top of page

גיליון פברואר 2020

עודכן: 3 במאי 2020

פתח דבר

החודש הנפלא והמיוחד הזה, מביא אלינו שנה אחר שינה את ניצניה הראשונים של מימוש התקווה.. אם לא יצא לכם לצאת קצת אל הטבע מתחילת החודש, הרי שזה הזמן לצאת אל השדות, המרחבים ולראות את העלווה החדשה מבצבצת לה מן האדמה, זו המעטרת שוב את הענפים שנותרו ערומים וחשופים לאורכו של החורף ולספוג קצת אווירת התחדשות שמגיעה מהטבע באופן טבעי.


החודש האחרון, הביא איתו מופעים ויראליים:


מחד, היינו שותפים להתרחשויות בכל הקשור בנעמה יששכר (לא יודעת לאן נעלמה העברית התקינה גם בלשונם של הכתבים , שהרי יש לבטא רק ש' אחת כשמופיעות שתיים בצמידות בזו אחר זו) שהפכה ויראלית יותר ויותר מרגע נחיתתה ברוסיה ובוודאי עם הגעתו של פוטין לארץ ועד שובה לישראל במטוס הכי פחות ויראלי ביקום (אפרופו כתבת הווירוסים והחיידקים במטוסים)


ביקרה אותנו החצבת – בזמנים של היום זה נחשב היסטוריה, אחריה הגיעה השפעת וגבתה מהציבור הישראלי מחירים כבדים (כבר לא מדברים עליה, הוויראליות שלה ירדה פלאים) ובימים אלו וירוס הקורונה נותן לנו דוגמא, איך וירוס אחד קטנטן, זעיר, יכול לחולל מהומה והמולה בינלאומית בקנה מידה שעוד ידובר על כך בהיסטוריה – חכו, עוד לא ראינו את סוף המופע, נחכה ונראה.


הוויראליות הזו מעלה בי מחשבות על השינויים שחלים במערכות שהאדם נוגע בן, תגידו אקולוגיה, תאמרו התחממות גלובאלית של הכדור עליו כולנו חיים, תאמרו בעלי החיים, תוסיפו את שריפות הענק באוסטרליה ותחברו נתונים – אל תסכמו עניין לפני שאתם מוסיפים את המושג "ויראלי" באדיבות התקשורת שכולנו צורכים, תחשבו כמה כל אחד מאיתנו זקוק (או לא) למופע הוויראלי, מה חסר שם שהוויראליות הזו כל כך נדרשת ומעסיקה יקום אנושי שלם.


שם, בנקודה הזו, אני שואלת את עצמי ומזמינה גם אתכם לתהות יחד איתי (אולי משהו טוב יוולד מטיבה של תהיה) מה נותנת הוויראליות, איזה צורך היא ממלאת ומה היה שם קודם לפני שנולד בנו הצורך הזה במהירות תגובה שרק משהו ויראלי יודע לחולל...


מה רוצה הטבע לאמר לנו בהתפרצות ויראלית ואיך קם יום אחד חוקר, מתריע ועולם שלם מהנהן והמשיך הלאה...


איך זה שכוכב

מילים: נתן זך, לחן: מתי כספי


איך זה שכוכב אחד לבד מעז.

איך הוא מעז, למען השם. כוכב אחד לבד. אני לא הייתי מעז. ואני, בעצם, לא לבד.


למרות כל, יציינו ברחבי העולם הלילה את חג האהבה, אף שאני מאחלת לכולנו, לחגוג כל רגע, כל הרף כל דקה את האהבה חיים שלמים, בכל דרך אפשרית המוכרת לכל אחד – בדרכו/ה.


מאחלת לכולנו התחדשות מרגשת, מניפה ומניבה

שלכם כתמיד,

תמר.


 

ש ק ד י ם רבותי, ש ק ד י ם

אני מניחה שרובנו, חוו לפחות פעם אחת דלקת שקדים בין אם על רקע ויראלי או על רקע חיידקי, כך או אחרת, כל מי שכבר חווה לפחות פעם אחת את המופע הלא נעים הזה, יודע איך לטפל בעצמו, מכיר את התסמינים, את התחושה הלא נעימה בגרון והקושי בבליעה ובוודאי את החום הנלווה.

א ב ל, ישנם כמה דברים חשובים בהקשר של דלקות שקדים שכדאי וחשוב לדעת והם מופיעים כאן בכתבה, שימו לב...

השקדים, ממוקמים בלוע ולמעשה ממוקמים שם על תקן "שומר בשער", הם חלק ממערכת הלימפה שחלק מתפקידיה הוא זיהוי פולשים זרים (וירוס/חיידק) ומערכת החיסון גם יחד (המתבטא בייצור נוגדנים וסיוע להתפתחות תאי דם לבנים T/B).


בכל פעם שמערכת הלימפה בשקדים מזהה פולש זר (כאמור וירוס או חיידק), השקדים מתנפחים על מנת להשפיע חזק יותר על הפולשים. השקדים יודעים גם להתנפח כחלק מתופעות לוואי של אלרגיות, במצבים של נזלת כרונית ובחלק מהמקרים של מופעי אסטמה וישנם אנשים שמראש השקדים אצלם מוגדלים ביחס ליתר האוכלוסייה.


שקדים נפוחים יכולים להיות חוויה לא נעימה, שיודעת להתבטא בלא מעט תופעות מעבר למה שאנחנו מכירים במצבים של התקררות. כך למשל, שקדים מוגדלים תופסים מקום גדול יותר במעבר האוויר דרך הגרון ובכך יכולים לגרום לפחד ממחנק, לנחירות ואפילו לדום נשימה וכתוצאה מכך לעייפות במהלך היום שלמחרת, בעיות קשה וריכוז (בפרט כשמדובר בשקד שלישי/שקדון) ואפילו לבעיות גדילה.


בכתבה זו נתרכז בפלישתם וירוסים או חיידקים, התופעה השכיחה ביותר (אף שבשנים האחרונות, מתרבים מקרים הקושרים שקד שלישי ומופעי קשב וריכוז)


כשמתחיל לכאוב לנו הגרון, או לחילופין כשאנחנו מרגישים או רואים שהשקדים שלנו מתנפחים, חשוב לבצע בדיקת משטח גרון על מנת לוודא אם המדובר במופע ויראלי או במופע חיידקי.


כל עוד המדובר במופע ויראלי, הדבר הראשון שכדאי שניקח בחשבון הוא שככל שהשקדים נפוחים יותר, קשה לנו יותר לבלוע, מה שבתורו יכול לגרום מאד בקלות להתייבשות ולכן, למרות הכאב, חשוב להקפיד על שתיה. מזכירה לכם ששתייה מושכלת ומתוגברת, מסייעת לגוף להיפטר מהרעלנים שמפרישים בתורם וירוסים ובכל, מסייעת שתיה המוגברת להחלמה מהירה יותר.


ברוב המקרים של התנפחות השקדים בין אם מדובר במופע ויראלי או חיידקי, יש גם עלייה של חום, תוכלו לבחור בשיטות הנוחות והמוכרות לכם להתמודדות עם חום. זה הזמן להזכיר שעליית חום היא מנגנון הגנה של הגוף כנגד פולשים זרים שלרוב אינם עמידים בטמפרטורות גבוהות ומכאן עליית החום. מופע ויראלי של התנפחות שקדים לרוב חולף מעצמו, אלא אם הוא מסתבך ומזדהם.

כל עוד החום יציב ואינו עולה מעל 39 מעלות במהלך היום אני אישית מעדיפה לאפשר לגוף להתמודד עם הפולשים באמצעות החום. במידה ואני מזהה תשישות גדולה, או קושי להתמודד עם החום, חלילה אדישות או חום עיקש שלא יורד ומתיש, או לחילופין עלייה של החום לטמפרטורות גבוהות, אז אני משתמשת בכל השיטות המוכרות לי כדי להוריד את החום, אם בדיקור (מאוד יעיל), קומפרסים, מגבת קרה על המצח אבל גם על החלק הפלנטארי (החלק שנוגע ברצפה) של כפות הרגליים ובלוטות לימפה במפשעות, אוורור הגוף (זה לא הזמן להתעטף בשמיכת פוך למרות שהחוויה היא חוויה של קור כשהחום עולה) וכשאלו לא עובדים, רק אז אשתמש בתרופה להורדת חום אבל אתם מוזמנים לנהוג כפי שאתם מכירים את הגוף שלכם, כל אחד יודע איך הגוף שלו מתמודד עם חום ומה משפיע עליו מהר ויעיל להורדת החום.


קיימים בשוק מוצרי מדף (קונבנציונליים וטבעיים) שיודעים גם להקל על כאבי הגרון בעקבות התנפחות השקדים כמו גם מסייעים להתמודד עם צרידות שיודעת להגיע עם התנפחות השקדים וגם להתמודד עם מיגור ווירוסים. ישנם צמחי מרפא מצוינים למצבים אלו, כמו גם פטריות מרפא ייעודיות להתמודדות עם וירוסים.

כשמדובר במופע בקטריאלי, חיידקי הסיפור שונה ממופע ויראלי. לרוב המדובר בחיידקי סטרפטוקוק Streptococcus, הבעיה עם חיידקים אלו, שהם נוטים מפעם לפעם להישאר בגוף גם לאחר שאנחנו מרגישים שהחלמנו או לחילופין שסיימנו את נטילת האנטיביוטיקה. חיידקי סטרפטוקוק נוטים להישאר בקיבה או על מעטפת הלב ושם, יודעים חיידקי סטרפטוקוק לגרום לנזקים מרחיקי לכת ולכן, כשהשקדים מתנפחים לכם, גשו למרפאה (היום יש גם ערכות לבדיקה עצמית) ובקשו בדיקת משטח גרון על מנת לוודא אם מדובר בווירוס או חיידק ולהתנהל בהתאם. במידה ומדובר במופע חיידקי, שימו לב שחשוב לבצע בדיקות נוספות כדי לאשש או לשלול הימצאות החיידק בגוף – חשוב ! חשוב! !


מוצר מדף נוסף שכדאי שתדעו על קיומו (מטעמי מניעה מפרסום נמנעת מרישום שם המוצר המפורש ואתכם הסליחה) – המוצר הוא פרוביוטיקה ייעודית לחלל הפה המסייעת בתורה לשמור על איזון החומציות בחלל הפה (דלקת מעלות את רמת החומציות וזו בתורה יודעת לגרום לנזקים אפילו לשיניים וכמובן לחיפוי ומרקם הלשון) ולהוות קו מגננה נוסף מפני חיידקים הנוטים להישאר ולהתארח בסביבה חומצית (דלקתית).


עוד חשוב לדבר על גרגור חלל הפה עד לעומק הגרון כפי יכולתכם. כולנו יודעים שבזמן דלקת יש לגרגר מים במלח. אבל האם אתם באמת יודעים כיצד לבצע את מלאכת הגרגור שתהיה יעילה? יעילה משמע, הגעה לכל נקודה על גבי השקדים. על מנת להגיע ליעילות מקסימלית במלאכת הגרגור, הכינו לכם כפית מלח מחוקה בכוס מים חמים והמתינו שהמלח יימס והמים יצטננו כמעה ואז, כשאתם לוגמים לגימה כדי לגרגר, הטו את הראש לאחור, תנו למים להגיע לעומק הגרון ואז, בנקודה הזו, הוציאו קולות לפי ההברות A, E, I, O, U ההברות יגרמו למים לעטוף כל נקודה בשקדים ולמקסם את יעילות הגרגור.


אם אתם סובלים מדלקות גרון חוזרות ונשנות, כדאי שתדעו ש-7 מופעי דלקת בגרון בשנה או 5 מופעים בשנתיים, נחשבים למצב כרוני ובמצבים אלו כדאי להיוועץ ברופא אף אוזן גרון ולשקול ניתוח במקרה הצורך כמו גם בחיזוק מערכת החיסון ומערכת הלימפה במקביל (קקראו שוב את תפקידי השקדים בתחילת הכתבה).


אחת התופעות הפחות נעימות בסיבוכי דלקות שקדים שכדאי שתדעו על קיומה, היא אבני שקדים. לרוב מדובר בתופעה אופיינית אצל אנשים שסובלים מדלקות גרון חוזרות ונשנות ובפרט לאנשים שיש להם שקדים מחורצים. אבני שקדים עלולות להיווצר בשקעים הקטנים שעל פני השקדים. התחושה הנלווית לתופעת אבני שקדים היא תחושה של משהו תקוע בגרון, כאב גרון ובנוסף, באשת פה (ריח רע) העולה מהפה, לעיתים מלווה בטעם מתכתי בפה. בחלק מהמקרים, גרגור מים עם סודה לשתייה מפחיתה את הפרשת החומרים הגורמים לאבני שקדים כמו גם את הריח הרע הנלווה לתופעה, אך במקרים שלא, יש לגשת לרופא אף אוזן גרון ולשקול יחד אפשרות כירורגית.


 

ליפופית נאכלת / תפוח אדמה מתוק – בטטה

אמא שלי, נהגה לגדל בטטות במטבח, בתוך צנצנת זכוכית עם ארבע קיסמים שננעצו בבטטה על מנת להחזיק אותה במצב שיאפשר השקיה ללא ריקבון כך שבטטה שלא נאכלה, הפכה לעציץ הבא במטבח, ירוק ויפהפה. הן אולי נראות פשוטות הבטטות, אבל הן מעצמה בפני עצמה: כתומות / סגולות / לבנות – ולא תירצו להחמיץ את מיצוי הצמח .

הבטטות מגיעות אלינו מדרום ומרכז אמריקה, כשכיום היא בין הירקות הנפוצים והנאכלים ברחבי העולם.


מעבר לטעמה המתוק והמרקם הנימוח של בטטה אפויה או מבושלת, היא מביאה איתה שפע נדיב בהחלט של ויטמינים ומינרלים ומעל לכך, היא הירק המכיל את הכמות הגבוהה ביותר של בטא קרוטן – נוגד החימצון עליו דיברנו בגיליון הקודם בהקשר של האנשים הכתומים להזכירכם.


עוד לפני שנתבונן בנוטריאנטים שבבטטות, נזכיר שבטטה היא פחמימה מורכבת כלומר, לוקח לגוף זמן לפרק את הפחמימה, כך שהאינדקס הגליקמי שלה נמוך או במילים אחרות, בטטה לא מעלה באופן משמעותי ו/או מהיר את רמות הגלוקוז בדם. מידע זה חשוב ומשמעותי לאנשים שרוצים לשמור על משקל ובפרט לאנשים שסובלים מסוכרת.


לא זו בלבד שבטטה יעילה לסוכרתיים על רקע היותה פחמימה מורכבת בעלת אינדקס גליקמי נמוך, בנוסף היא מכילה גם חומצת אמינו (L.Triptophan) שיחד עם סוכר גורמת לעלייה ברמות הסרוטונין במוח, מה שנותן לנו גם תחושת שובע וגם רוגע, לא נשכח שסרוטונין הוא הורמון האושר.


ב-100ג' בטטה מבושלת/אפויה, נמצא:

140 קל, 79וריות, 27 ג' פחמימות, 1 ג' חלבון, 3 ג' סיבים תזונתיים, 0.61 מ"ג ברזל, 30 מ"ג סידן, 25 מ"ג מגנזיום, 47 מ"ג זרחן, 337 מ"ג אשלגן, 55 מ"ג נתרן, 0.3 מ"ג אבץ, 0.90 סה"כ ויטמינים ממשפחת B, 11 מק"ג חומצה פולית, 709 מק"ג ויטמין A, 2.4 מ"ג ויטמין C, 1.8 מק"ג ויטמין K וכמובן כמות עצומה של בטא קרוטן, פוליפנולים, אנתוציאנינים ועוד.

בטטות יעילות מאוד לאנשים הסובלים מעצירות, לסוכרתיים, לסובלים מחריגה ברמות השומנים בדם (כולסטרול), לחיזוק מערכת החיסון. נזכור שלאור הכמויות העצומות של בטא קארוטן בבטטה, הרי שהיא מתאימה פונקציונאלית לכל מי שסובל מבעיות עור וזקוק לתוספת של ויטמין A, תחשבו למשל על בני הנעורים במופעי האקנה. גם אנשים שסובלים מבעיות אלו ואחרות בעיניים ובהקשר לראיה, יוכלו ליהנות מנוגדי החימצון המצטיינים שבבטטה. בבטטה קיימים חומרים אנתוציאנינים המגינים על הגברים שבינינו מפני תאים סרטניים הנוטים להתפתח בבלוטת הערמונית.



עד כאן על הבטטה הכתומה שכולנו מכירים, אלא שבשנים האחרונות הגיעו סוף סוף לארצנו גם בטטות סגולות, לא יודעת איך אתם חווים את הצבע המופלא הזה בכל הקשור למזון, בעיניי זו חוויה עוצמתית משום שהמקור לצבע הסגול הזה, מביא איתו שפע של נוגדי חימצון עוצמתיים, כאלו שנמצאים בפירות יער שאני נוהגת להמליץ על צריכתם בכל הזדמנות ובנוסף כל מה שקראתם עד כה על הבטטות – תודו שזה נשמע בהחלט מבטיח... בטטה סגולה מגיעה אלינו במקור מדרום ומרכז אמריקה, היה זה קולמובו שלקח אותה איתו למסעותיו והיא התקבלה בברכה באי אוקינאוו'ה הידוע במקום שמאכלס את האנשים הבריאים ביותר בעולם ונחשו מה, תושבי אוקינאוו'ה אימצו בחום רב את הבטטות הסגולות ולא בכדי... אחרי כל מה שקראתם על הבטטות הכתומות שכולנו מכירים, תוסיפו את הסגולות שמביא איתו הצבע הסגול של הבטטות הללו והוא, באדיבות חומרים הנקראים אנתוציאנינים. אנתוציאנינים גם הם צבענים, נוגדי חימצון רבי עוצמהתימצאו אותם גם בכרוב סגול, סלק הם אלו שאחראיים על הצבע האדום העמוק והמשגע הזה אבל מעבר לצבע, הם בהחלט ראויים לעמוד במקומות הראשונים כשמדובר בנוגדי חימצון יעילים ובעלי עוצמה, להתמודדות עם טרשת עורקים, סכרת במצביה השונים, למוח שלנו, שווה בהחלט להכניס אותם לתפריט בכל הזדמנות אפשרית וליהנות מהיעילות שלהם באופן טבעי. היום כבר לא צריך להסתמך על יבוא מחו"ל, הן גדלות כאן בארץ וניתן די בקלות להשיג אותן - כ ד א י !!!


עוד לא סיימנו, לאחרונה הצטרפו גם בטטות לבנות למשפחה, טעמן ניטראלי, הן פחות מתוקות וכשמבשלים אותן, הן מקבלות גוון צהבהב וטעם מתקתק כמו של ערמונים. יש להן מרקם של תפוח אדמה ובניגוד לבטטות כתומות או סגולות, אלו הלבנות אינן מכילות כמעט סיבים תזונתיים, אבל במקביל, הן מכילות רק 1/3 מכמות הסוכר שיש בבטטות הכתומות שאנחנו מכירים. אם עבר לכם בראש להכין צ'יפס מטוגן, כדאי שתדעו שדווקא בטטות לבנות סופחות הרבה פחות שמן מאחותיהן הכתומות והסגולות – אף שאני לחלוטין לא מעודדת שימוש בטיגון.


אבל לטבע יש עוד מה להציע לנו כשמדובר בבטטות – אל תחמיצו !!!

אחרי כל אלו, כדאי שתקראו גם על בטטת בר Dioscorea Villosa צמח זה, מכיל פיטואסטרוגנים (קבוצת מולקולות שמקורן בצומח, המבנה שלהן דומה להורמון אסטרדיול בבני אדם. הורמון האסטרדיול הוא מבין ההורמונים המרכזיים אצל נשים ולמעשה אחראי על הבדלים רבים שבין גבר לאישה כמו למשל, התפתחות שדיים), פיטוסטרולים (מקורם בצומח, המבנה שלהם דומה לזה של כולסטרול שכולנו מכירים וככזה, הם יודעים למנוע ספיגת כולסטרול מהמזון ולגרום לירידה ברמות מה שאנחנו מכנים הכולסטרול הרע LDL וגם להפחית דלקות אינפלמטוריות), הצמח יעיל לשימוש כמאזן הורמונאלי (נשי), למערכת העיכול בהקשר של עוויתות, עצירות, מעי רגיז, למחלות מעיים דלקתיות IBD כמו קוליטיס, דיברטיקולוזיס, דלקות כיס מרה ואבני מרה וכתמיכה בכבד, לכאבי בטן, גזים. וגם לטיפול במחלות מפרקים.


יעניין אתכן הנשים לדעת שזה יעיל לטיפול בפן ההורמונלי, למצבים של רמות אסטרוגן נמוכות (אופייניות לגיל המעבר כשהאסטרוגן בנסיגה), לתסמונת קדם וסתית PMS, למצבים של שחלות פוליציסטיות ושחלות כואבות, איזון הורמונאלי שחשוב לכניסה להיריון.


ניתן להשתמש בצמח כטינקטורה (מיצוי אלכוהולי), אך ישנם לא מעט מוצרי מדף שמקורם בצמח זה והם בהחלט יעילים לטיפול בתופעות של גיל המעבר כמו למשל גלי חום.



 

Vertigo - ו ר ט י ג ו

מופע ורטיגו מגיע באופן פתאומי, בלי שום הודעה מוקדמת וכל העולם שעמד שם קודם במקום, מקבל תאוצה ומסתובב ומתגרה בלי שום רחמים בשיווי המשקל שלנו...

עבור אלו מכם, ברי המזל שמעולם לא חוו את התופעה המכונה ורטיגו, אנסה להמשיך לכם שהחוויה, היא כמו זו שכשהיינו ילדים, הסתחררנו בקרוסלה ומיד לאחר מכן, ניסינו ללכת – זו בדיוק התחושה של ורטיגו, זו גם הסיבה שאנשים שסובלים מוורטיגו, מתקשים לנוע במרחב.


ברוב המקרים, ורטיגו מעידה על בעיה במנגנון השומר על שיווי המשקל שלנו וזה, נמצא באוזן הפנימית – זה הזמן לפנות לרופא אף אוזן גרון על מנת לוודא שמקור הוורטיגו באוזן ולא במוח (פחות נפוץ). יש מקרים שהסיבה לוורטיגו נעוצה בפגיעה במוח או בעצב שמחבר בין האוזן התיכונה למוח, גידולים, כאבי-ראש ומיגרנות שמקורן בבעיה במוח.


אחת הבעיות כשסובלים מוורטיגו היא שלא מדובר בסחרחורת רגעית שחולפת מעצמה די מהר, או לפחות אחרי כמה דקות שנרגעים, הסחרחורת בוורטיגו נמשכת זמן ארוך יותר ביחס לסחרחורת רגילה ומעבר לכך, העוצמה שלה והמהות התנועתית שלה, משבשות את היכולת שלנו לנוע מבלי להיפגע או מבלי לחוש שאיבדנו כל שליטה על עצמינו במרחב ו/או על הגוף שלנו – תחושה בהחלט מוזרה ולא נעימה.


שימו לב שבכל מקרה של ורטיגו, יש לשלול מחלת מנייר שגם לה סימפטומים דומים לוורטיגו ובנוסף גם טינטון ובמצב חמור גם איבוד שמיעה.

אז מה הקשר לקריסטלים? – כל מי שאי פעם פגשתי וסבל ממופע ורטיגו, הביא איתו גם אמירה בהקשר לקריסטלים. קריסטלים, הם גבישים קטנים של סידן פחמתי שנמצאים באוזן הפנימית, כשהקריסטלים האלו משתחררים מהקרום המגן עליהם ומתניידים אל אחת משלושת התעלות החצי עגולות באוזן הפנימית, הם יודעים לגרום לאותה תחושת סחרחורת תוך יציאה משיווי משקל כפי שקורה במצבים של ורטיגו (BPPV).

אחד הטיפולים הנפוצים והמוכרים בוורטיגו, הם סוג של פיזיותרפיה מונחית כלומר, קיים טיפול פיזיותרפי (CRP) שבאמצעות תנועות כאלו ואחרות, יצליחו לגרום לקריסטלים לשוב למקומם ובכך להפסיק את תופעת הסחרחורת ואיבוד שיווי המשקל. בתחילה יבצע פיזיותרפיסט את התנועות עבור המטופל ועם הזמן ילמד המטופל עצמו להניע את הראש באופן עצמאי על מנת להשיב את הקריסטלים למקום, בפרט כשהתופעה יודעת לחזור על עצמה.


בתום הטיפול הפיזיותרפי, חשוב לוודא קבלת תרגילים לפעילות גופנית שיאפשרו התמודדות עם הסימפטומים של הסחרור.


אחת הדרכים הפשוטות להתמודד עם מופעי הסחרחורת הלא נעימים של ורטיגו היא להתמקד בנקודה קבועה בקיר או בקו האופק ולא להסיר ממנה את העיניים. יש שטוענים שסיבוב הראש 30 פעם לכל כיוון גם מאזנים את המערכת הווסטיבולרית (באוזן התיכונה שאחראית על שיווי המשקל, נסו – יש כאלו שזה עוזר להם ויש שזה מחריף את התופעה, כך שאין לי שום אינדיקציה להכריע לכאן או לכאן).


כך או אחרת, משהצלחתם להרגיע את הסחרור לאחר התמקדות בנקודה אחת, נכון לקחת כמה נשימות עמוקות (מסייעות תמיד להירגע) ולא למהר להחליף מנח (מצב העמידה/ישיבה/שכיבה) בו אתם נמצאים בזמן מיקוד העיניים.


תרגיל נוסף שעשוי לסייע לכם מתבצע בישיבה על הברכיים, קחו את הראש קדימה כמו שעושים גלגול ראש, הישארו שם וקחו את המבט שלכם אל המרפק השמאלי. המתינו עד חלוף הסחרחורת ואל תמהרו לחזור לישיבה וגם אז, עשו זאת באיטיות ולא בבת אחת.


הרפואה הסינית מגדירה סחרחורות מכל סוג שהוא ככניסה של רוח לגוף ולכן, דיקור, יודע לתת מענה קלאסי לתופעה.


גם כמוסות לינצ'י המורכבות מפטריות מרפא (גנודרמה וקורדיספס) יודעות לאושש מצבי חולשה ותקשורת נוירולוגית יעילה המאפשרת כאמור, התאוששות יעילה מוורטיגו.


 

הזהב של הטבע – זעפרן

התבלין היקר בתבל, צובע את המזון שלנו בצהוב מיוחד ומביא איתו גם ניחוח, גם טעם ייחודיים בפרט לאלו שיסכימו לשלם חופן דולרים לא מבוטל על כמה גרמים של החוטים הזהובים להערכתי היקרים בעולם הקולינרי.

חוטי הזעפרן מגיעים אלינו במקור מאזוריה הצפוניים של הודו, מקורם בפרח הכרכום המתורבת בן למשפחת האירוסים. לכל פרח יפהפה שכזה, שלושה עמודי עלי דקים ובראשם התרחבות הנקראת "צלקת" – הלא היא איבר הרבייה הנקבי של הפרח.


לא סתם משתווה הזעפרן לזהב, הן בשל הצבע בו הוא צובע את המזונות בהם משתמשים בו והן בשל מחירו היקר (מאוד יש לאמר) הנגזר מהעבודה המושקעת בקטיף והכנתו של הזעפרן לשיווק. פרח הכרכום התרבותי פורח רק שבועיים בשנה, מרגע תחילת הפריחה של הכרכום, עוברים עם הנץ השחר מפרח לפרח וקוטפים רק את הפרחים שנפתחו – לכל צמח יש שלושה/ארבעה פרחים ולא כולם נפתחים בו בזמן. קטיף פרחי הכרכום מתבצע בכיפוף גב, כיוון שהצמח עצמו נמוך מאוד. בנוסף, הקטיף חייב להיות מהיר ביותר משום שהוא חייב להסתיים לפני שהשמש עולה.


במצב אופטימאלי, אדם יכול לקטוף כשני קילוגרם פרחי כרכום ביום ואלו, מועברים מהשדות בסלסלות קש הלאה, אל הנשים העוסקות במלאכת התלישה – התלישה משמעה, תלישת הצלקות שבין האבקנים – שימו לב, כדי לאסוף קילוגרם אחד של התבלין זעפרן עצמו, יש צורך בחמישה קילוגרם של צלקות כרכום – מדובר במאות אלפי פרחים.

בשלב הבא, הצלקות עוברות ייבוש, מסדרים את הצלקות בשכבה של כשני סנטימטרים על רשת מתכת דקה ומתחתיה להבה נמוכה מאוד (חום גבוה עלול לפגוע בצבע ובטעם של הזעפרן). מלאכת הייבוש חייבת להיות יסודית ומיד לאחריה יש לארוז מיידית את התבלין משום שאור ולחות הם האוייבים שלו.


מה שעוד מוסיף למחירו היקר של הזעפרן הוא העובדה שתהליך הגידול הוא מחזור קצר והיבול בו משתנה כלומר, בשנה הראשונה משתמשים בפקעות הכרכום שנשמרו מהשנה שעברה. בשנה הראשונה הצמחים קטנים והיבול קטן בהתאם. בשנה השנייה הצמחים גדולים קצת יותר וכך גם היבול. בשנה השלישית, הנחשבת לשנה הטובה ביותר, הפרחים גדולים וכך גם היבול. השנה הרביעית היא השנה האחרונה לשימוש בשדה ולאחר הקטיף, נעקרים כל הצמחים ומתחילים הכל מההתחלה. לאורך ההיסטוריה השתמשו בזעפרן לבישום, בממלכת בבל השתמשו בזעפרן לצביעה, לרפואה ולתיבול – ממלכת בבל ייחסה תכונות אפרודיזיאקיות (מעוררות תשוקה ומגבירות און) לזעפרן.


מספרים שזאוס אבי האלים, ריפד את מיטתו בפרחי כרכום תרבותי, לוטוס ויקינטון.

הרומאים האמינו שאם הם ישתו משרה של חוטי זעפרן, המשקה ימתן את השפעת האלכוהול ששתו וימנע את מה שאנחנו מכנים האנג-אובר או בעברית חמרמורת בבוקר שלמחרת המשתה.


זעפרן צובע את המזון בגוון צהוב וזה. בעיניי העולם העתיק נחשב לדומה לזהב היוקרתי והנחשק. במחזה "אגדת חורף" של שייקספיר, תוכלו למצוא רשימת מצרכים לתבשילים לקראת חג הגז, חלקם היו אורז וזעפרן.


בבית הספר לרפואה באירופה בתקופת ימי הביניים כותב אחד הרופאים (סלרנו) על הזעפרן שהוא מביא ללב שמחה, לקיבה מרגוע ומנוחה לכבד. ב- 100 ג' (כמות אסטרונומית למיליונרים בלבד) זעפרן נמצא:

310 קלוריות, 11.43 גרם חלבון, 65.37 גרם פחמימות, 5.85 גרם שומן, 11.9 גרם מים, 3.9 גרם סיבים תזונתיים, 148 מ"ג נתרן, 27 מק"ג ויטמין A, 2.945 סה"כ ויטמינים ממשפחת B, 93 מק"ג חומצה פולית, 80.8 ג"ג ויטמין C, 111 מ"ג סידן, 264 מ"ג מגנזיום, 252 מ"ג זרחן, 11.1 מ"ג ברזל, 1.1 מ"ג אבץ ושימו לב 1724 מ"ג אשלגן ונוגדי חימצון


(כולי תקווה שלאור הכתבות בשני הגיליונות האחרונים למגזין, אתם מזהים מרחוק את הצבע הכתום וגוזרים את תובנות נוגדי החימצון המתבקשות מהצבע)...


זעפרן יעיל לחיזוק מערכת החיסון על רקע ויטמין C ואבץ, משפר זרימת דם ותורם לבריאות הלב על רקע כמויות האשלגן האדירות שבו, נוגדי החימצון יעילים גם כאנטי אייג'ינג וכמובן למניעת התפתחות תאים סרטניים, זעפרן יעיל לטיפול בהתמודדות עם סטרס וחרדות על רקע ויטמינים ממשפחת B ובנוסף, נאמר עליו שהוא מייצב את רמות האינסולין והגלוקוז בדם ולכן מומלץ לכל מי שחפצה נפשו לשמור על איזון סוכר בדם ובפרט לסוכרתיים.


לא נסיים את הכתבה הצבעונית הזו מבלי להוסיף מתכון והפעם, בחרתי במתכון מהמטבח הפרסי. מדובר באורז בסיסי עם זעפרן.


צ'לואו – כמות ל-6 סועדים

- 1/2 קילו (3 כוסות) אורז בסמטי

- 5 כפיות מלח - 1/2 כוס שמן זית (כ-15 כפות)

- 2 כפות יוגורט (לא חובה).

- 1 כפית זעפרן (השרו בחמש כפות מים רותחים למשך שעה על מנת לקבל את מלוא עוצמת הצבע)

- 50 גרם חמאה חתוכה לקוביות.


אופן ההכנה:

  • שמים את האורז בקערה גדולה עם מים חמים. מסננים את האורז מספר פעמים ולבסוף משרים את האורז למשך 3-5 שעות ב-8 כוסות מים עם 2 כפיות מהמלח.

  • לאחר ההשרייה מסננים את האורז, מרתיחים בסיר טפלון 8 כוסות מים עם 3 כפיות מהמלח, מוסיפים את האורז ומבשלים למשך כשמונה דקות – מערבבים פעמיים במהלך הבישול כדי למונע היווצרות גושים.

  • לבסוף, מסננים במסננת גדולה ושוטפים במעט מים פושרים.

  • מייבשים את הסיר משאריות המים ומחממים בו את השמן לחום גבוה.

  • מערבבים בקערה מחצית מכמות הזעפרן, 2 כפות יוגורט ו-2 כפות הגשה גדושות באורז המבושל ומעבירים לסיר, מהדקים היטב את האורז הצהוב לתחתית הסיר בעזרת כף עץ ומטגנים כשבע דקות על להבה גבוהה – זו השכבה שמכונה "טה'ה-דיג" ובתרגום מפרסית – תחתית הסיר.

  • ממשיכים להוסיף את האורז המבושל בשכבות, מפזרים מלמעלה את מי הזעפרן הנותרים.

  • מכסים את הסיר במגבת מטבח, מכסים במכסה ואוספים את שולי המגבת כלפי מעלה.

  • מבשלים על להבה נמוכה כחמישים דקות ואין לפתוח את המכסה בזמן הבישול. בתום הבישול מניחים את הסיר המכוסה על משטח לצינון במשך כעשר דקות.

  • מעבירים בעדינות כף אחרי כף מהאורז המבושל לצלחת הגשה גדולה כך שתיווצר צורת חרוט, מפזרים מלמעלה קוביות חמאה ומגישים חם.

הגרסה הישראלית שרובינו מכיר, היא הגירסה עם תפוחי האדמה בתחתית הסיר. במקרה זה, חותכים תפוחי אדמה בינוניים לפרוסות בעובי של חצי סנטימטר ומטגנים בשמן חם כארבע דקות יחד עם כפית כורכום ואז מוסיפים את האורז עם היוגורט כפי שמופיע במתכון.





Comments


bottom of page