במסגרת סדרת הכתבות המעלה על נס את קסם התבלינים החמים, נצלול ונשתכר בכתבה זו לעומקו של הקינמון...
תגידו לי שאתם מרגישים את החיבוק החם של הקינמון, הוא עוטף בארומה המתקתקה שלו ואוסף אותנו ישירות אל המטבח, סביב תנור האפיה וזיכרונות של תפוחים מקורמלים מנוקדים באבקת קינמון חומה – אלו היו הזיכרונות שלי סביב קינמון, קראמבל תפוחים או לפחות סינרול מקופל מתוכו החוצה, מפיץ ניחוחות קינמון אל העולם
ואז,...
ואז הכרתי את המטבח התוניסאי שמשתמש בקינמון בעיקר בבישול.
אם עד היום לא טעמת או ניסיתם לשלב קינמון בבישול עוף/בשר/דגים/מרקים – it's about time וזה בהחלט מפתיע ואתם לגמרי מוזמנים לפנות כדי לקבל מתכונים טעימים עם קינמון.
עצי הקינמונום מלווים אותנו לאורך ההיסטוריה, נוכל למצוא איזכור של קינמון בשיר השירים ובתיאור המנעמים שפינקו את מלכי סין.
תבלין הקינמון מופק מהקליפה הפנימית של עצי הקינמונום וחשוב לדעת שישנם כמה זנים. כיום רוב הקינמון מגיע מסין או אינדונזיה.
קינמון ציילון=אמיתי, קינמון קסיה=סיני, קינמון סייגון=ויאטנמי וקינמון אינדונזרי אלו הם סוגי הקינמון, שמותיהם והמקומות מהם מגיעים סוגי הקינמון השונים. קינמון ציילון נחשב לזן היותר משובח ושלושת הזנים הנוספים נקראים לעיתים כולם תחת השם קינמון סיני – ניתן להבחין שצבעו אדמדם יותר וטעמו חריף יותר מהקינמון הציילוני.
קינמון בעל אנרגיה מחממת ועל-כן נכון להשתמש בו לטיפול בהתקררות או בימי החורף כשקר בחוץ ואנחנו רוצים לחמם את הגוף מבפנים באמצעות חליטה משולבת מקל קינמון.
אם יצאתם החוצה בלי גופיה או סוודר ורוח קרה נכנסה לכם לגוף, מתבטאת בהתכווצות שרירים, צוואר שנתפס, כאבים נודדים, קור פנימי, נזלת שקופה, עייפות, הצטננות... – זה הזמן לחליטה עם קינמון (ברור שיהיה מתכון נהדר בסוף הכתבה) – קינמון גם מחמם, גם ממיס ליחה, מעורר תיאבון, מחמם ומיזע (מוריד חום) – כל מה שאנחנו רוצים כשאנחנו מקוררים
חוץ מאנרגיה מחממת, לקינמון טעם מתקתק אך גם חריף – עוקץ משהו.
קינמון נכון לסילוק רוח קרה, לטיפול בשיעול, בכאבי שרירים שהתכווצו בגלל רוח קרה או אימון בעצימות גבוהה – לקינמון איכות נוגדת כיווץ (אנטי ספסמוטי)
קינמון נפלא לטיפול במערכת העיכול וזו כידוע מתחילה כבר בפה כך שאם יש לכם דלקת חניכיים, גרון או שקדים, נכון יהיה לגרגר קינמון במים, בהמשך מערכת העיכול קינמון יודע לספוח גזים, להקל על מצבי בחילות או שלשול, לטפל בזיהומי מעיים ואפילו תולעים. אם כואבת לכם הבטן – אפילו בהקשר הורמונלי סביב וסת - חליטת קינמון בהחלט יכולה לבוא בחשבון (אלא אם אתם יודעים על קיומה של מחלה מעיים דלקתית או דלקת של הקיבה).
החריפות שבקינמון מהווה רמז ליכולתו לעורר זרימת דם היקפי ובכך לחמם. זו בדיוק הסיבה שמשתמשים בקינמון כדי להוריד חום גבוה – קינמון מיזע.
עוד משתמשים בקינמון לעירור ליבידו נמוך, לאיזון סוכרת, לתסמונת המעי הרגיש והרגיז, תשישות וחלושס.
למרות כל הפעילויות המטיבות של קינמון, כדאי לדעת שיש אנשים שאלרגיים לקינמון. נכון הוא שהם חלק קטן מאוד באוכלוסייה – אבל האפשרות הזו קיימת וכדאי לדעת שגם קינמון יודע להיות אלרגן.
התוויות נגד
מעבר לכך, אנשים שסובלים מכיבים במערכת העיכול, דלקות במערכת העיכול או חום ניכר במערכת העיכול, נשים הרות – כל אלו לא ישתמשו בקינמון
תסמיני אלרגיה לקינמון עשויים להתבטא בנזלת, כאבים בגוף, עיניים דומעות, תסמינים דמויי אסתמה, קוצר או קשיי נשימה, תסמינים התנהגותיים, נפיחות השפתיים והלשון ובחילות.
עוד חשוב לומר שהרבה פעמים אנשים שיש להם אלרגיה לקינמון, האלרגיה היא למעשה לקסיה – הסוג הסיני של הקינמון ולכן יש לדייק, כיוון שלגמרי יתכן שלא תהיה אלרגיה למשל לקינמון ציילוני.
שמן אתרי קינמון הוא אחד השמנים הנפלאים לעונות הסתיו והחורף המתאפיינות בטמפרטורות נמוכות. שמן קינמון ממריץ ומחמם, מחזק את מערכת החיסון, אנטי דלקתי, מעודד פינוי רדיקלים חופשיים מהגוף, יעיל לתמיכה בדלקות מיפרקים, מסייע להחלמת עור הגוף והפנים, יעיל להכנת קרם/משחה לאלו מכם שסובלים מכפות רגליים קרות. גם שמן קינמון מעורר אנרגיות ליבידו ויצירתיות נמוכות ומעניק תחושת רוגע, בטחון, יציבות וקרקוע, משפר מצב רוח, מרגיע מצבי היסטריה וממוסס דיכאון.
בבית הוא מצויין לפוגג ריחות טיגון ואף יעיל בדחיית יתושים
לא נסיים את הכתבה מבלי לתת מתכון קל וטעים ממש - סיידר תפוחים
תפוח גראנד סמיט חמוץ ירוק קלוף
חיתכו את התפוח לקוביות בגודל שאתם אוהבים
הכניסו את קוביות התפוח הקליפות והליבה לסיר קטן
הוסיפו מקל קינמון
הביאו לרתיחה
תוכלו לגוון עם הוספת קליפה של כל פרי הדר מועדף עליכם - מוסיף ומרענן
ויש לכם סיידר חם, טעים וריחני בדקות ספורות
(פחות עובד עם מים מחוממים מראש מבר מים)
לבריאות
Comments