אני אוהבת את צנצנת אגוז המוסקט במדף התבלינים שלי, זה אחד התבלינים הנתפסים בעיני כבעל מופע אקזוטי משהו, כל מפגש של האגוז עם המגררת, הוא נראה אחרת – וזו רק התכונה הכי פשוטה של אגוז מוסקט בשיטת קטן, אבל בעל השפעה משמעותית.
האגוז הריחני (מוסקט = ריחני בלטינית) גדל על עץ מוסקטית ריחנית Myristica Fragrans, עץ ירוק עד, גבוה, בעל עלים דומים לעלי דפנה ובעלי ריח ייחודי. הפריחה בצורת פעמון הופכת בהמשך (אחרי 9-7 שנים מהנטיעה) לפרי בשרני צהוב. בשלות מלאה של המוסקטית הריחנית מגיעה לקראת גיל 20.
במקור, מגיע עץ המוסקטית הריחנית מקבוצת איים (בנדה) באינדונזיה. כיום רוב אספקת אגוזי המוסקט מגיעה כיום מאיי מאלוקו (איי מולוקה) קבוצת איים מזרחית לאינדונזיה מערבית לגינאה החדשה או מהאי גרנאדה באיים הקריביים.
בתחילת הכתבה ציינתי מפורשות שאמנם אגוז מוסקט הוא אגוז יחסית קטן, אך השפעתו עלולה להיות עוצמתית מרחיקת לכת ואף רעילה בגלל החומר הפעיל מיריסטיצין שהוא מכיל.
שימו לב !!! - מיריסטיצין, רעיל לכלבים ולכן – הרחיקו מהם את האגוז.
לאגוז מוסקט טעם עדין, מתקתק עדין. במינון נמוך נעשה בו שימוש כמשפר טעמים בתעשיית המזון ובפרט לתיבול מוצרי בשר, במאפים, מרקים, רטבים ותערובות תבלינים – ברור שיהיה מתכון בסוף הכתבה...
מה קורה במינון מוגבר בשימוש באגוז מוסקט?
ובכן, במינון גבוה ומוגזם עולות ומתבטאות תכונותיו הרעילות של אגוז מוסקט. האגוז הקטנטן והתמים למראה עלול לגרום לשינוי בתודעה, לגרום להזיות, לגרום לבחילות, התייבשות וכאבים גם – שלרגע לא תהיינה טעויות, צריכת אגוז מוסקט במינון גבוה היא קטלנית ועלולה לגרום למוות !!!
מיריסטיסין ואלמיסין (החומרים הפעילים באגוז מוסקט) הם שני חומרי בעלים השפעות מרגיעות שמגבירות ייצור והפקת סרוטונין ודופאמין במוח.
שני החומרים משרים שלווה ורוגע ואף תורמים להרפיית מחשבות, מסייעים לטיפול בסטרס מוגבר, דיכאון וחרדות. בנוסף, משפר אגוז מוסקט מיקוד, זיכרון לטווח קצר וארוך ומחזק את עצבי המוח – שימוש קבוע באגוז מוסקט (במינון מעודן) עשוי לשמור על המוח בריא וחד לאורך שנים.
מחקרים מראים שהוספת קורט אגוז מוסקט טחון למים חמים ושתייתם לפני השינה, מסייע לאנשים שמתקשים להירדם בלילות.
היות ואגוז מוסקט מכיל כמויות נאות של מגנזיום, הוא גם מחזק ומזרז שחרור סרוטונין במוח (הרי לכם הסיבה לנטילת מגנזיום לפני השינה) שמסייע להרפיית הגוף ומאפשר בכך הירדמות רגועה ונינוחה.
אם קשה לכם לשתות מים חמים עם מעט אגוז מוסקט טחון, תוכלו להוסיף 2 טיפות שמן אגוז מוסקט לכף שמן זית ולעסות את השמן על המצח לפני השינה ולהירדם במתיקות.
אם אתם סובלים מדלקות פרקים או שרירים כואבים, תוכלו להוסיף שמן אגוז מוסקט עם שמן זית (ביחס 1:1) ולעסות את האיזורים הכואבים.
עוד ניתן להיעזר בנוגדי החימצון שבאגוז מוסקט להתמודד עם רדיקלים חופשיים להפחתת דלקות וכאבים בעקבותיהן, אם אתם סובלים מאקנה, יהיה נכון להוסיף אגוז מוסקט לתבשילים ולאפשר לאגוז מוסקט לסייע לשמירה על עור פנים נקי וחף מפצעונים ולצמצם את מופעם של אלו הקיימים.
מהלו 1/4 כפית אגוז מוסקט טחון בחלב, מרחו על גבי מופעי האקנה ושטפו לאחר 30 דקות – נסו זאת למשך 3-4 ימים.
היות ולאגוז מוסקט פעילות מרגיעה, נכון להיעזר בו להרגעה והקלה במצבים של גזים, נפיחות, שלשול, קלקול קיבה, בחילות והקאות ובפרט אם אתם סובלים מקרוהן שעשוי להרגיע את עיצבוב היתר הנלווה למחלה ובכך להקל על התסמינים.
לשמירה על השיניים וחיטוי חלל הפה מחיידקים או חלילה מהיווצרות חורים בשיניים, או מצבים של באשת הפה על רגע חיידקים בחלל הפה, רסקו אגוז מוסקט לאבקה ומהלו עם מעט שמן אורגנו הידוע גם הוא באיכויות החיטוי האנטי בקטריאליות בו. צחצחו שיניים בתערובת זו 3-2 פעמים בשבוע לתחזוקה שוטפת.
גברים מהודו ואפריקה נעזרים באגוז מוסקט כמעורר חשק מיני ושיפור ביצועים בקרב גברים – יתכן שאיכות זו של אגוז מוסקט מושתתת על יכולתו לווסת לחץ דם, אולי בשל המינרלים הקיימים באגוז – מחקרים עדיין מתבצעים – בינתיים נסו ותהנו...
שמן אגוז מוסקט מעודד תיאבון, מזרז את פעילות מערכת העיכול, משחרר כאבי בטן בעיקר בילדים תוך עיסוי איזור הקיבה עם כיוון השעון (2 טיפות שמן אגוז מוסקט מהול עם שמן זית/שקדים/זרעי ענבים)
התוויות נגד:
יש להימנע משימוש במהלך טרימסטר ראשון של הריון.
להרחיק מכלבים ובעלי חיים – רעיל !
השתמשו בתבלין בכמויות מועטות !!! כמויות גבוהות ממנו רעילות ומסוכנות.
תבשיל עדשים ואגוז מוסקט
במחבת הזהיבו 3 בצלים גדולים קצוצים דק
הרתיחו כוס עדשים כתומות (הניחו כף עץ מעל הסיר למניעת גלישת מים, שימו לב – זה קורה ממש מהר)
כשהעדשים התרככו והבצל זהוב, ערבבו את שניהם, הוסיף 2 שיני שום כתושות, מלח הימליה גס וגררו מעט אגוז מוסקט
ערבבו והגישו – לבריאות.
Comentarios