פתח דבר
מחצית דמחצית דצמבר, החורף מתעכב לו השנה ובינתיים, חלף ועבר לו אחד מחודשי נובמבר היותר צחיחים, לפעמים אני חושבת שאולי גשם טוב משמים, היה מאיר, מעורר ומנקה את האוויר והאווירה גם יחד – עד שגיליון זה יגיע לידיכם, כולנו כבר יודעים שמחכה לנו עוד סבב בחירות, שלישי במספר לראשות הממשלה – מה קורה לנו? צמבר, החורף מתעכב לו השנה ובינתיים, חלף ועבר לו אחד מחודשי נובמבר היותר צחיחים, לפעמים אני חושבת שאולי גשם טוב משמים, היה מאיר, מעורר ומנקה את האוויר והאווירה גם יחד – עד שגיליון זה יגיע לידיכם, כולנו כבר יודעים שמחכה לנו עוד סבב בחירות, שלישי במספר לראשות הממשלה – מה קורה לנו?
הילדים (גם המבוגרים ביננו ששומרים בקנאות על הילד שבחובם), לא שוכחים עם הגיע החורף, לקפוץ, להשתולל, להשפריץ לכל עבר ולהתלכלך במים בוציים מהשלוליות שנשארות אחרי ימים גשומים, בעיניי, זה עדיין אחד התענוגות הגדולים שמביא איתו החורף...
כל תחילת חודש אוגוסט, אני יוצאת אל הטבע לראות אם כבר הנצו ופרחו החצבים, (לרוב זה קורה ממש בעשרת הימים הראשונים של החודש). כל שנה אני מתמלאת אופטימיות ותקווה מחודשת, מודדת את גובה גבעולי החצב ונזכרת בכל שנה מחדש, שערביי ארץ-ישראל טוענים שככל שגבעולי החצבים גבוהים יותר, כך מובטח לנו חורף גשום ומפרה.
ברור לכם ודאי שגם באוגוסט השנה פקדתי את היער הקרוב ומדדתי את גבעולי החצבים, ספקתי כפיים ונשאתי תפילה לשמיים שיבוא עלינו חורף גשום ומשמעותי, בעיתו ובמתינות, מבלי לעורר הצפות קשות... אלא שאז הגיע נובמבר שחלף ללא גשמים – אני עדיין מקווה ומייחלת לגשמי ברכה בעיתם ובמינונם השפוי, שירוו את המטעים והשדות וישאירו לנו כמה ימי שמש, להשתולל שלוליות....
בגיליונות המגזין יוצאים לאור כבר תשע שנים, הצטברו אלפי כתבות תוכן על ההתמודדות עם פתולוגיות אלו ואחרות, על תפקודי הגוף המוכרים יותר ואלו שמוכרים פחות, מתכונים וטיפים נפלאים לרוב.
– בקרוב, ממש בקרוב )סוף סוף( יעלה האתר שלי לאוויר, בו תוכלו לדפדף לאחור ולמצוא את כל גיליונות המגזין לאורך כל השנים, עם כל הכתבות שנכתבו, כמו גם הגיליונות החדשים של המגזין, יקבלו תצורת פרסום שונה, נוחה יותר לקריאה, ידידותית וזמינה לכם באתר גם עם הוצאת הגיליון החדש וגם לאחר מכן בארכיון.
רגע לפני שמסתיימת לה שנת 2019, מאחלת לכולנו שנה אזרחית חדשה וטובה, שתתגבש לה ממשלה יעילה ומתפקדת, שיהיה לנו שקט מדרום ומצפון, בריאות איתנה לכולנו,
שלכם כתמיד,
תמר.
נס פח השמן
עוד מעט יחל החג הכי שמנוני ומטוגן שיש מבין חגי-ישראל, יד ביד עם פח שמן או שניים היישר אל הלטקעס והסופגניות – בואו נדבר על שמן...
על מנת להבין את המשמעויות על דקויותיהן, נבין תחילה במה המדובר, ממה מורכב שמן ומה הם הנקודות החשובות שכדאי לנו לשים לב עליהן:
מה שחשוב לנו בשמנים, הן חומצות השומן מהן מופק השמן והאחוזים השונים שלהן המרכיבות את המוצר הסופי שמחכה לכולנו במרכולים השונים:
חומצות שומן (Essential Fatty Acids), הן תרכובות אורגניות חשובות לכל בעלי החיים, יש כ-100 סוגים שונים של חומצות שומן בטבע, אותם נוהגים לחלק לשלוש קבוצות עיקריות עליהן נדבר בהמשך:
חומצות שומן רוויות מקורן בעיקר בבשר, ביצים ומוצרי חלב.
חומצות שומן חד-בלתי רוויות -מקורן בעיקר בצומח, זיתים ושמן זית, שקדים, אגוזים, שומשום/טחינה ואבוקדו
חומצות שומן רב-בלתי רוויות חומצות שומן אלו, נחלקות לשתי קבוצות: אומגה 3 ואומגה 6.
- COOH) חומצות שומן הן שרשרת אטומי פחמן המכילות קבוצת קרבוקסיל
אטום פחמן, שני אטומי חמצן ואטום מימן ) בקצה, היא זו מקנה לתרכובת את תכונת החומצה.
חומצות שומן נחלקות לשלוש קבוצות עיקריות לפי מספר הקשרים הכפולים (קשר כימי מעיד על האינטראקציה בין מטענים חשמליים של מרכיבי אטומי הפחמן בשרשרת המולקולרית ועל חוזקו של הקשר). כך למשל, חומצות שומן רוויות, לא מכילות בכלל קשרים כפולים, כיוון שהן רוויות במיימנים ומכאן שמן.
חומצות שומן חד-בלתי רוויות מכילות קשר כפול אחד ולעומתן חומצות שומן רב-בלתי רוויות מכילות יותר מקשר (כפול) אחד – עד כאן הכל פשוט..
חומצות שומן רב-בלתי רוויות נחלקות לשתי קבוצות שההבדל ביניהן הוא מיקום הקשר הכפול הראשון מהקצה הפחמני של השרשרת כלומר, המושג עליו וודאי שמעתם אינספור פעמים – אומגה 3, מעיד על מיקומו של הקשר הכפול הראשון בין הפחמן השלישי לפחמן הרביעי בשרשרת המולקולרית, מכאן תוכלו בקלות לגזור את אותה התובנה לגבי אומגה 6 ואומגה 9.
המזון שאנחנו אוכלים מכיל את שלושת סוגי חומצות השומן וההבדלים שבין אחוזי חומצות השומן השונות הוא זה שמעניין לנו, כיוון שהוא זה שמשפיע על הבריאות שלנו.
ברמה הבריאותית, אנחנו מבחינים בין אחוז חומצות השומן הרוויות (רוויות באטומי מימן, כלומר לא יכולים להקשר אליהן אטומי מימן נוספים) לבין חומצות שומן חד בלתי רוויות (לשרשרת הפחמן יכולים להקשר אטומי מימן) ולבין חומצות שומן רב-בלתי רוויות.
חשוב להבין שהגוף שלנו לא מסוגל לייצר חומצות רב-בלתי רוויות מסוג אומגה 3 ואומגה 6 ולכן, אנחנו זקוקים להן (כדי לבנות חומצת שומן אלפא-לינולנית/לינולאית - נמצאות למשל בשומן של דגי ים צפוני שחיים בסביבת מים קרים, שמן פשתן, אבוקדו, אגוזים למיניהם, שומשום).
ככלל, אנחנו זקוקים לחומצות שומן על מנת לבנות את מעטפת כל התאים בגוף, לבניית אברי מערכת החיסון, לקרישת דם, להפקת מלחי מרה, לשמירה על איזון הורמונאלי, למערכת העצבים (זוכרים את הסרט "השמן של לורנצו"?), לאיזון פרופיל שומנים בדם, לפעילות הלב, למניעת דכאון וחרדות, שמירה על העור – כפי שהבנתם, חיים בחסך חומצות שומן אינם פשוטים בלשון המעטה ומלאים בפתולוגיות שלא פשוט לחיות איתן.
אם כבר הזכרנו את קבוצת האומגות, נזכיר בקצרה (אפשר לכתוב ספרים שלמים על האומגות השונות)
אומגה 3 נחלקת לשלוש חומצות שומן חיוניות >חיוניות משם שהגוף לא יודע לייצר אותן בעצמו< והן:
ALA – Alpha Linoleic Acid
מקורה בצמחים (כמו מרווה מרושתת, תרד, אצות למיניהן), זרעים – (לדוגמא: צ'יה, פשתן, המפ), אגוזים – למשל באגוזי מלך
Epa – Eicosapentaenoic Acid
מקורה באצות, דגי ים (בפרט דגי ים צפוני/מים קרים).
את חומצת השומן הזו הגוף שלנו יודע לייצר מחומצת שומן ALA, אבל בכמות מוגבלת ולא יעילה דיה. מחומצת שומן זו הגוף מייצר הורמונים, משתתף ביצירת אברי מערכת חיסון ויש לו השפעה חשובה על תגובות אלרגיות, רמות הדלקת בגוף ולא פחות חשוב קרישת הדם בגוף.
DHA – Docosahexaenoic Acid
מקורן באצות ים ודגי ים צפוני. גם את החומצה הזו הגוף יודע להפיק מחומצת שומן ALA, אך ממש כמו EPA, מדובר בייצור מוגבל ולא יעיל דיו.
קריטית לכל קרומי ותאי הגוף, להולכה ותקשורת (סינפסות במוח) עצבית תקינה, חיונית גם להתפתחות עצבית וגם לתיפקוד קוגניטיבי תקין. היא זו שמאפשרת מעבר (דיפוזיה) של חומרים אל ומתוך התאים וגם על תקשורת בין התאים השונים. רק כדי לסבר את ההבנה, המלצת ארגוני המזון והתרופות האמריקאי והאירופי עומד על צריכת 250מ"ג DHA ליום לכל אדם ובפרט לנשים הרות ומניקות. 20% מהשומן במוח האנושי, הוא DHA.
עד כאן הבנו שאנחנו זקוקים לשמן/שומן לתיפקוד הגוף שלנו, אבל יש לקחת בחשבון שעם הקידמה ותרבות השפע שמתקדמת בצעדי ענק ובפרט במאה הקודמת והנוכחית, נוספו שומני טראנס, שומנים מוקשים ולא פחות חשוב מכך, קיים גם עניין חימצון השמן ומאלו – אנחנו רוצים להתרחק ככל הניתן, רשימת הנזקים שגורמים אלו היא על גבול האינסופית כך שברמה הבריאותית המעניינת אותנו (כך אני מקווה), כעת כבר ברור יותר מה לצרוך ומה לא.
לשמחתנו, היום כבר מחייבים את תעשייני המזון לציין את כמות שומן הטראנס במוצרים, אני לא יודעת לומר אם כל המוצרים כבר מסומנים, אך במגמת עלייה.
שימו לב שנזקים שגורם לנו שמן מחומצן, גדול עשרות מונים מלמשל צריכה גבוהה של שומן רווי.
שומן טראנס
שומן טראנס הוא למעשה שומן בלתי רווי שבתהליך ההקשיה, עבר שינוי "חלקי" – "יישרו" אותו – תהליך השינוי/יישור, הוא זה שהפך את השומן למוצק טמפרטורת החדר, כשבדם שלנו, טראנס הופך להיות צמיגי ודביק יותר, מה שמעלה את הפוטנציאל לתהליך טרשתי כלי-הדם. אם לא די בכך, הרי ששומני טראנס שאינם טבעיים (מעצם ההתערבות בהפקתם) מפריעים לתיפקודן התקין של חומצות שומן בגוף שלנו. כמו-כן, מחקרים מראים ירידה משמעותית ברמות הסוכר אצל סכרתיים שהסירו מהתפריט שלהם שימוש במוצרים שהכילו שומן טראנס ועוד לא דיברנו על השפעת שומן הטראנס על רמות הדלקת (אינפלמטורית) בגוף ועל השפעתו של הטראנס על המוח (טראנס מקשה את קרומי התאים במוח - >שומן טראנס גורם לכל קרומי התאים בכל הגוף להתקשות, כשזה קורה לנו במוח – קל לנו יותר להבין את ההשפעה השלילית בלשון המעטה של הטראנס<, מגביל ופוגע ביכולת התאים להעביר מסרים וכמובן בחומצות השומן הטבעיות הפעילות במוח)
"באדיבות" הקידמה, החל מעשרות השנים האחרונות למאה הקודמת, חל מהפך עצום בתחום המוצרים לבישול ואכילה, כך שנעשה יותר ויותר שימוש בשומן טראנס במוצרי מזון. איפה למשל תשאלו? - מרגרינה היא אחד המוצרים הראשונים והמוכרים לנו ביותר, אבל מטבע הדברים גם כל מוצר סופי שמשתמשים בו במרגרינה, מכיל מרגרינה כמו מאפים למיניהם, שומן טראנס ניתן למצוא במוצרים רבים אחרים, כשלשמחתנו נכון להיום עם מהפיכת הבריאות שמתחוללת בעולם וגם בישראל, ניתן למצוא את שיטת המדבקות המאירה את עינינו בדבר שימוש בשומני טראנס במוצרים השונים ועדיין,שווה לבדוק, לקרוא את האותיות הקטנות – גם שם נעשה מהפך לא קטן. מזכירה לכם שבמדבקות המתארות את הרכב הרכיבים של כל מוצר, המוצרים נרשמים בצורה קבועה כלומר, המוצר שנמצא בכמות הרבה ביותר במוצר הסופי יופיע בראש הרשימה ואילו המוצר שנמצא בכמות המועטה ביותר, יופי בסוף רשימת הרכיבים בכל מוצר. – שווה בדיקה !!!
אז במה נטגן את הלביבות/לטקעס והסופגניות?
רגע לפני שתעלה ותבוא רשימת השמנים מהם תוכלו לבחור לכם את מה שמתאים לכם, תרשו לי להזכיר לכם שמזה מספר שנים אני שולחת לכם גם בגיליונות המגזין של חנוכה והן בדף הפייסבוק, מתכונים נפלאים ללביבות וסופגניות אפויים – נכון, זה נראה שונה, הטעם שונה - אבל אישית אני תמיד שואלת את עצמי מה חשוב לי יותר – טעים? או איכות התאים? (אין כמו העברית שלנו) – אז מוזמנים לבחור...
שמן אבוקדו
מופק בכבישה קרה, מכיל המון שומן בריא (אומגה 9) , בלתי רווי, ובעל טעם עדין.
שמן אבוקדו עשיר בוויטמין E ובנוגד החימצון לוטאין.
שמן אבוקדו מעלה עשן לאט יותר מכל שמן אחר ולכן אם כבר החלטתם לטגן, הרי ששמן אבוקדו יהיה בחירה מושכלת.
אם אתם אוהבים את טעמו הפירותי משהו, תוכלו להשתמש בו לסלטים – לטעמי ממש מוסיף.
שמן זרעי ענבים
שמן זה הוא תוצר לוואי בתהליך הפקת יינות תוך מחיצת הזרעים, כך שמדובר במוצר טבעי נטול תוספות.
לשמן טעם עדין מאוד כך שבכל מקום שתשתמשו בו, הוא מקבל עליו את טעם רכיבי המנה ולא מכביד עם תחושה שמנונית – לי זה ממש חשוב, אוכל עם תחושה שומנית (אפילו גלידה שומנית מאוד) לא עובר לי טוב בגרון ומשאיר תחושת לוואי שומנית בחלל הפה לא נעימה – אבל זו אני, תבדקו איך אתם מרגישים עם תחושה שומנית.
אחד היתרונות הבולטים של שמן זרעי ענבים הוא כמות החומצה האולאית שבו, חומצה זו חשובה לנו בהקשר של טרשת עורקים והמחקרים מראים שחומצה אולאית מפחיתה את הסיכון ללקות בשבצים למיניהם. בנוסף, שמן זה בעל טעם ניטראלי כך שאינו משתלט טעם דומיננטי.
תוכלו להשתמש שמן זרעי ענבים לאפיה, פשטידות ואפילו הפקת מיונז ורטבים. אני אוהבת את איכות הספיגה של שמן זרעי ענבים, הוא נספג טוב אפילו על העור.
שמן קוקוס
רוב סוגי השמן קוקוס שמגיע אלינו מופק ללא חימום או זיקוק – מה שנקרא כתית שזה בהחלט נפלא, אבל – שימו לב ששמן קוקוס הוא שמן רווי (זו בדיוק הסיבה שהוא הופך למוצק בטמפרטורה של כ-23 מעלות) מזכירה לכם ששומן רווי ידוע כמזיק לבריאות הלב וכלי-הדם.
למרות היותו שומן רווי, שמן קוקוס מכיל חומצות שומן בינוניות שרשרת (כשערה פחממנים בשרשרת) ולסוג זה של חומצות שומן מיוחסות השפעות חיוביות. חומצות שומן בינוניות נספגות ישירות בכבד – כלומר שהן בעלות כישורי ספיגה מהירים ואינן "מסתובבות" בזרם הדם ותורמות בכך את חלקן בהיווצרות תהליכים טרשתיים.
מסתבר, שחצי מחומצות השומן בשמן קוקוס, מקורן בחומצה לאורית (שמכילה 12 פחמנים בשרשרת), כלומר שאינה עוברת תהליך פירוק כמו בינוניות השרשרת שמתפרקות ישירות בכבד, אלא שתהליך הפירוק של חומצה זו עובר דרך מערכת הלימפה, כלומר דרך מחזור הדם והמשמעויות הוואסקולריות (כלי-דם) כפועל יוצא מכך.
בפועל, בוצעו מעט מחקרים, בעיקר מחקרים קטנים (כמות משתתפים) על השפעותיו הקרדיאליות של שמן קוקוס כשומן צמחי רווי, למיטב ידיעתי לא הומלץ עד כה להשתמש בשמן קוקוס כמוצר יעיל למניעה ממחלות לב וכלי-דם
שמן זית
מה עוד לא קראנו בדבר שמן זית?, הוא מקומי, הוא משלנו (שימו לב, יש כל כך הרבה סוגים מיובאים וגם מקומיים – לגיטימי לגמרי, בפרט אם בחנתם את הפרטים החשובים)
לשמן זית יתרונות רבים, שימושים נרחבים הן במטבח והן לעור. רוב השומן בשמן זית הוא חומצות שומן חד-בלתי רוויות ולכן, הוא נתפש כאחד השמנים היותר בריאים, תוכלו לראות אותו מככב הן בתזונה ים-תיכונית וכמובן במטבח הארץ ישראלי והערבי גם יחד. החיסרון המשמעותי של שמן זית הוא נקודת העישון הנמוכה שלו, כלומר, שמן זית מתאים לשימוש בכל סוג בישול א ב ל – עד טמפרטורה של 190, מעל לטמפרטורה זו (נקודת העישון) השמן מתפרק ומייצר רדיקלים חופשיים (רעלנים) אותם אנחנו לא רוצים לארח בגוף שלנו. אם חשבתם על שמן לסלטים או בישול מהיר בטמפרטורה יחסית נמוכה (כאמור עד מקסימום 190 מעלות) הרי ששמן זית הוא בחירה מושכלת. מחקרים אחרונים בודקים את משמעות ואמיתות נקודת העישון של שמן זית וכולנו ממתינים לתוצאות, עד שאלו יגיעו – הקפידו על הטמפרטורה.
הקפידו על אחוזי החומציות בשמן זית, שמן כתית מעולה, החומציות אינה עולה על 0.8%
שמן קנולה
מה עוד לא אמרו על שמן הקנולה? למיטב זכרוני זה התחיל עם שמו של השמן, כשהבינו שאין צמח כזה שנקרא "קנולה" אלא שתרגום השם, מורכב מהאותיות – הראשונות של קנדה (CAN), שמן (OIL), מופחת (LOW), חומציות (ACID).
מבלי להיות כימאים מהוללים או יודעי דבר ועניין בתהליכי הפקת שמנים, ברור לנו שיד אדם התערבה באיכות השמן, אם הצליחה להביאו למצבו הנוכחי – קרי מופחת חומציות (מה שמרמז על כך שבתחילתו של תהליך הפקת השמן, הוא היה בעל רמות חומציות גבוהות) (לסקרנים שביניכם המדובר בחומצה ארוסית וגליקוזידים)– הידועה ביכולתה לגרום למחלות לב כליליות. יחד עם זאת, הלפתית עברה תהליך של הנדסה גנטית שמטרתו להוריד את ערכי החומצה הארוסית ומחקרים אחרונים אכן מראים רמות פחותות.
עוד סיפרו בעבר על הקנולה שחימומו יוצר כמות גדולה של שומני טראנס, אך מסתבר ממחקרים שכמות שומן הטראנס שנוצרה עקב החימום, אינה משמעותית ושרוב אומגה 3 ו-6 נשארו כמות שהם בשמן, גם לאחר חימום, כך שקנולה מתאים לשימוש בבישול וטיגון עמוק עד לטמפרטורה של כ-215 מעלות (אף שאתם יודעים בעצמכם שעדיף להמנע משימוש בטיגון עמוק).
קנולה הוא שמן חד בלתי רווי, מכיל גם שומן רווי כ-30% (בשמן זית יש כ-8%) אבל פחות מאשר בשמנים צמחיים אחרים ולא נוכל להתעלם מטעמו הניטראלי שמאפשר שימוש בבישול ואפיה, תחליטו אתם אם מתאים לכם להשתמש במוצר שעבר הנדסה גנטית עד הגיעו למרכול.
שימו לב שישנם לא מעט מוצרי מד כמו רטבים/מאפים למשל, המכילים שמן קנולה, כך שאם החלטתם שקנולה OUT, בידקו את רשימת הרכיבים במוצרים אחרים שעשויים להכילו.
לסיכום:
יש עוד המון סוגי שמנים על המדפים בארץ וברחבי העולם. הבאתי בכתבה זו את העיקריים הנמצאים בשימוש נרחב, כאן בסיכום תמצאו את עיקרי הדברים באמצעותם תוכלו לבחור את מה שנכון ומתאים לכם.
כשחנוכה בפתח וכל הסופגניות והלביבות צרובות לנו עמוק בתודעה בניחוחן וטעמן, שווה לשקול אפיה במקום טיגון...
כל שמן שכתוב עליו מזוכך או זך, מעיד על כך שהוא הופק בטמפרטורות גבוהות שהרסו את רוב (אם לא כל) יתרונותיו הבריאותיים של השמן. מטבע הדברים, שמנים מסוג זה אינם נתפשים בין הבריאים .
שמנים איכותיים ובריאים הם אלו שהופקו בתהליך כבישה קרה. כלומר, לחיצה על הגרעין עד שיוצא ממנו כל השמן, בלי חימום ובלי חומרים נלווים. כשאתם מחפשים לקנות שמן, חפשו את הכיתוב המפורש "כבישה קרה"
בידקו את רשימת הרכיבים, בידקו רמת חומציות (בפרט כשמדובר במן זית), בידקו גם במה השמן מועשר – מזכירה שהעשרה לא מגיעה דרך הטבע אלא בהתערבות חיצונית על משמעויותיה.
גם כשבחרתם לכם את השמן הראוי בעיניכם, תמיד עומדת בפניכם האפשרות לבחור בין טיגון לאפיה...
Sambucus Nigra סמבוק שחור
קחו נשימה עמוקה, נזלת?, דלקת הגתות – סינוסיטיס, כל התקררות, שפעת, דלקות גרון, זיהומים בדרכי הנשימה, שיעול, צרידות, ברונכיט, אלרגיות ואסתמה גם – סמבוק שחור – וזה לא הכל, יש עוד...
סמבוק שחור מגיע אלינו מאירופה ומוכר לשימוש מאות בשנים הן להפקת מרשמי טינקטורה (פרחים), חליטות והן לרקיחת ריבות (מהפירות), עוגות וסוגי משקאות למיניהם.
סמבוק שחור נמצא בשימוש הרפואות הטבעיות שנים רבות בעיקר למצבים של מחלות חורף המתבטאות בחום (מייזע), שיעול, שפעת, נזלת, דלקות של מערכת הנשימה, דלקת הגתות (סינוסיטיס), דלקות אוזניים, יעיל מאוד למצבי צרידות, אלרגיות, אסתמה, קדחת השחת וגם יעיל לטיפול בדלקות שתן (משתן), דלקות מפרקים (לפינוי רעלנים מהגוף מעצם היותו מייזע ומשתן), לטיפול בהרפס (סימפלקס), לטיפול בכוויות והבהרה/הסרת כתמים על גבי העור. רוב השימוש בסמבוק שחור נעשה מהפרחים כשפירותיו של הסמבוק כאמור, מופנים להכנת ריבות, עוגות ומשקאות למיניהם (בפרט אלכוהוליים) אך גם מהם ניתן להפיק טינקטורה לחיזוק מערכת החיסון וטיפול במחלות של מערכת הנשימה.
אחד היתרונות המופלאים של פרחי הסמבוק הוא, יכולתו לשקם רקמות ריריות (ריריות מוקוזיות) כמו למשל באף ובגרון ומכן של מצבי נזלת, צרידות כאבי ודלקות גרון, ברונכיטיס ודלקות שתן, סמבוק קלאסי לשימוש כיוון שהוא שומר על לחלוחית הריריות ולא מייבש אותן, מה שגורם לגירוי נוסף והחרפה של מצבים אלו.
סמבוק שחור ידוע בפעילויותיו כאנטי דלקתי, משתן, לקסטיב >עדין< (יעיל למצבי עצירות) אנטי ויראלי, מייזע (מסייע לניקוז רעלנים מהגוף), מוריד חום, אקספקטורנט (מכייח), אנטי אלרגני, משפר זרימת דם ומחזק את מערכת החיסון.
סמבוק מתאים לשימוש בנזלות עונתיות אך גם כרוניות ואלו שמגיעות על רקע אלרגי ובכלל זה לטיפול באלרגיות המתבטאות בנזלות וגודש במערכת הנשימה העליונה.
לשיעול, (גם סטרידו-שיעול נבחני וכואב) בפרט בשל העובדה שאינו מייבש את הריריות הפגועות והמגורות ובכך מאפשר סיכוך (דמולצנט) ריפוי והקלה – מתאים למצבי שיעול על רקע של התקררות, מצבי ברונכיט, אלרגיות, דלקות ריאות ואסתמה המלווים ברובם בשיעול מעיק שיודע לפצוע את הריריות המוקוזיות.
יעיל לטיפול במצבים בהם יש גודש ליחתי כמו למשל במצבי אלרגיות, ברונכיט, אסתמה, דלקות ריאות והצטננויות על רקע פעילותו ומכייח (אקספקטורנט).
אם אתם מקוררים, מצוננים, סוחבים אתכם מחלות כרוניות של מערכת הנשימה, או צרודים על רקע הצטננות או משימוש רב במיתרי הקול (מתאים למורים/מרצים – כל מי שעושה שימוש נרחב במיתרי הקול) – סמבוק הוא הצמח בשבילכם.
ניתן למצוא מוצרי מדף מוכנים של חברות שונות המכילים סמבוק שחור, ניתן למצוא סוכריות טבעיות (נמנעת מלנקוב בשמות מסחריים – אתכם הסליחה) המכילות סמבוק שחור ויעילות גם כן למצבי צרידות והקלה על כאבי ודלקות גרון, כמו-כן, אפשר להשתמש בסמבוק שחור כחלק ממכלול טיפולי בטינקטורה (מיצוי אלכוהולי) אצל נטורופתים בעלי הסמכת הרבליסט קליני כשתצורה זו של טיפול, מאפשרת להשתמש בצמחי מרפא נוספים להרחבת ומיקוד הטיפול.
כל הנבטים הללו...
בשנים האחרונות, גדלה עד מאוד המודעות והחשיפה לשימוש בנבטים, כל זה לא היה כאן עד לפני כמה עשורים, מי שהביאה את בשורת הנבטים לעולם היא בעיקר אן וגימור ששיטות הטיפול שלה והצלחותיה בריפוי מחלות סבוכות באמצעות נבטים, פרצו לתודעתנו וכל העושר הקיומי הפשוט, הפשוט למימוש, קיים שם עבור כל מי שחפץ להשקיע מעט מזמנו על מנת להעשיר את בריאותו.
כל מה שתנביטו, יכפיל וישלש את כמות הנוטריאנטים (ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, נוגדי חימצון, אנזימים ועוד) ממש כמו תינוק שנולד ומיום ליום גדל ומתפתח ומממש את פוטנציאל הקונסטיטוציה הראשוני שלו, עימו הגיע אל העולם.
מעניין לדעת שקיים בנק, המכונה "כספת הזרעים הגלובאלית של סבאלברד" /נורבגיה, בה שמורים במבנה תת-קרקעי מגוון עצום של זרעים מרחבי כל העולם (בעיקר זרעים של צמחי מזון) למקרה של הכחדה חלקית או גלובאלית – מרגיע משהו, תודו.....
תהליך הנבטה, הוא אחד התהליכים היותר פשוטים לביצוע, יש לנו הזדמנות לבחור בנבטוטים או נבטים כלומר, נבטוטים הם השלב הראשוני של התפתחות הזרע שבו רק בוקע שורש ראשוני (החיסרון של נבטוטים הוא הצורך לבשל אותם כיוון שהם עדיין קשים לאכילה) או לחילופין נבטים שמגיעים כבר עם גבעול ועלים והם מוכנים וזמינים לאכילה טרי או מבושל לבחירתכם – כך או אחרת, הן נבטוטים והן נבטים מביאים כאמור את כל הנוטריאנטים הגלומים בהם ברמת זמינות גבוהה לעיכול.
איך מנביטים?
השרו את הזרעים/קטניות שבחרתם להנביט בקערה עם מים, הקפידו להחליף את המים מדי כמה שעות (מזכירה לכם שמי-השריה הם מים שמוזנים באופן טבעי בכל מה שיש לזרעים/קטניות להציע משמע, זהו דשן טבעי נטול כל חומרים נוספים זולת מה שמצוי בזרעים/קטניות שבחרתם להנביט – השקו בם את הצמחים באדניות/עציצים או הגינה – תופתעו לראות את התוצאות)
ביום המחרת, נקזו את כל הנוזלים אך השאירו את הזרעים/קטניות לחים, פזרו אותם באופן אחיד על גבי משטח ישר (אני משתמשת בנפה של הקוסקוס המאפשרת איוורור גם מלמטה למניעת היווצרות עובשים) והשאירו במקום מוצל (אני פשוט מכניסה לתנור האפייה מבלי לחממו ומשאירה את הדלת חצי פתוחה)
ככל שמזג-האוויר חם יותר, כך תהליך ההנבטה יהיה מהיר יותר. כמובן שיש הבדל בין סוגי הזרעים והקטניות המונבטים, כך למשל עדשים, שעועית מאש או מיני ירקות ינבטו מהר יותר מאשר למשל שעועית לבנה או חומוס.
הקפידו מדי ערב להרטיב מעט את הזרעים/קטניות וככל שהימים יעברו את הנבטוטים, עד שתירצו לעצור את התהליך.
לעצירת התהליך, הכניסו את הנבטים בתוך קופסא אטומה למקרר.
הקפידו מדי יום לנגב את הנוזלים שהתעבו על מכסה הכלי בו אתם מחזיקים את הנבטים, שוב כדי למנוע היווצרות עובשים.
נבטי שעועית
נבטי שעועית הם כנראה הנבטים המוכרים ביותר, הם בדיוק אלו שאנחנו משתמשים בם להקפצה, לבנים, ארוכים, פריכים ומעובים בעלי עלים צהבהבים.
הם מביאים איתם חלבון זמין ברמה גבוהה, ויטמין A, ויטמין C ושלל סיבים תזונתיים.
נבטי אלפלפה
נבטים אלו פחות מוכרים, להם עלעלים קטנטנים ירוקים כהים, פריכים ועדינים. הם עשירים בסידן, זרחן (יעילים לאלו מאיתנו עם אוסטיאופורוזיס) ומסייעים לאיזון רמות כולסטרול וקרישת דם. משקה שמופק מנבטי אלפלפה, נפוץ ויעיל לשימוש בתהליכי ניקוי רעלים, בעל טעם מרענן ומפתיע.
נבטי כוסמת
לנבטי הכוסמת גבעולים ורודים ועלים ירוקים רחבים כמעניין לדעת ש. הצבעים ורוד וירוק, הם הצבעים של צ'אקרת הלב. נבטי כוסמת מצויינים למצבי אלרגיות, לניקוי הגוף, הם מכילים כמות נכבדה של החומצה האמינית (חיונית) L-Lizin המשמעותית כל כך לטיפול במצבי הרפס 3-שלבקת חוגרת, (כמות גבוהה יותר באופן משמעותי מול החומצה האמינית ארגינין).
כמו הכוסמת עצמה גם הנבטים (כמובן ביתר שאת) מתאימים לאיזון סוכר, כולסטרול ויתר לחץ דם באופן טבעי.
נבטי חמניות
גבעולים ירקרקים פריכים ועלים ירוקים כהים, טעמם בהחלט מזכיר טעמם של גרעינים ששחורים. הם עשירים באומגה 6, ויטמין D, ויטמין E ומשפחת ויטמיני B, חומצה פולית, סידן וחומצה פנטוטנית (המשמעותית להתמודדות עם מצבי סטרס).
נבטי חילבה (גרגרנית יוונית)
לנבטים אלו עלים ירקרקים מאורכים, טעמם מריר ולא כולנו אוהבים את הטעם א ב ל, דווקא הטעם המר הוא זה שמשמעותי בסיוע לתהליכי ניקוי רעלים מהגוף. עוד מצטיינים נבטי החילבה כמו גם הזרעים או המוצר הסופי עצמו לסייע באיזון גלוקוז בדם, כולסטרול וכפועל יוצא יתר לחץ דם, מסייעים לעיכול מיטבי ואף מסייעים להגברת ייצור חלב אצל נשים מניקות – צר לי, אך גם נבטי חילבה מותירים את חותמם המשמעותי בצורת הניחוח האופייני להם.
נבטי ברוקלי
נבטי ברוקלי נתפשים כבטי על, הם בעלי עלים ירוקים כהים, גם להם טעם מעקצץ בחרפרפותו, הם עשירים בוויטמינים, אנזימים, נוגדי חימצון מזרזים תהליכי ניקוי הגוף מרעלנים ויעילים להורדת יתר לחץ-דם, הגנה מפני דלקת הלב והכליות ומסייעים לריפוי אולקוס (כיב קיבה).
נבטי צנונית
נבטי צנונים לבנים בעלי עלים ירוקים בהירים, גם להם טעם חרפרף. מכילים כמויות נדיבות של נוגדי חימצון, ויטמין C ,B ,A והם יעילים לטיפול בתולעי מעיים.
נבטי עדשים ירוקות
מכילים כמות חלבון נאה, נוגדי חימצון, אנזימים, ויטמינים E , C ,B ,A, ברזל, מגנזיום, זרחן וסידן. נבטים אלו מסייעים לבנייה וחידוש רקמות, כך שהם בהחלט מתאימים לתקופת שיקום אחרי ניתוחים, שברים ונקעים.
נבטי עדשים שחורים
גם עדשים שחורים מכילים כמות חלבון נאה, נוגדי חימצון, אנזימים, ויטמינים A, E ,B12 ,B9 ,B3 ,B1, ברזל, מגנזיום, זרחן וסידן וכמו אחיהם הירוקים, גם הם מתאימים לשיקום ובניית רקמות כאמור. לא הרבה מכירים את העדשים השחורות, הן עדינות מאוד, פריכות ויפהפיות בצלחת הן כנבטים והן כמוצר הגולמי כעדשים.
COPYRIGHT © 2020 ·
VEGANHIGHTECHMOM.COM
נבטי שעועית אזוקי
מבין הקטניות, רצוי שתדעו שעדשים, שעועית מאש ושעועית אזוקי, הם הקטניות הקלות יותר לעיכול. נבטי אזוקי מכילים כמות חלבון נאה ואיכותית מבוססת חומצות אמינו מגוונות, ויטמיני A, B1, B2, B3, B12, C,E ברזל, מגנזיום, זרחן, סידן ואשלגן.
נבטי שעועית מאש
אם זכרוני אינו מטעני, הרי שנבטי שעועית מאש, היו הראשונים שהנבטתי ועד מהרה הם הפכו לסוג של "חטיף", הם נהדרים כך כמו שהם, בסלט ואפילו מבושלים או מאודים קלות. גם נבטים אלו מכילים חלבון איכותי מבוסס מגוון חומצות אמינו, נוגדי חימצון, אנזימים, ברזל, מגנזיום, סידן, זרחן ואשלגן.
נבטי חומוס
אני מניחה שכולכם הנבטתם בכיתות בית הספר היסודי חומוס (או שעועית לבנה), לי יש זכרונות – אהיה עדינה ואגדיר אותם "לא משהו" מהצמר גפן הספוג מים והריח שהפיצו ריח שצרוב בי עד היום, נוכח תהליך הריקבון שהם העלו אחרי ששכחתי אותם עם המון מים בתנור הבייתי (לא נדבר על חוות דעתם של דיירי הבית נוכח הניסוי הלא מוצלח שלי בהנבטה)
כך או אחרת, מצטיינים נבטי החומוס בכמות נכבדת של סיבים תזונתיים, B6, A, סידן, מגנזיום, סלניום, מנגן. גם נבטי חומוס מסייעים לשמירה על איזון רמות סוכר, כולסטרול ולחץ דם ועל רקע כמות הסיבים שהם מכילים, הם יעילים לתהליכי שמירה ואיזון משקל. שימו לב שאכילת נבטי חומוס לא מבושלים לא פשוטה לעיכול ולכן עדיף לאכלם מבושלים.
נבטי פול
בחרתי לקנח את הכתבה בנבטי פול, היות ואלו נתפשים כעשירים ביותר בפיטואסטרוגנים(דמוי הורמון) שבכוחם למגר סרטנים הורמונאליים מבוססי אסטרוגן.
דיברנו על כך באחד הגיליונות האחרונים ונבטי פול, יעילים מאוד לתקופות המנופאוזה (התקופה של תום הווסת – לרוב מכנים אותה "גיל הבלות" אני מהאנשים האופטימיים ומעדיפה את הכינוי "גלי גיל" – תודו שזה הרבה יותר אנושי ומנומס). כך או אחרת, נבטי פול בהחלט יעילים לנשים בתקופת המנופאוזה להרגעת התסמינים כמו אותם "גלי גיל/גלי חום הידועים ולמיתון והסתגלות הגוף לשינוי ברמות האסטרוגן בדם (האחראי המאג'ורי לתופעות הלוואי של גיל המעבר). בנוסף, מסתבר שנבטי פול מכילים כמות מכובדת של L-דופא, חומר זה הוא חומר הגלם (מוצא) להפקת המוליך העצבי (נוירוטרנסמיטור) דופאמין, זה שנמצא בחסך משמעותי אצל למשל חולי פרקינסון. מחקרים מראים שאכילת כ-45 ג' נבטי פול (דגש על נבטים, מזכירה לכם שהזמינות של נוטריאנטים מכפילה ומשלשת את עצמה עם ההנבטה) ביום, יעילה עד כדי כך שקיימת חובת דיווח לרופא המטפל באכילה יומיומית של נבטים אלו במקביל למתן תרופות חלופיות לדופאמין. המחקרים מעודדים אכילת נבטי פול מרגע זיהוי הפרקינסון להקלה בתסמיני המחלה.
*!!*
חשוב לי להדגיש שגם אם לא ציינתי מפורשות "אנזימים" בנבטים השונים, דעו שהם עדיין קיימים שם, אחרי ככלות הכל, האנזימים הם אלו הראשונים להגיב בשלב ההנבטה ו-"לשגר" אם ניתן לכנות זאת כך, את הנבט הראשון החוצה.
בחרתי לעסוק יותר בקטניות (אהובותיי) מאשר בירקות ו/או ירקות עליים, בפועל תוכלו להנביט כל ירק, החל מזרעי עגבניות שניתן לסנן מכל עגבנייה, זרעי פלפלים, גרעיני אבטיח/דלעת/מלון וכל ירק אחר – בהחלט שווה להנביט, זו שמחה גדולה כשעגבנייה למשל צומחת בעציץ על אדן החלון (עדיף חלון דרומי) ואני מבטיחה לכם שטעמה, יהיה תמיד טעים יותר מטעמה של כל עגבנייה שרכשתם במרכולים או השווקים – הריח הזה של מה שנקטף כרגע, מלווה בריח של אדמה בעיניי בגבול המשכר – נסו ותיהנו מכל השפע הזה שנמצא באופן טבעי בחיבור שבין האדם והאדמה.
קופסת הניסים של באך
באך שרובכם מכירים היה אחד הקומפוזיטורים המוכשרים והמוצלחים וכבודו במקומו מונח, חרף אהבתי הגדולה לקסמים הייחודים של צלילי המוסיקה (תרתי משמע), ישנו באך נוסף שהביא סוג אחר של ניסים מיוחדים לחיינו..
דר' אדוארד באך, יליד 1886 התחיל את דרכו בגיל 20 בלימודי רפואה באנגליה, התמחה באימונולוגיה (חיסון) ומצא את עצמו שנים לאחר מכן, עם הדרדרות בריאותית קשה ומשהתאושש ממנה, המשיך ללימודי הומיאופתיה. באך שהיה רופא MD הומיאופת ובקריופתולוג, אחראי להמצאתם של כמה חיסונים ובעיקר להמצאתה של שיטת טיפול חדשה אותה גילה בדרך מקרה אגב טיול עם הכלבים שלו ששתו מים שניקוו על פרחים ועצים והגיבו באופן שהסב את תשומת ליבו של באך 1930 ליצירת שיטת טיפול שכאמור מבוססת על המים שניקוו על צמחים שונים שפגש בדרך.
מעבר לשיטה הטיפולית הייחודית, עמדו מאחורי השיטה אג'נדה שלימה שהביאה את באך ומטופליו להתמודד עם מצבים רגשיים שכולנו חווים בחיינו. חלק מכם אולי מכיר את תמצית רסקיו המפורסמת שמבין התמציות של באך, מלבדה יש עוד 38 ייעודיות למצבים שונים.
אחד הדברים הייחודים בגישתו של באך להבדל שבין בריאות וחולי, עומדת על כך שבאך הגדיר חולי, כהעדר אהבה – בהחלט מקום למחשבה מעמיקה.
אני מודה ומתוודה שכמטפלת, אני פחות חובבת שיטות אנרגתיות אף שבכל פעם מחדש אני נפגשת עם עובדות אנרגתיות מהן קשה לי להתעלם.
חשוב לציין שלשיטתו של באך, לכל אחד ובכל אחד מאיתנו יש את כל המצבים אותם מזכיר באך בתמציות, כשמטרתן של התמציות הוא להביא לאיזון של התופעות והמצבים הרגשיים שכולנו חווים.
כאמור, 38 התמציות של באך, מתמודדות עם מצבים הנעים בין רגשיים לבריאותיים בפועל המוכרים לכולנו:
Agrimony .1
לאנשים סגורים שנראים שמחים, אך בפועל, השמחה בפניהם היא סוג של מסיכה מאחוריה עומד כאב וסבל.
Aspen .2
תמצית זו נוגעת באנשים שסובלים מפחדים לא מוגדרים
Beech .3
תמצית זו מסייעת לאנשים ביקורתיים וחסרי סבלנות לזולת.
Centaury .4 זו התמצית המבקשת לאזן את האנשים שנוטים לְ ָרצוֹת את האחר, אלו האנשים שמתקשים לסרב של האנשים
סביבם ומסכימים לעשות הכל כדי לזכות בהכרה ותשומת-לב
Cerato .5
תמצית זו מתייחסת לאנשים שמתקשים להקשיב לקול הפנימי שבחובם ולפיכך, נוטים להתלבט רבות ומתקשים להגיע לידי החלטה.
Cherry Plum .6
התמצית מסייעת לאנשים שמתקשים ומפחדים לאבד שליטה.
Chestnut bud .7
תמצית זו יעילה לאנשים שחוזרים שוב ושוב על אותן הטעויות ולא לומדים את השיעור/לא מפיקים את המסקנה המתבקשת בחייהם בפועל.
Chicory .8
אלו האנשים שיעשו כל דבר על מנת לקבל את תשומת הלב של הסביבה, גם אם זה כרוך בלהחזיק את פניו של בן השיח בפועל.
Clematis. 9
תמצית זו מדוייקת לאנשים הגמלוניים, המעופפים, החולמניים והמרחפים שבחבורה, התמצית מסייעת להם להתקרקע.
Crab Apple .10
אנשים הזקוקים לתמצית זו לאיזון, יש דימוי עצמי נמוך לגבי המראה החיצוני שלהם בו הם מתביישים, מתאים מאוד לטיפול במצבי אנורקסיה.
ELM .11
הוא התמצית הייעודית למצבים בהם אנו מרגישים עודף אחריות המוטל על כתפינו, עומס כבד וקושי להתמודד עם מצבים אלו.
Gentan .12
תמצית זו מופנית לפסימיים שבחבורה שמתייאשים בקלות.
Gorse .13
בניגוד לתמצית הקודם (12), האנשים שתמצית זו מתאימה להם מרגישים יאוש, חוסר תקווה, הם הגיעו למצב של להרים ידיים.
Heather .14
אלו הערפדים שביננו, לאנשים אלו קשה מאוד להיות לבד, קשה להם להתמודד עם בדידות ולצורך כך, הם מדברים בלי הפסקה – נראה אתכם מצליחים להשחיל מילה..
Holly .15
קינאה וצרות עין, הם מה שמניע את האנשים שזקוקים לתמצית זו, לפעמים כדרכה של קינאה, היא מעוורת את עיניהם והם עלולים להגיע למצבי קיצון ולנהוג בחוסר איפוק (בלשון המעטה)
Honey Suckle .16
אלו האנשים המתרפקים על זכרונות העבר, מהם תוכלו לשמוע כמה הכל היה טוב יותר פעם, בפועל, הם פשוט נתקעו בעבר ולא מצליחים להתקדם קדימה.
Hornbeam .17
אלו האנשים שקשה להם להתניע, אין להם כוח, לעיתים מלווה בדכדוך קל, אלו הם שבוזי יום א' שחסר להם הכוח להניע את הצעד הראשון (אחר כך הם כבר מתאוששים)
Imaptiens .18
חסרי הסבלנות שמתעצבנים בקלות
Larch .19
לרגעים בהם אנחנו מרגישים חסרי ביטחון
Mimulus .20
תמצית שמתאימה לכל הפחדים הספציפיים והידועים לנו כמו חושך, נהיגה, ג'וקים, זוחלים למיניהם, פחד קהל, עכבישים ועוד.
Mustard .21
לתחושת עצב עמוק, אלו הרגעים שאנחנו מכנים אותם "מרה שחורה"
Oak .22
זו התמצית שמתאימה לאנשים שמתישים את עצמם בעבודה סביב השעון, אנחנו מכנים אותם "וורקוהוליק"
Olive .23
למצבים של תשישות נפשית ופיזית גם יחד
Pine .24
אנשים שמרגישים אשמה, גם בדברים שהם לא אחראיים עליהם
Red Chestnut .25
לרוב זו התמצית שמתאימה לאימהות ולאנשים שדואגים יתר על המידה, עד כדי דאגה אובססיבית.
Rock Rose .26
תמצית ספציפית לרגעי בהלה ופאניקה, רגעים בהם אנחנו מרגישים בהלה ופחד באופן קיצוני
Rock Water .27
התמצית לפרפקציוניסטים שבינינו, שאינם מוכנים להתפשר על המיטב שבמיטב
Scleranthus .28
תמצית יעודית לאנשים לא החלטיים בכל עניין ודבר
Star Of BethLehem .29
תמצית ייעודית למצביי טראומה, שוק והלם בעקבות ארועים שקשה לעכל
Sweet Chestnut .30
למצבי שברון הלב בהם אנחנו חשים יאוש עמוק
Vervain. 31
לאנשים שמתווכחים בלהט והתלהבות עודפת
Vine .32
לאנשים שתלטנים על גבול העריצים, שאינם גמישים כלל
Walnut .33
לאנשים שחווים שינויים בחייהם, למצבים של אלרגיות
Water Violet .34
אנחנו חווים את האנשים הללו כמתנשאים, סנובים כשלמעשה הם חווים בדידות על רקע של גאווה ועיסוק עצמי עודף
White Chestnut .35
התמצית שמתאימה לאנשים שמתקשים להירדם ו/או לתפקד בשל עודף מוגזם של מחשבות שמעסיקות אותם
Wild Oat .36
לאנשים שמתקשים לבחור מסלול לחייהם
Wild Rose .37
לאלו שלא אוהבים להתאמץ כדי לשפר את מצבם
Willow .38
אנחנו מכנים את האנשים האלו "קוטרים", אלו שחשים רחמים עצמיים מופרזים ומיללים על מר גורלם במרירות
עכשיו, משנחשפתם למצבים שמתארו התמציות של באך, אתם מזהים בוודאי מצבים כאלו ואחרים שאתם מכירים בתוך חייכם ובתוך חייהם של החברים ומשפחה שלכם, שוב מזכירה ברשותכם, בכולנו יש את כל המצבים, אך במינונים שונים.
תמציות פרחי באך מכילות כאמור מים שניקוו על גבי עלים של צמחים שונים ומעט מאוד ברנדי שמתפקד כחומר משמר.
פרחי באך נהוג לטפטף מתחת ללשון, לאחר ניקוי הפה (משאריות מזון או עישון <אנרגיית פה נקיה<) לרוב נהוג לטפטף מינימום 4 טיפות בכל פעם, עוד נהוג לעורר ולעודד את ההקשבה הפנימית ולאפשר נטילה של עד 8 פעמים ביממה בהתאם לצורך.
נטורופתים ומטפלים נוספים שמתמחים בטיפול בפרחי באך, נוהגים להכין בקבוק ספציפי לכל מטופל המכיל כמה תמציות בהתאם לצורך האישי של כל אדם בנקודת זמן ספציפית כשעם הזמן, הצרכים והמינונים משתנים ובהתאם לאלו, משתנה גם הרכב התמציות והמינונים שלהם במכלול התמציות בבקבוק.
אולי זה נשמע לכם מוזר או הזוי, אחרי ככלות הכל יש רק מים ומעט ברנדי לשימור בבקבוקים, אבל בפועל מדובר בקופסת קסמים של ממש שמסייעת להתמודד הן עם מצבים רגשיים והן עם פתולוגיות וללוות תהליכים בתוך חיינו – ממליצה לכם לגשת למומחה בטיפול בפרחי באך ולהתנסות.
Commenti