top of page
beophentivey

סדרת כתבות - תבליני חורף - הֶל / קרדמון - ובסנסקריט ELA

עודכן: 5 בדצמ׳ 2024

בתמונה ערימת תרמילי הל מיובשים עדיין ירוקים

 

תעצמו לרגע את העיניים ותגידו לי אם אתם מריחים את זה... אתם מריחים את הריח הייחודי של הל?, את הקפה השחור עם הל טחון וריח החוֹם המתקתק הזה שמסתלסל אל נחירי האף ומעיר אצלי זיכרונות מהפינג'אן הכחול של אבא שידע להכין את הקפה הכי טעים בעולם – מריחים?

 

יתכן שלשמע המילה הֶל מתעוררות על לשונכם פקעיות הטעם וריר ניגר בפיכם מזיכרונות תבשילים ומיני מאפה מבית?

 

הל – cardamon מגיע ממדינות מזרח אסיה שם הוא נפוץ בהודו, סרילנקה, נפאל וסין. כבר בתקופות קדומות הל נחשב לתבלין שנסחר ברחבי העולם ואף תורבת לגינות תבלינים ביתיות.

הל מופק מזרעי צמח הל ירוק, צמח רב-שנתי, בן למשפחת הזנגביל (ג'ינג'ר).

 

ישנם שלושה סוגים של הל: ירוק – שרובינו מכירים, הל שחור – המוכר גם בשם Kali Elaichi  והל מדגסקר.


אלו מאיתנו שצורכים הל, משתמשים בו בעיקר לקפה או כחלק מתערובות תבלינים כמו חוו'אייג' או גראמסאללה. יתכן והכנתם את מתכון המקלובה שנמצא בלשונית המתכונים באתר שלי, או שמא יש לכם מתכון אחר שמצרף הל לחגיגת הטעמים והניחוחות מטריפי החושים. אולי אתם חובבי המטבח ההודי ואתם משתמשים דרך קבע בהל, אולי מישהו פעם לחש באוזניכם על מעלליו של הל ואתם משתמשים בו דרך קבע, אחרי ככלות הכל הל, הוא לא פחות ממזון על וכדאי ממש, לתת לו את הכבוד המגיע לו...

 

לזרעי הל סגולות רבות והם בעלי תפקיד משמעותי (באסכולות רפואות טבעיות למיניהן) בתרומתם לחיזוק הגוף (טוניק), מניעה וטיפול במיני מחלות ומופעים סימפטומטיים – פירוט שלם ומלא בהמשך הכתבה

 

זרעי הל מכילים מקורות תזונתיים רבים שמסייעים לחיזוק הטבעי של הגוף, ביניהם אבץ, ברזל, סידן, אשלגן, ניאצין ומגנזיום. ויטמין A, ויטמין B, ויטמין C יעילים לחיזוק מערכת החיסון ושיפור תפקוד יומיומי.

 

סגולותיו של הל מבוססות החומרים הפעילים, הוויטמינים, המינרלים ואנזימים שקיימים באופן טבעי בהל. אחד המחקרים האחרונים נסבו על האנזים טריפסין שקיים בהל. טריפסין – אנזים משמעותי לעיכול תקין של חלבונים. בגוף הוא מופרש למעיים כדי לסייע לפירוק חלבונים לפפטידים שהם שרשראות קצרות של חומצות אמינו ובכך תרומתו של הל לספיגת חלבון בגוף.

 

כף אחת של הל טחון מכילה כ-5.8 ג' אבקת הל ומביאה איתה:

18 קלוריות, 4 ג' פחמימות, 0.6 ג' חלבון, 0.4 ג' שומן,

1.6 ג' סיבים תזונתיים, 1.6 מ"ג מנגן, 0.8 מ"ג ברזל,   

13 מ"ג מגנזיום, 0.4 מ"ג אבץ, 22 מ"ג סידן, 65מ"ג אשלגן,

10 מ"ג זרחן ומנגן.

 

אסכולות רפואות טבעיות למיניהן מכירות בסגולותיו של הל ומשתמשות בו לטיפול במערכת העיכול, בדרכי הנשימה, בדלקות בדרכי השתן לחיזוק והמרצת הגוף ולא רק...

 

הל נחשב ממריץ טבעי של מערכת העיכול. אסכולות הרפואות הטבעיות משתמשות בו כחומר קרמינטיבי סופח גזים ומונע נפיחות והקלה על מצבי שלשול או עצירות.

כאמור הל מכיל טריפסין כפי שמוסבר קודם לכן, מסייע לפירוק ומיטוב ספיגת חלבונים, זו הסיבה שתמצאו מתכוני בשר/עוף/דגים מתובלים בהל בתצורותיו השונות.

אם החלטתם להוסיף הל לתבשיל שלכם, רכשו זרעי הל טריים ותטחנו או תחלטו אותם ממש סמוך למועד השימוש, על מנת למצות את הרכיבים הנפלאים בהל.

עוד מראים מחקרים שיש ביכולתו של הל לסייע לשמירה על משקל גוף באמצעות שריפת קלוריות. אני מתקשה עם מציאת "קלוריות" עוד לא ראיתי קלוריה מסתובבת לבדה בגוף, עדיין – המחקרים הללו קיימים ולכן חשוב לי לציינם.

 

 הל מסייע לטיפול באסטמה, ברונכיט ודלקת ריאות, לפתיחת דרכי הנשימה וספיחת ליחה, לחות ושיעול. בתקופת הסתיו והחורף כשקר בחוץ, נכון להשתמש בהל כחלק מתבלינים חמים שיודעים לתת מענה לרוח קרה שחודרת לגוף.

 

צריכה קבועה של הל מסייעת בניקוי רעלים מדרכי השתן ובכך תרומתו בהפחתת היארעות דלקות חוזרות במערכת השתן.

 

מקרים מראים שהחומרים הפעילים בהל יעילים לדיכוי התפתחות ושגשוג חיידקי תוך האצת החלמה ממופעים דלקתיים בגוף. להל פעילות אנטי דלקתית והשפעתו על מערכת העיכול מעודדת את פעילותה של מערכת החיסון כפועל יוצא. (פירוק חלבוני וספיגת חלבון מאפשרת בניית תאי חיסון חדשים)

 

הל מכיל נוגדי חמצון שמסייעים בהגנה על כלי הדם ובריאות הלב, נוגדי חמצון אלו מונעים הצטברות פלאק בכלי-הדם המונעים היצרות הכלים וחסימת מעבר חלק ותקין של דם בכליו.

 

עוד ידוע שהל מתנהל כאפרודיזיאק – מעורר חשק מיני, מרגיע את הגוף והנפש, מונע מצבי באשת הפה (ריח רע מהפה), תורם לבריאות השיניים ומניעת עששת והיווצרות חורים בשיניים, מקל על דלקות בגרון ואף על מצבים של כאבי שרירים

 

כדי ליהנות מסגולותיו של הל מומלץ לחלוט זרעי הל למשך מספר דקות ולשתות בעיקר לפני ואחרי ארוחות.

 

בתמונה פרח ותרמילי הל בצמיחתם

הל ידוע בשפע פיטו-נוטריאנטים שהם חומרים טבעיים המספקים לצמחים את תכונות הטעם, צבע, ריח



והעמידות בפני מחלות. פיט ונוטריאנטים אלו וריבוי מנגן (מינרל) הם אלו שמסייעים לגוף לייצר רקמות חיבור (יעיל לאחר נקעים/שברים ומצבים גרמיים נוספים) וגם את הורמוני המין.

 

 

 

שמן אתרי הל:

הל שייך למשפחת הג'ינג'ר אך עדין יותר, למרות ששניהם בעלי אותה יכולת חימום. הל משפיע אותו דבר כמו ג'ינג'ר על מערכת העיכול. ולמרות זאת, הל משפיע טוב יותר על הפן הרגשי מאשר על הפן הפיזי.

 

זה השמן להשתמש בו כדי להפריד את הפחד מהאגו, הל מאפשר לנו לראות את הפחד ולהתמודד איתו.

 

מתאים לטיפוסים חרדתיים, לאנשים שסובלים מפחד קהל (האמת שרובינו מתקשים לעמוד מול קהל, זה אחד הפחדים הגדולים לבני-אדם).

הל נחשב אפרודיזיאק ומעורר תשוקה מינית, משתן, מחמם, מכווץ, יעיל לבעיות עיכול, כאבי שרירים וכאבי ראש.

 

Comments


bottom of page