top of page

אפרסק, תפוח פרסי, הפרי המרגיע...



עד הרגע בו החלטתי להכיר לעומק את הפרי האהוב עלי – אפרסק, הוא היה האחרון בפירות שחשבתי שמלווה אותנו על כך הרבה שנים אחורה, אחרי ככלות הכל, תמיד צחקנו על האפרסק כעל התפוח ההוא עם עטיפת הזמש – לא?, אבל מסתבר שהזמש ההוא מלווה אותנו עוד מתקופת המשנה.


כמו הרבה מעדני מטע האדמה, גם האפרסק מגיע אלינו מסין הרחוקה, משם התגלגל לפרס (שם הוא מכונה מֵלון פֶּרְסיקון או תפוח פרסי בתרגום חופשי) מפרס, הגיע האפרסק ע"י אלכסנדר מוקדון ליוון ותורכיה ומשם לכל אגן הים התיכון (בהונגריה מנים את האפרסק - הפרי המרגיע) ולארה"ב באדיבות יורדי הים הספרדים.


העץ קל לגידול (בפרט באיזורים הרריים), דורש מים, אור ומבקש כמה מכות קור נאות כדי להתפרץ בפריחתו היפהפייה ופירותיו בתום האביב ותחילת הקיץ הישראלי. רגיש מאוד לזבוב הים התיכון המחולל בו שמות...


קיימים כאלף זני אפרסקים בעולם, (כולל נקטרינות ואפרסק פיתה החדש) אבל הזן האהוב והמוכר ביותר, הוא זן ה- Prunus.


בזכרונות ילדותי היו גם אפרסקים כתומים גדולים ועסיסיים, כאלו אני מוצאת בחצרות או בוסתנים ותיקים, פחות בשווקים וחנויות, אבל כשאחד בשל שכזה מתגלגל לידי, הוא בהחלט מעלה בי זכרונות של סבתות בגינת השעשועים מנגבות מיץ אפרסק שניתז לכל עבר מפיות הנכדים וטעם מתוק חמוץ שמילא את פי.


לא רק פרי האפרסק טעים ויעיל (מכיל פנולים, באדיבותם האפרסק נחשב לפרי מְשָתֵן, מנקה שלפוחית שתן וכליות ונוגד זיהום למערכת השתן) לפיכך, יהיה יעיל ללוקים בבעיות של כלי-דם (ראו תכולת אשלגן), יתר לחץ דם ו/או בעיות במערכת השתן והכליות.


בזכות ויטמין A ו-C שבפרי, נחשב האפרסק כמסייע לטיפול בריפוי נגעים בעור בכלל וצמצום נשירה על רקע בעיות בקרקפת. יוצאי פרס קולים את גלעין האפרסק (הפנימי), כותשים אותו היטב בעלי ומכתש עד קבלת משחה סמיכה ששימשה לריפוי פצעים ומחלות עור.


הפרי עצמו ידוע כמסלק טפילים ותולעים מהמעיים (הניסיון שלי בשימוש באפרסק לטיפול בתולעי מעיים לא הראה אפיניות, אבל הרמב"ם מעיד על האפרסק כיעיל לכך, מוזמנים לבדוק, להתרשם ולחוות דעתכם)


ב- 100 ג' אפרסק נמצא:

39 קלוריות, 0.91ג' חלבון, 9.54 ג' פחמימות, 0.29 ג' שומן, 1.5ג' סיבים תזונתיים, 88.85ג' מים, 16 מק"ג ויטמין A, סה"כ 1.043 מ"ג ויטמיני B ובפרט B3, B9 חומצה פולית 4 מק"ג, 6.6 מ"ג ויטמין C, 0.73 מ"ג ויטמין E, 2 מק"ג ויטמין K, 6 מ"ג סידן, 0.25 מ"ג ברזל, 9 מ"ג מגנזיום, 20 מ"ג זרחן, 0.17 מ"ג אבץ ו-190 מ"ג אשלגן.


חליטת עלי התה יעילה כנגד דלקות, גירויים, קיבה ומעיים רגיזים. חליטה זו יעילה גם לטיפול בשעלת ודלקת הסמפונות – כך כאמור, לדבריו של הרמב"ם.


שימו לב, חרף כל המעלות וטעמו הנפלא של האפרסק, יש הלוקים באלרגיה לאפרסקים ולכן, נדרשת משנה זהירות במפגש ראשוני עם הפרי אצל תינוקות ובכל שנה עם תחילת העונה, עד שברור שאין למפגש עם הפרי, תופעות לוואי בלתי רצויות.



לבריאות


פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page