top of page

איך אתם עם אוֹג הבורסקאים?

beophentivey
בתמונה, חצאי אבוקדו מתובלים בתבלין אוג הבורסקאים - סומאק

לא יודעת איך אתם עם אוג הבורסקאים - Rhus coriaria, אני פשוט מתמוגגת ממנו... אני אוהבת להתחיל איתו את הבוקר, לגמרי יכולה להוסיף אותו לארוחת הצהריים ובוודאי לסגור איתו ערב – איך אתם?


כתבות - אוג הבורסקאים - 3

 את אוג הבורסקאים – אנחנו מכירים בשמו הערבי -סוּמָאק, הוא גדל על שיח נשיר המתנשא לעד כחמישה מטרים, גדל בארץ באיזורים הרריים ועדיף קרים כמו למשל איזור החרמון. שם הוא גדל לבדו או בקבוצות קטנות.

 

פירותיו של אוג הבורסקאים בצבע שנע בין אדום עז לסגול מביאים איתם שפע סגולות שכבר בימי קדם זיהו והשתמשו לטיפול בפתולוגיות של מערכת העיכול, קליפות הגזע והשורשים שומשו לצביעת אריגים בצבע הנפלא והעמוק שלו ,להכנת משקה מעורר תיאבון (משרים את הפירות למשך לילה שלם במים ולמחרת ממתיקים בדבש או סוכר) - מיד נסביר הכל

 

פירות העץ הבוסריים ירוקים אך עם חודשי הקיץ הם מבשילים וצבעם הופך אדום עז בין סגול עמוק לבורדו-חום. הפירות מכוסים בשערות עם בלוטות שמפרישות נוזל חמצמץ וזה, הטעם המיוחד של סומאק.

 

כבר בימי קדם ידעו להבחין בסגולות הטאנינים שיש לאוג הבורסקאים. טאנינים הם פוליפנולים, הם החומר הזה שעושה לנו תחושת עפיצות על הלשון, כמו באכילת רימון או אפרסמון שלא מאה אחוז בשלים, נמצא אותם גם בסוגי יין שונים ובגוף הם גם מייצרים את תחושת הכיווץ והם גם נוגדי דלקת.

 

הרפואה המסורתית השתמשה בתכונת העפיצות כמוטיב מכווץ לחיזוק רקמות רפויות, רקמות שאיבדו את הטונוס שלהן ובפרט למערכת העיכול למצבי שלשול (להחזרת טונוס המעי באמצעות טאנינים לספיגת נוזלים ובכך לעצירת השלשול).

באותה הדרך, משתמשים בטאנינים למצבי רפיון של איברים בגוף על רקע איבוד טונוס, כמו גם למצבים דלקתיים, משתמשים בכיווץ להקטנת שטח הפנים של רקמה פגועה ובכך מאיצים את תהליך הריפוי.

 

הטעם החמצמץ ותחולת הטאנינים הם אלו שמסייעים גם לאיזון תיאבון בריא ובפרט למצבים בהם קיים חוסר איזון טעמים בפה שאינו על בסיס פיזיולוגי, לטיפול בכאבי שיניים וחניכיים, לעצירת דימום בחניכיים (על רקע הטאנינים המכווצים) ולאיזון רמות גבוהות של גלוקוז בדם.

 

עוד השתמשו בעיקר באיטליה באוג הבורסקאים לצביעה ועיבוד עורות להפקת מוצרי עור איכותיים.

 

החמיצות של אוג הבורסקאים היא זו שעוזרת למוצרי מזון כמו בשר/עוף וירקות להתרכך – כך למשל, תזהו את הסומאק באחד הסלטים היותר מוכרים של בצל וסומאק (תהיו נחמדים ותנסו להוסיף גם כוסברה, זה נפלא)


תוכלו להוסיף סומאק לכל סלט או תבשיל שתירצו להקל על כבדות התבשיל באדיבות החמיצות - מזכירה לכם שהטעם החמוץ הוא זה שמשפעל ומניע את הכבד לעיכול טוב יותר של חלבונים ושומנים, מכאן ודאי תדעו לאיזה תבשיל נכון לכם להוסיף את הסומאק.

 

אני אוהבת את הסומאק על אבוקדו, עלי אורגנו טריים ושמן זית – תירצו תוסיפו חומוס, תירצו תוסיפו יוגורט או לחילופין אבן יוגורט להעשרת הטעמים בארוחה חלבית.

 

 

לבריאות ובתיאבון.


בתמונה, שיח אוג הבורסקאים בשלב שפירותיו בשלים.

 

 


Commentaires


תרצו לקבל הפתעות משמחות למייל?

הירשמו וקבלו עדכונים על המגזין, כתבות חדשות, מבצעים ועוד ישר למייל!

פרטי התקשרות

טלפון
דוא"ל

המידע המופיע באתר זה  לרבות בכתבות, מגזין, פודקאסט ומתכונים מובא לידיעתכם בלבד ואינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעת מחלות כלשהן. המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי.

 © כל הזכויות שמורות לתמר תאומים , אין להעתיק ולהשתמש במידע המופיע באתר ללא אישור בכתב יד ובאישור חתימה של תמר תאומים.

האתר עוצב ע"י גלי קרס- עיצוב ומיתוג gali.gdesign@gmail.com

bottom of page