top of page
beophentivey

סדרת כתבות - תבליני חורף - ציפורן


בתמונה, ערימת מקלות התבלין ציפורן

 

ציפורן, הוא כנראה תבלין נוסף לאלו שחוצים את האוכלוסייה לשניים, האוהבים ואלו שלא סובלים וחבל...


ציפורן הוא תבלין ארומטי נפלא, מופק מניצני פרחים יבשים של עץ אוגניית הציפורן Syzygium aromaticum בן למשפחת ההדסיים שמקורו בעיקר באינדונזיה הקסומה.

 

פרח הציפורן ורוד ועדין אך אנחנו ממתינים לייבוש מלא שלו והפיכתו חום כהה כדי להשתמש וליהנות ממנו.

טעמו של הציפורן חזק, נוכח, פיקנטי אם אפשר לכנות אותו כך ויש בו משהו מתקתק בקצה וכך גם הניחוח שלו.

 

הפעם הראשונה שהתוודעתי לקיומו של הציפורן היה "בזכות" כאב שיניים שהעיר את אבי מהשינה. אני זוכרת אותו יושב במטבח מול בקבוק עראק פתוח, לידו היו צמר גפן, פקק הבקבוק ממולא במעט עראק ונעצי ציפורן – אי אפשר להתבלבל, הריח של ציפורן לוקח אותך ישירות למרפאת השיניים – כבר ציינתי פעמים אינספור שהטבע מוביל את הקידמה בצעד אחד לפחות לאורך כל הדרך – זו בדיוק הסיבה שאני נוטה להקשיב לטבע, יש לנו מה ללמוד ממנו ומיד נבין מה הביא את רופאי השיניים למצות מציפורן את החומר הזה שמגיע עם הריח המוכר, מה שהביא את אבא שלי באישון ליל להשתמש בציפורן.

 

ובכן רבותי, שמן ציפורן מכיל חומר שנקרא Eugenol והוא ידוע כחומר נוגד דלקת ובנוסף, הוא משכך כאבים ובפרט כאבי שיניים.

ברשותכם אני פותחת סוגריים כדי לספר לכם שבלא מעט מהפורמולות שייצרתי משמנים אתריים כדי להקל על כאבים חזקים כמו כאבי מיפרקים, כאבי דלקות מיפרקים כמו גאוט (ראו כתבה בגיליון נובמבר של המגזין באופן טבעי באתר הבית באופן טבעי) והרכיב שהוביל ונתן את הטון, הוא ממש שמן הציפורן.

עוד משתמשים בציפורן לשיפור תפקודי מערכת העיכול וזו הסיבה שניתן למצוא ציפורן בתבשילי קדירות, תבשילי חורף עתירי קטניות הדורשים מאמץ גדול יותר ממערכת העיכול, תבשילי בשר, עוד ניתן למצוא ציפורן בשימוש בקינוחים, ריבות (ראו מתכון לריבת חבושים בלשונית המתכונים באתר הבית באופן טבעי) ותיבול משקאות כפי שנהוג באירופה החורפית סביב התקופה הזו של לפני סוף השנה – מאוד מקובל למצוא יינות חמים עם מתובלים בתבלינים חורפיים מחממים כמו קינמון ובוודאי ציפורן.

 

עוד ניתן למצוא שימוש בציפורן בתעשיות הקוסמטיקה להפקת מוצרי טיפוח ובוודאי בשמים

 

מסגולותיו של הציפורן:

אנטי בקטריאלי (נוגד חיידקים)

אנטי פונגלי (נוגד פטריות)

וכאמור הוא אנטי דלקתי, משכך כאבים, נוגד טפילים, מכייח, קרמינטיבי – סופח גזים ומקל על כאבי בטן, היפוגליקמי – כלומר, ציפורן מסייע בהורדת רמות גבוהות של גלוקוז בדם, מחטא, מאלחש חזק וגם נוגד בחילות והקאות.

 

הרפואות הטבעיות נוהגות להשתמש בציפורן כדי לשפר את תפקודי מערכת העיכול ובכלל זה לטיפול בזיהומים חיידקיים, טפיליים ושל תולעים במערכת העיכול.

לטיפול במחלות זיהומיות במערכת הנשימה.

לאיזון מצבים טרום סוכרתיים וסוכרתיים – בפרט בשילוב עם צמחים ייעודיים נוספים.

לחיזוק מערכת החיסון.

להקלה על כאבים ובפרט כאבי שיניים, כאבי מיפרקים, כאבי ראש, כאבי שרירים וכאבים כתוצאה מטחורים ולהרגעה – משהו באנרגיה החמימה שמביא איתו הציפורן, מרגיע ומחבק.

 

ציפורן מביא איתו גם מינרלים וויטמינים נפלאים:

אשלגן, מגנזיום, סידן, ברזל, ויטמין K בכמות נאה, ויטמין C וויטמין B9 – חומצה פולית.

 

התוויות נגד:

לא מתאים לשימוש פנימי לאנשים שסובלים מחום פנימי,

לאנשים שסובלים מצרבות ודלקות אקוטיות בקיבה.

לא מתאים לשימוש לנשים הרות בשום שלב של ההיריון.

אנשים שסובלים מאפילפסיה, שמן ציפורן עלול לעורר התקף.

אין להשתמש בשמן אתרי ציפורן ישירות על גבי העור אלא מהול בשמן נשא.

אנשים נוטלי תרופות כרוניות או לחילופין אנשים בטיפולים כימותרפיים ימנעו משימוש בשמן ציפורן (עבודה עם שמנים אתרים וחולי סרטן דורשת התמחות בתחום – אל תתפתו להשתמש עצמונית או בזכות המלצות מחברים – היערו במומחה בתחום).

עוד מומלץ לחולי דיאליזה או מושתלי איברים להימנע משימוש בציפורן. וחשוב לא פחות הם תינוקות עד גיל שנתיים שעלולים לפתח תגובה אלרגית לשמנים אתריים בכלל ובוודאי לעוצמתיים כמו ציפורן.

 

אם חשקה נפשכם להתחמם ביום קריר בחליטה חמימה ומנחמת...

הרתיחו 3 כוסות מים עם שני מקלות ציפורן,

מקל קינמון ופרוסות של תפוח עץ ירוק (גראנד סמיט)

הרתיחו ובשלו עוד 10 דקות על אש קטנה...

 

 

לבריאות

Comments


bottom of page