top of page

פטל קדוש או אוסנה?


את התמונה הזו צילמתי במושב אודם, לשם הגעתי לקטיף דובדבנים, אלא שעד שהגיעה הסלסלה המיוחלת לאיסוף פירות הדובדבן, צדה העין שלי את אוסנה כמובטח בפרסומים. מכירים את אוסנה?


נעים להכיר, אוסנה (מופיעה בתמונה הראשונה), אבל בארץ יש גם פטל קדוש -תשאלו מי הוא מי ומה בכלל ההבדל?


ראשית נספר את מה שרובינו יודעים, פטל, פטל קדוש ואוסנה גם כן, אוהבים מים ולכן, ברוב המקרים תמצאו אותם גדלים באופן טבעי ליד מקורות מים חיים כמו נחלים, פלגים וכו' - את המראה, כולנו מכירים מהטיולים ברחבי הארץ.


פטל הוא שיח קוצני רב שנתי, נחשב לפרי יער וכאמור בישראלה שלנו נמצא בעיקר את הפטל הקדוש הלא הוא Rubus Sanctus.


רוב האנשים כלל אינם יודעים על קיומו של זן האוסנה ומניחים שמה שהם רואים הוא פטל קדוש והאמת היא, שהבלבול הוא לא כזה נורא, שכן שניהם מינים לאותה משפחה ובכל זאת, הפרי שבתמונה הראשונה הוא אוסנה והפרי בתמונה השנייה הוא פטל קדוש.




ההבדל ביניהם ניכר בצורת הגדילה וגם בצבע (אף שניתן למצוא את שני המינים בצבעי השחור) אוסנה גדלה באשכולות והפרי גדל בצמידות כך שכשקוטפים את הפרי, הפרי נקטף יחד עם הגבעול הקטנטן המחבר אותו לענף השיח. לעומת זאת כשתקטפו פטל קדוש, תיווכחו שנשארתם עם פרי שנפער בו חור, כיוון שהגבעול נותר על גבי השיח ואתם קיבלתם פרי נטו עם חור בו הוא חובר לגבעול.



100 ג' של פטל אדום, שחור ואוסנה גם יחד מביאים איתם אוצר בריאות נפלא:

52 קלוריות, 1.2ג' חלבון, 11.94ג' פחמימות ו מתוכן 4.42ג' סוכרים, 0.65ג' שומן,

6.5ג' סיבים תזונתיים, 85.75ג' מים, 1 מ"ג נתרן, 2 מק"ג ויטמין A, 1.073מ"ג סה"כ ויטמינים ממשפחת B,

21 מק"ג חומצה פולית, 2.62 מ"ג ויטמין C, 0.87 מ"ג ויטמין E, ויטמין K 7.8 מק"ג, 25 מ"ג סידן, 0.69 מ"ג ברזל, 22 מ"ג מגנזיום, 29 מ"ג זרחן,

0.42 מ"ג אבץ, 151 מ"ג אשלגן וכמובן נוגדי חימצון בשפע המעניקים לפרי את צבעו האדום/שחור. מדענים מצביעים על דירוג גבוה של נוגדי חימצון בפירות הפטל. (סולם ORAC - Oxygen Radical Absorbance Capacity מעיד על יכולת ספיגת רדיקלים חופשיים על ידי נוגדי חימצון בצמחים, מטבע הדברים ככל שציון הפרי גבוה בסולם זה, כך ערכו הבריאותי גבוה יותר).


פירות פטל לסוגיהם השונים, מסייעים להגן על כלי הדם, שמירה ושיפור זיכרון לטווח ארוך על רקע אספקת דם יעילה למוח, מטבע הדברים נטרול רדיקלים חופשיים ומניעת תופעת אייג'ינג של תאים. באדיבות אנטיציאנינים שבפרי (נוגדי סרטן) הפירות ידועים כבולמי התפתחות סרטן הריאות ונחקרת התייחסותם לסוגי סרטן נוספים. עוד ידוע שפירות פטל בעלי פעילות נוגדת דלקת פעילה ומכאן יעילותה במניעת כיב פפטי (אולקוס), ממריץ פעילות קולגן וממריץ פינוי בלוטות אדרנל על רקע ויטמין C.


אבל לרגע אחד שלא תחשבו שרק הפרי נפלא, גם לעלי הפטל הקדוש והאוסנה גם יחד יש מה להציע לנו ובפרט לנשים שבינינו:


העלים מכילים חומרים פעילים וביניהם טאנינים, פארגרין ופוליפפטידים: מחקרים (בתנאי מבחנה) הוכיחו פעילות ממריצת שריר חלק, עם זיקה ועוצמה מיוחד לשרירי הרחם.


הרפואה האקלקטית מלמדת על מיצוי (באמצעות חליטה) של עלי פטל כחומר שמגביר ומאזן את התכווצויות שריר הרחם. לפיכך, חליטת עלי פטל מומלצת לנשים בטרימסטר שני ושלישי, אך אינה מומלצת בטרימסטר ראשון. מעניין לראות שלא נמצאו כל הבדלים בין מיצוי אלכוהולי למיצוי מיימי בחליטה.


עלי פטל בעלי תכונות הזנה (טוניק) ומכילים ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן, מנגן יעילים כולם לטיפול באנמיה בפרט על רקע דימום כבד במחזור (יחד עם urtica).


עלי פטל נמצאו טוניק לרחם, אסטרינג'נט (מכווץ) עדין, המוסטטי (עוצר דימום) עדין, אנטי-ספסמוטי ומעודד ייצור חלב אם.


עלי פטל נמצאו לאורך השנים יעילים לטיפול בזמן ההיריון ובוודאי לאחריו לאור עידוד הפקת חלב אם, יעיל לטיפול בכאבי מחזור, לבעיות פוריות למיניהן, לנשים הרות החל מטרימסטר שני ואילך, לגרגור במצבים של דלקות ו/או כאבי גרון, מישרה לשטיפות פה במקרים של דלקות חניכיים, כיבי פה ואפטות, לטיפול בשלשול קל - פטל נמצא פרי מזין, מרגיע את מערכת העיכול על רקע היותו קל לעיכול ותרופה מצננת חום במצבים של דלקות פנימיות.


ניתן להשתמש בעלים כמישרה לפצעים על גבי העור או גירוי בעיניים.


אחרי כל אלו, תוכלו לרקוח ריבת פטל, יין מהפירות, תרכיז בהוספת מים ומהענפים היבשים, תוכלו לקלוע סלים.




לבריאות











פוסטים אחרונים

הצג הכול

コメント


bottom of page