כל כך יפה פרי הכוכב, הוא משדרג כל מופע קולינרי בזכות צורתו וצבעיו המרנינים את העין וכעת, אפשר גם להתמוגג מפריחתו היפהפייה - אותה פחות יוצא לנו לראות במרכולים או בשווקים, סודות הטבע הקסומים האלו, שמורים כנראה למְגָדלים או למשוגעים לדבר והסקרנים שביננו...
פרי הקרמובלה גדל על שיח גדול או עץ קטן - מה שנוח לכם יותר, עובדתית השיח/עץ הזה מסתדר אצלי במרפסת והפריחה, משמחת את ליבי מדי בוקר.
פרי הקרמבולה מגיע אלינו מהקווים הטרופיים של הכדור מדרום מזרח אסיה ומסתגל באופן מושלם לאקלים הארץ ישראלי מקצה לקצה - בואו, תודו שיש משהו טרופי חם ולח במזג האוויר הישראלי של השנים האחרונות.
קרמבולה נמצאת בישראל עוד משנות השלושים של המאה הקודמת, נראה שהחך הישראלי עשה ועודנו במסע הולך ומשתנה, בבואו לראשונה לישראל המתפתחת, לא היה לו ממש סיכוי להצטרף לאג'נדה הקולינרית, ניסיון נוסף היה אי שם בסוף שנות השמונים ותחילת שנות התשעים כשהפרי הונגש בוסרי משהו למרכולים וחווה החמצה של המגדלים וקהל הרוכשים גם יחד.
בארצות דרום מזרח אסיה מהן מגיע פרי הקרמבולה, משתמשים בפרי גם בתצורתו החמצמצה הבוסרית משהו לסלטים ולתבשילים וגם במתיקות והניחוח הייחודיים של הפרי כשהוא בשל ומתפוצץ בפה ברוב מתוק עם רמז לחמיצות שהיתה שם קודם.
ב-100ג' קרמבולה נוכל למצוא:
31 קלוריות, 1.04ג' חלבון, 6.73ג' פחמימות, 0.33ג' שומן, 2.8ג' סיבים תזונתיים, 91.4ג' מים - שימו לב ליחסים שבין מרכיביו הראשוניים של הקרמבולה. רובו מיימי, מכיל כמות נאה של סיבים תזונתיים מה שהופך את המדד הגליקמי של קרמבולה ליחסית נמוך.
3מק"ג ויטמין A, 0.817 מ"ג סה"כ ויטמינים ממשפחת B, חומצה פולית 12מק"ג, 34.4מ"ג ויטמין C, 0.15מ"ג ויטמין E, 3מ"ג סידן, 10מ"ג מגנזיום, 12מ"ג זרחן, 0.12מ"ג אבץ, 133מ"ג אשלגן, 0.08מ"ג ברזל, 0.137מ"ג נחושת ו-77מ"ג חומצת אמינו ליזין שמופיעה ללא ארגינין (יחסית נדיר) ולכן מתאימה לאלו מכם שסובלים מהתקף של הרפס-זוסטר (שלבקת חוגרת).
כמות ויטמין C הנכבדת בפרי, מביאה איתה השפעה טובה כנוגד חימצון. מחקרים מראים שלקרמבולה השפעה נוגדת דלקת כמו-גם השפעה נוגדת זיהומים וגידולים
כמות הסיבים בפרי ובפרט אל מול כמות המים העצומה בפרי, מאפשרת איזון רמות סוכר בדם ובפרט ככל שהפרי פחות בשל - ככל שהפרי בשל פחות, כך כמות הסוכר בפרי נמוכה יותר.
עוד קושרים את הקרמבולה לאיזון לחץ-דם, איזון רמות כולסטרול וחיזוק מערכת החיסון.
ברם אולם, פרי הקרמבולה הוא בן למשפחת החמציציים וככזה, פירותיו עשירים בחומצה אוקסלית. כל עוד אינכם סובלים מחולשה או מחלת כליות ואתם לא אוכלים כמות עצומה (כ-15 יחידות) מהפרי, כל המידע הזה אינו רלוונטי עבורכם.
מי שכן סובל ממחלת כליות בכל דרגה, צריך לדעת גם על כמות החומצה האוקסלית שבפרי וגם על הרעלן קאראמבוקסין הנמצא בפרי. אנשים שאינם סובלים מכל סוג של בעיית כליות, הרען מסונן ע"י הכליות ובזאת תם הסיפור. לעומת זאת, חולי כליות מכל סוג עלולים לשקף תסמינים קשים בעקבות אכילת הפרי או שתיית מיץ מהפרי.
Comentários