top of page

גיליון יולי 2019

עודכן: 3 במאי 2020

פתח דבר

יולי 2011 היה חודש שסיכם תקופת "שיקוף", של מחשבות רבות שהתניידו לי בראש וכדרכי, כל הבליל הזה מצא את דרכו דרך היצירתיות אל דף ועט. מאז שאני מכירה וזוכרת את עצמי, דף ועט עושים לי סדר במחשבות. לפעמים זו כתיבה, היו תקופות ארוכות של שירה ופרוזה, עד היום קווים וצורות בצבעים או שחור/לבן, אבל ללא ספק,.. אני לא נותנת למחשבות להמשיך הלאה, מבלי שישאירו לי איזו מתנה קטנה..


לפעמים זה תובנה, פעמים אחרות זה מקום שלא חשבתי עליו או לא נתתי לו מספיק תשומת לב ולפעמים אלו הארות של ממש, כמו שקרה ביולי 2011..


העיסוק ברפואה טבעית נטורופתית, הוא אחד העיסוקים המתגמלים והמאתגרים באותה נשימה, הרבה מעבר לארבע שנות לימודים בהן אתה לומד להכיר את הגוף מבפנים, להבין את ההקשרים בין האיברים והמערכות, שם – בפרקטיקה עם המטופלים, אתה לומד שפה חדשה והיא שפת הגוף.


הו כן, הגוף שלנו מדבר באופן רהוט, מסביר בדיוק מה לא מסתדר לו ויש לו דרכים יצירתיות מפה ועד להודעה חדשה וכל הדרך בחזרה, כדי לאותת ולהסביר מה בדיוק לא מסתדר לו, מה הוא מבקש, מה חסר, מה עודף ומה לא מאוזן...

כשהעוצמות האלו התווספו האחת לשנייה, הן יצרו בי צורך עצום להעביר את זה הלאה, חשבי לעצמי ששפה היא כלי חיוני לחיים, שזה קצת מוזר שאנחנו גרים ב"מקום" ולא מכירים את השפה המקומית על בוריה – קצת הזוי לא? – ואם לדייק, זה לא שאנחנו לא דוברים לגמרי את השפה, זה יותר שאנחנו לא תמיד מקשיבים – כי בפועל, כל אחד מכיר את שפת הגוף הייחודית שלו, יותר טוב מכל אחד אחר בעולם – נכון?


יולי 2011 כתבתי, ציירתי וקשקשתי על המון דפים והיה ברור לי, שמשהו עומד לפרוץ מבפנים, המשהו הזה חייב לצאת החוצה ולעשות טוב לאנשים – ואז, ערב אחד זה פשוט קרה, זה הרגיש כל כך נכון וטוב שלא יכולתי עוד לחכות , התיישבתי מול המחשב, והאצבעות התחילו לרוץ על המקלדת בקצב מסחרר ומשהו חדש נולד בי..


מאז,

הרבה מאוד כתבות, מחשבות כבר נכתבו, המגזין באופן טבעי – הבייבי הזה שילדתי חוגג יום הולדת ומתחיל את שנתו התשיעית ואני מתרגשת כמו כל אמא אווזה עם התינוק שלה...

בחודשים הקרובים, אוכל להזמין אתכם לביתו החדש של המגזין, שם תוכלו למצוא את כל הכתבות שנכתבו מאז יולי 2011 וכל אלו שיתווספו בהמשך הדרך, שששששש....זה סוד, מספרת רק לכם, ממש בא לי אח קטן באופן טבעי.. אבל הריון של כתיבה, עובד לפי שעון אחר מהאנלוגי או הדיגיטאלי שאנחנו מכירים, אז תהיו עירניים... זה יגיע, אני לגמרי על זה 😊


בהזדמנות זו מבקשת להסב את תשומת לבכם לכך שכתבות המגזין מתפרסמות אך ורק כאן, במסגרת האינטימית של תיבת המייל שלכם, מטעמים אלו ואחרים, הכתבות לא יופיעו בדף הפייסבוק. ממש ממש בקרוב, תוכלו לבוא ולהתארח באתר שלי שנמצא בשלבי בניה ושדרוג אחרונים, שם תוכלו למצוא את כל הכתבות החל מיולי 2011 תחילת הדרך.

לעומת זאת, הדף העסקי "באופן טבעי תמר תאומים" יביא לכם כתבות נוספות )שלא מופיעות במגזין(, טיפים, מתכונים, עדכון מחקרים, מועדי הרצאות וסדנאות ותמונות שפוגשות אותי בדרך... אם טרם הצטרפתם, אם טרם סימנתם לייק לדף העסקי )שישתף אתכם בכל התרחשות חדשה בדף העסקי( אתם ממש מוזמנים ובכייף...


אם אתם בעלי חשבון באינסטגרם, תוכלו למצוא שם כתבות, טיפים ואת אחד התחביבים האהובים עלי – צילום נלווים למילים והמחשבות – מוזמנים באהבה.


קריאה מועילה וקיץ נפלא לכולנו,

לכם כתמיד,

תמר.


 

דלקת בדרכי/שלפוחית השתן


הכתבה הזו מופנית יותר לנשים שבנינו, באופן טבעי נשים חשופות יותר לדלקות בדרכי/שלפוחית השתן בגלל המבנה האנטומי של נשים כלומר, הצינור המוביל את השתן מהשלפוחית אל מחוץ לגוף קצר יותר מאשר אצל גברים. בנוסף, פתח הצינור קרוב מאוד לנרתיק ולפי הטבעת כשקירבה זו עומדת בעוכריהן של נשים, כיוון שחיידקים שנמצאים בנרתיק או במעי הגס, עשויים להגיע בקלות לפתח צינור השתן ומשם הדרך קצרה לדלקת בדרכי או בשלפוחית השתן.


אבל, לא מכובד להטיל את כל האשמה על החיידקים הפולשים, למשל שימוש חוזר ונשנה באנטיביוטיקה גורם להשמדה והכחדת פלורת המעיים המאכלסת את החיידקים הידידותיים (מה שאנחנו נוהגים לכנות פרוביוטיקה) וכשאלו נכחדים, ההגנה מפני מעלליהם של חיידקי המעיים נכחדת יחד איתם וזמינותם להשתלט גבוהה יותר, מה שמטבע הדברים יוצר אפשרות גבוהה יותר להיתכנות דלקת בדרכי/שלפוחית השתן.


צר לי, גם הפעם אני מחוייבת לציין שסטרס וסוג התזונה כמו גם אלרגיות למזון יכולים להיות גורם להתלקחות זיהום מקומי בדרכי/שלפוחית השתן.


נשים הרות רגישות וזמינות יותר להתפתחות דלקות שתן בגלל השינויים והלחץ שמופעל על האיברים הפנימיים ככל שההיריון גדול יותר, אבל אם כבר הזכרנו נשים הרות, הרי שגם נשים עם תחילת גיל המעבר, חשופות לא פחות לדלקות שתן על רקע השינויים ההורמונאליים שהן חוות כשכל ירידה ברמת האסטרוגן גורמת בתורה להתדקקות הריריות וזו בתורה, מאפשר לחיידקים המצויים בנרתיק או במעיים להגיע ביתר קלות לדרכי/שלפוחית השתן.


חשוב לציין שגם מגע מיני עלול לגרום לדלקות אלו, הן בשל חוסר הגיינה, יחסי מין אנאליים, שימוש באמצעי מניעה (בעיקר דיאפרגמה/קונדום במקרים מסויימים) פציעת שלמות דפנות השלפוחית וגם סטרס ופחדים – עליהם נדבר בהמשך.


גורמים נוספים אופציונאליים הם סכרת, מערכת חיסון חלשה ושימוש חוזר ונשנה באנטיביוטיקה לטיפול בדלקות שתן, מטבע הדברים מחליש את האיבר עצמו שיהיה חשוף להישנות התופעה.


שימו לב שבמצבים קיצוניים של דלקות חוזרות ונשנות מחייבות בדיקה מעמיקה ושלילת מבנה אנטומי מובנה (צינור שתן קצר מהרגיל) המאפשר חדירת חיידקים קלה יותר והתפתחות זיהום.


תסמינים

האמת היא שאני לא מכירה אישה אחת שהתסמינים מאוד ברורים לה וכבר בהופעת החשד לתסמין הראשון, היא כבר רצה לרופא או לבית הטבע הקרוב כדי להכין תרופה למכה לפני שהיא מתחילה להסתבך ולהתדרדר.. ולא פלא, דלקת בדרכי/שלפוחית השתן, היא בין הדברים הפחות נעימים והיותר מנטרלים אותנו.


  • צריבה עד כאב במתן שתן

  • תחושת התרוקנות לא מלאה

  • תחושת דחיפות ותכיפות למתן שתן על רקע תחושת התרוקנות לא מלאה

  • חוסר נוחות עד כאב בבטן או בגב

  • שתן עכור בעל ריח רע (לא בהכרח), לעיתים גם דימום בשתן

  • כאב באיזור המותניים מלווה בבחילות ו/או הקאות, חום וצמרמורות המעיד על זיהום שטיפס לכיוון הכליות (מצב זה מחייב פניה לביה"ח)


טיפול

כפי שכבר הבנתם, גורמים שונים לדלקות בדרכי/שלפוחית השתן, יקבלו מענה וטיפול שונה בהתאם לגורם הספציפי מחולל התופעה – מן הסתם, זיהום ראשוני (חיידקי- E.Coli) בגלל נניח ניגוב לא נכון (בכיוון הלא נכון) יטופל באופן שונה מדלקת שמקורה בחוסר איזון הורמונאלי על רקע היריון או גיל המעבר.


חשוב להדגיש שטיפול אנטיביוטי אכן נותן מענה כנגד חיידקים (במידה וזה מקור הדלקת), אך בה במידה שימוש באנטיביוטיקה מחסל לחלוטין את פלורת המעיים ודורש נטילת פרוביוטיקה במקביל – כמובן בהפרש של שעתיים מהאנטיביוטיקה, על מנת לשמור על יעילותה ובו בזמן לשמור על פלורת מעיים תקינה ומאוזנת. במקרים של דלקות בשתן יש להתאים את סוג הפרוביוטיקה וליטול אותה באופן מושכל על מנת כאמור לשמור על פלורת מעיים מאוזנת.


טיפול טבעי נטורופתי יבדוק בראש ובראשונה את מקור התלקחות הדלקת ובהתאם לתוצאות האבחון, יופנה הטיפול:

אבל לפני הטיפול, יש כמה דגשים חשובים שצריך לזכור:

  1. יש להקפיד על היגיינה "שפויה" – שפויה משום שלפעמים, אנחנו נוטים להיגיינת יתר שגם היא בתורה יכולה לתרום להתלקחות דלקתית .

  2. נזכור תמיד שתפריט מבוסס קמח/סוכר לבן ומוצריהם, מתיש את מערכת החיסון ומחליש את יכולתה להגן עלינו במקרי הצורך וכמובן שבמידה ומופע הדלקת מבוסס חיידקים, הם האחרונים שנרצה להזין בתזונה עתירת קמח/סוכר לבן שרק תגרום להם לשגשג ולנו להמשיך לסבול – כך שבכל מקרה, שווה תמיד לדאוג במצבים של סערה דלקתית ולא משנה על איזה רקע, לאפשר למערכת החיסון להגיע מתוגברת במלוא עוצמתה ולסייע לנו להתאושש בהקדם. – הסירו קמח/לבן מהתפריט, לפחות עד שתהיו בטוחים שהדלקת חלפה ושהתאוששתם חזרה.

  3. תמיד חשוב לנו להקפיד על שתיה, אבל בזמן דלקת בדרכי/שלפוחית השתן, יש משמעות גדולה הרבה יותר לכמות הנוזלים ולצורך בשטיפת המערכת בכללותה. מים, תמיד טובים לנו לשתייה, אבל במקרה כשיש דלקות בשתן, נרצה להוסיף צמחי מרפא שיעזרו לנו עם סגולותיהם לשיפור המצב והחלמה יעילה: חליטת צמחים אלו יכולים להיות למשל "זקן תירס", בּוֹכוֹ, אגרופירון ואלתיאה במידה וקיימת צריבה במתן שתן או דימום.

  4. תוסף פרוביוטיקה מחוייב במצבים אלו, בפרט אם חלק מהטיפול הוא אנטיביוטי. קיימים אינספור מוצרי פרוביוטיקה על המדפים ונכון במקום הזה להתאים את סוג הפרוביוטיקה באופן אישי למצבכם משמעותי ביותר. מזכירה שוב שפרוביוטיקה יש להפריד כשעתיים לפחות מתרופות אנטיביוטיות על מנת שלא לבטל את פעילותן. התאמת פרוביוטיקה ניתן לבצע בתאום עם נטורופת שזו חלק מהתמחותם (כולם)

  5. מיץ מחמוציות נכלל כבר מזמן חלק מהפרוטוקול הטיפולי הקונבנציונאלי והטבעי גם יחד. הסיבה לכך היא שחומרים שקיימים בחמוציות, מונעים היצמדות של החיידקים לדופן שלפוחית השתן והשופכה, (מקום התרבות החיידקים) כלומר שמניעת היצמדות לדפנות, מונעת את התרבות החיידקים ומתן הקלה במצב. קיימים גם מוצרי מדף (כמוסות) יעודיים בדיוק לפעילות זו וחלקם בהחלט משמעותיים ונותנים הקלה כמעט מיידית ברמת הצריבה בשתן והרגעת הדלקת הסוערת. שימו לב, יש כמה וכמה סוגים של חמוציות ומיץ חמוציות: יש חמוציות מסוכרות, יש שהוסף להן רסק תפוחי עץ במקום סוכר ויש את אלו שמגיעות נטו, ללא שום תוספות וזה מה שאנחנו מחפשים להוסיף. גם כשאתם בוחרים מיץ חמוציות, הרעיון הוא לחפש מיץ שיש בו הכי פחות סוכר כתוספת – שוב, כדי לא להזין את החיידקים – כן, זה חמוץ, אם ממש קשה לכם לשתות, תמהלו במים.

  6. ברמה התזונתית, מעבר להסרת קמח/סוכר לבן מהתפריט, זה הזמן להוסיף שום טרי לתפריט שלכם. האיכויות של שום (זוכרים שהוא האנטיביוטיקה של הטבע?) מסייעות גם הן להתמודד מול החיידקים (כאמור, במידה ורקע הדלקת הוא חיידקי). זה גם הזמן להגביל את השימוש בפירות הדר, כדי למנוע שינויים בדרגת ה-PH (חומציות) של השתן.


מתכון לחליטת צמחי מרפא לשטיפת מערכת השתן:

  • צמחי מרפא יבשים תוכלו למצוא בכל חנות טבע, עדיף תמיד לבחור בחבילות סגורות מאשר בצמחים שמונחים חשופים לאוויר והתחמצנות או ל"אורחים" לא קרויים.

- 250 גרם זקן תירס

- 50 גרם בוכו - 30 גרם אגרופירון


ערבבו בשקית/צנצנת אטומה אחת את כל הצמחים היטב, השתמשו ב-2 כפיות מהתערובת לספל מים רותחים – מזכירה לכם להניח צלוחית מעל הספל למשך כ-20 דקות עד צינון ואז לשתות לאט ובגמיעות את החליטה.


* במקרים של דימום או צריבה קשה, יש לפנות להרבליסט קליני או נטורופת לקבלת מרשם למיצוי צמחים ייעודי להקלה במצב זה



הבטחתי לחזור לנושא דלקות שתן על רקע קיום יחסי מין: ככלל, נכון להקפיד על מתן שתן לאחר קיום יחסי מין על מנת לשטוף – בפועל, מתן שתן עצמו יודע לפנות שאריות מה-"צנרת" שבמחשבה תחילה נבין שכדאי לפנות ולא להותירה שם. אז קחו לכם טיפ והקפידו על מתן שתן לאחר קיום יחסי מין.


מעבר לכך, נראה שנשים בתחילת דרכן (לא רק) סובלות מדלקות בשתן על רקע קיום יחסי מין. לפעמים התופעה נובעת מיחסי מין חזקים מדי שפוגעים בדפנות, לפעמים חוסר היגיינה או היגיינה לא מלאה וטובה של אחד משני השותפים. כמובן שתופעה זו יודעת להתרחש גם בגיל המעבר כשנשים בשלב זה סובלות מתופעות לוואי של ירידת ערכי האסטרוגן בגוף וזה בתורו, גורם להתדקקות הריריות ומאפשר מעבר חיידקים מפי-הטבעת לכיוון הנרתיק, בפרט כשאין הקפדה על היגיינה גבוהה.


נדבך נוסף להתבוננות על דלקות שתן לוקח אותנו אל ההשקפה ההוליסטית המשייכת רגשות לאברי הגוף כשבית הפחד משויך למערכת השתן כך שבמקרים בהם יש אלמנט של חשש, דאגה, חוסר שלמות עם החלטות, נקיפות מצפון, מערכת מסרים שלילית או דואלית בענייני יחסי מין שהתקבלה בבית, עלולים לעורר חוסר יציבות במערכת השתן מה שבתורו עשוי להיות גורם להתפתחות דלקת.


קשה לפעמים לזכור ו/או להבין שחלקים נרחבים בפעילות הגוף האנושי מושתתים על פעילות הורמונלית, החל מרגשות, עבור בהתמודדות עם סטרס, תיאבון, פעילות מערכת העיכול ועוד פעילויות רבות – למעשה, התוספת הזו באה להסביר איך יתכן שפחד עלול בפני עצמו לעורר התלקחות דלקתית במערכת השתן.


לסיכום הכתבה בתחום דלקות השתן חשוב לי להדגיש ששימוש בצמחי מרפא הן בטינקטורה (מיצוי אלכוהולי) והן בכמוסות (מיצוי יבש) מהווה מענה מצויין לדלקות שתן בפרט כשהן חוזרות על עצמן (כשיש משהו לא פתור והגוף מאותת שוב ושוב על אותה התראת מערכת).

רפלקסולוגיה ודיקור יכולים להוות השלמה מצויינת לפרוטוקול הטיפולי.



 

שלפוחית דליפה או רגיזה?

שלפוחית שתן רגיזה או כזו שדולפת, היא אחת הסיבות שמונעות מאנשים הסובלים מתופעות אלו, לצאת מפתח הבית – א ב ל... קיראו עד סוף הכתבה, יש כל כך הרבה דרכים ושיטות לסייע ולשפר את המצב..



זה לא סוד שזו אחת הבעיות המביכות יותר בקרב האוכלוסיה ובפרט אצל נשים, את צוחקת, משתעלת, מתעטשת חלילה ואין לך שליטה על הסוגרים כפי שהיתה לך פעם... מביך, לא נעים, מטריד בלשון המעטה.. נכון שנשים סובלות יותר מגברים מתופעה זו, אך עדיין – גם גברים סובלים ממנה.


אנשים שסובלים משלפוחית שתן רגיזה או דולפת, יחפשו תמיד את השירותים בכל מקום אליו הם נכנסים, ככל שהשלפוחית רגיזה או דולפת יותר, כך יש פחות שליטה על יכולת האיפוק ואנשים אלו מוצאים את עצמם בבית, קרובים לשירותים וגם אז, זה תמיד בריצה, בלחץ כדי להספיק.


הסיבות לתופעות אלו יכולות להיות מעורבות בכמה גורמים כמו גם להיות מאוד ברורות עם סיבה אחת, אבל רגע לפני שבודקים את הסיבות לאשורן, חייבים לברר ולשלול יתר לחץ דם שגורם בפני עצמו לשיתון (כחלק ממנגנון הגוף להוריד את לחץ הדם), בעיות נוירולוגיות נוספות, בעיות אורטופדיות בפרט בגב תחתון או בשוקיים, חוסר איזון של בלוטת התריס.


סיבות נוספות יכולות להיות הריון בפני עצמו או נשים שעברו מספר רב של הריונות כמו גם הריונות גדולים וכבדים שמחלישים את השרירים באיזור ויודעים בתורם לגרום גם לצניחת איברים (רחם, שלפוחית כמו גם היחלשות הספינקטר >שריר טבעתי< של השלפוחית). במידה ומדובר בגברים, הרי שהדבר הראשון לחשוד בו הוא הגדלה של הערמונית (פרוסטטה) ויש כמובן לשלול תופעה זו לפני כל התייחסות נקודתית לשלפוחית.


עצירויות, השמנה, צניחת איברים פנימיים (חולשת טחול בראי הרפואה הסינית( פעילות גופנית עוצמתית מדי ללא בניה מוקדמת של שרירי הליבה או כמובן פעילות גופנית עוצמתית חורגת מהיכולת המובנית וכמובן סטרס – כן, גם כאן סטרס יודע לקחת תפקיד מרכזי בבעיה.


ח ש ו ב - רגע לפני שאתם רצים לרופא המשפחה, שיפנה אתכם להמשך בדיקות בנושא, כדאי שתדעו כמה פעמים אתם נותנים שתן ביום, שימו לה האם אתם קמים בלילה לתת שתן (נטורופתיה ורפואה סינית תתעניין גם בשעות שאתם קמים לתת שתן במהלך הלילה), שימו לב האם אתם מרגישים תחושת התרוקנות מלאה, האם כמות השתן עומדת בקו ישר לכמות שאתם שותים, שימו לב כמה נוזלים ואיזה אתם שותים במהלך היום ומתי, האם קר לכם (בפרט אופייני לחורף או למגורים באזורים קרים) ולא פחות חשוב, שימו לב למזונות שבתפריט שלכם, כמו קפאין, משקאות מתוקים ומוגזים, בירה, מאכלים מכילי נוזלים רבים כמו אבטיח למשל, או מזונות חריפים שיודעים בתורם לגרות את דופן השלפוחית ולהחריף את הצורך במתן שתן תכוף ודחוף.

ככל שתלמדו להכיר את גופכם כך יוכל הרופא למצוא ביתר קלות את מקור הבעיה ולהציע לכם את האפשרויות המתאימות למצבכם.


בעיה נוספת שמתלווה לשלפוחית רגיזה או דליפה היא בעיית השינה. בגלל הצורך לקום בלילה לתת שתן, נוצרת תופעת משנה נלווית המתבטאת בשינה לא איכותית, לא מספקת וכמובן עייפות ותשישות מצטברת.


כאמור, תופעת שלפוחית רגיזה או דולפת יכולה להגיע על רקע של כמה כיוונים ולכן חשוב ראשית שהמידע ההכרחי יהיה בידיכם ותוכלו לספק אותו לרופא או המטפל כמו גם על מנת שהטיפול יהיה נקודתי למקור הבעיה.


רפואה הקונבנציונאלית מציעה שלל כיווני טיפול, החל בטיפול תרופתי (המחליש את העצבוב או מקהה את הקולטנים), גירוי חשמלי (לנשים וגינאלי/לגברים אנאלי), ניתוחים כמו הגדלת כיס השתן, השתלת קוצב (ניתוח ראשון יהיה קוצב זמני ואם והיה והקוצב יעיל, יבוצע ניתוח נוסף להשתלת קוצב קבוע).


הרפואה הטבעית לעומת זאת יודעת להיעזר בצמחי מרפא שבתורם יודעים גם לתת מענה לטונוס השרירים באיזור כמו גם לספינקטר (שריר טבעתי המתפקד כשוער/סוגר) של השלפוחית, תמיכה במערכת העצבים להורדת גירוי היתר, צמחים לסיכוך השלפוחית ודרכי השתן, צמחים משתנים שתפקידם לוודא ריקון מלא של השלפוחית וכמובן צמחים נוספים להרגעה כללית כשניתן להוסיף צמחים נוספים בפורמולה נפרדת להתייחסות לבעיות שינה שכאמור נלוות לתופעה הראשונית


לא נסיים את הכתבה החשובה הזו מבלי להזכיר שפעילות גופנית תומכת ייעודית בשרירי רצפת האגן משמעותית במקרים אלו ויכולה בפני עצמה לסייע רבות.

כמוה גם שיטת ביו-פידבק, פאולה, דיקור, רפלקסולוגיה הן שיטות תומכות שיכולות לתת מענה נוסף ולתמוך בתהליך השיקומי והטיפולי גם יחד.


ובעיקר, היות ושלפוחית רגיזה כמו גם דליפת שתן מגיעות עם מבוכה ובושה, אחת ההמלצות הראשונות שלי אליכם (לא לפני שתלמדו בתשומת לב מוקפדת איך הגוף שלכם פועל כלומר – כמה שתן ביום, כמה שתיה ביום, איזו שתיה, מזונות וכו' כפי שמוסבר בגוף הכתבה – זה ממש משמעותי), זיכרו ראשית לשלול בעיות אחרות שיכולות להשפיע על שלפוחית השתן ולאחר מכן – אל תמתינו, קחו אתכם את המבוכה והבושה (במידה והיא קיימת) וגשו לטפל, זיכרו שתמיד עדיף לטפל במצבים כשהם רק מתחילים ולא כשהם מחריפים ונגרמים נזקים שעדיף להמנע מהם.




Comments


bottom of page