מזג האוויר האביבי שמפנק אותנו בימים האחרונים, הוציא את כולנו להתאוורר אחרי ימי-הסגר, בנופים הקסומים של אחת התקופות היפות בשנה (אני משוחדת, תמצאו אותי אומרת את אותן המילים על עונת החורף בפרט, הסתיו והקיץ גם)...
כל מפגש עם סרפד ואפילו רק מגע קליל בעור, מצליח הצמח להזריק חומר צורב ויש אומרים שאפילו כואב - האמת היא, שאם לא מגרדים את המקום (לבעלי לב חזק במיוחד), תחושת הגרד והכאב עוברות תוך כעשר דקות, אבל מי מאיתנו מצליח להתאפק ולא לגרד?
לא בכדי צילמתי ומביאה לידיעתכם כמה מילים על הסרפד, ראשית כי ברור לי שרובינו זוכרים את הצמח שהתפוצה שלו בישראל רחבה ורובינו אם לא כולנו, מכירים אותו מילדותינו.
חשוב לי לידע אתכם על הסרפד וסגולותיו ויש לו בהחלט מה להציע - שווה קריאה והתנסות בבית או בשדה במידה ואתם מצויָדים בהתאם. רק נזכיר לכבודו של הסרפד, סרפד מוזכר בתנ"ך בספר ישעיהו (נה' פסוק 13). בנוסף, ניתן למצוא אותו באפריקה, אירופה וצפון אמריקה גם. למשפחת הסרפדים10 סוגים ו- 180 מינים - ארבעה מהם נפוצים בישראל ( kioviensis, membranacea, urens, pilulifera) מה שנקרא, משפחה טובה.
הרפואה האקלקטית משתמשת בצמחי הסרפד שנים רבות ומכירה בו כצמח מטהר דם, משתן - דלקות שתן אקוטיות/כרונית, אבנים בדרכי השתן, מחלות כליה ובצקות, עוצר דימום, מטפל במחלות עור (פנימי/חיצוני) אטופיק דרמטיטיס, אורטיקריה, פסוריאזיס, נוגד דלקת, מאזן סוכר בדם, נוגד כאבים ראומטיים, אנטי אלרגי - יעיל לקדחת השחת, נזלות אלרגיות או אסטמה אלרגית, מקל על בעיות עיכול וספיגה על רקע פעילותו הישירה על הכבד ועידוד זרימת מיצי מרה ומכאן שמהווה חלק חשוב בתהליך ניקוי רעלים, מגביר זרימת דם וטיפול בגפיים קרות, טיפול יעיל באנמיה על רקע חסר ברזל, מטפל בנשירת שיער, שיער ו/או ציפורניים שבירים או פגומים יעיל לעידוד יצירת חלב לנשים מניקות, יעיל לטיפול בדלקות וכאבי מיפרקים כמו גם כאבי גב תחתון, ואף עישון עלי הסרפד הידוע כמקל על התקפי אסתמה (על צמחים נוספים בנקודה ספציפית זו (עלים לעישון במקרי אסתמה) אספר לכם בקרוב בכתבה נפרדת)
מחקרים מראים שיפור משמעותי לחולי דלקות גרון על רקע אלרגי בשימוש בסרפד. כמו-כן, הוכח עיכוב ייצור ושחרור מתווכים דלקתיים והקלה על כרבים בדלקות מפרקים - מה שאפשר החלפה ממשמעותית של תרופות נוגדות דלקת להקלה על הכאבים - מדגישה שוב, כל אלו הוכחו מחקרית!!!
שימו לב - לא בכדי הסרפד נחשב לאחד הצמחים המוכרים ברפואות הטבעיות לאורך השנים, זאת משום הוא אחד הצמחים העשירים ביותר בוויטמינים ומינרלים !!! מה שהופך אותו לשימושי, יעיל ותירפואטי למגוון רחב של בעיות רפואיות כמפורט בפסקה קודמת וקיימים שימושים רבים נוספים המוכרים הן לרפואות הטבעיות והן לערביי ארץ ישראל.
הוא מכיל כמויות נאות של ויטמיני A, C, K, עשיר בברזל, סידן, אשלגן, סיליקה (משמעותית לשלמות רקמות חיבור, ציפורניים ושיער). עשיר בכלורופיל ומכאן יעילותו לטיפול באנמיה (כולל כמויות הברזל הנאות). פיטוסטרולים, ביתא סיטוסטרול וחומצה בנזואית.
לסרפד אין התוויות נגד אבל כן צרי לקחת בחשבון שהצמח משתן ולכן, אנשים עם חוסר איזון אלקטרוליטי, או שיתון יתר בין אם כמצב נתון ובין אם על רקע תרופתי, יצרכו לקחת בחשבון ששימוש קבוע או מוגבר, עלול לגרום לשינויים במערך המינרלים בגוף ומכאן לצרות גדולות עוד יותר. בנוסף, אנשים שסובלים מזרימת דם מוגברת, יצטרכו גם הם לקחת בחשבון שימוש עדין בצמח בשל סגולותיו בהנעה וזרימת דם.
תשאלו מה עושים עם הצמח?
ראשית, נכון לקטוף את הצמח עם כפפות בשביל להימנע מצריבה
אפשר להכין חליטה מהצמח, גם מהעלים וגם מהחלקים העיליים קרי הכדורונים הקטנים בתפרחת הצמח.
תוכלו להכין קציצות ו/או מרק או פשטידות מחלקי הצמח.
אודה על האמת, אישית אני פחות אוהבת חליטת סרפד, אבל קציצות או פשטידה? - י א מ י...
תוכלו או לחלוט את העלים והפרי (אותם כדורונים במעלה העלווה) או להכניס אותם למעבד מזון, להוסיף ביצה, שיבולת שועל גרוסה דק או עבה לטעמכם ולסיים בפלפל שחור ומלח הימליה עם עדיפות לאפיה בתנור. אפשר להעשיר את הטעמים בהוספת גבינות לבנות ו/או צהובות. בעיניי זו פשטידה או קציצות ירק נהדרות, נפלא עם סלט ירקות עשיר.
Commentaires