top of page

אורגנו

  • beophentivey
  • לפני 13 דקות
  • זמן קריאה 3 דקות
בתמונה עלי אורגנו בשרניים


ק צ ר י ם - אורגנו 5

בואו נדבר גלויות בגובה הבטן: המעיים שלנו, הם אלו שמארחים כ-80% ממערכת החיסון, הם אלו שממונים על איכות הספיגה והם גם אלו שמעכלים או לא את מה שאנחנו מזינים אותם ולא, לא מדובר רק במזון שאנחנו לועסים בין השיניים, אלא גם מחשבות, רגשות, טרדות, דאגות, חרדות ירחם השם – אם אני מתבוננת על מה שמבדיל בין בריאות וחולי לא עלינו, המעיים ומערכת העיכול בכללותה, הם אלו שעומדים גבוה ברשימת המבדילים...

 

בכל עונה מעונות השנה, אני מחפשת להוסיף לתפריט הקולינרי (גם) מוצרים שמספק לנו הטבע, שיעזרו  לי להנגיש למעיים זמינות למימוש ומיצוי כל הטוב שאוכלוסיית החיידקים הטובים ממלאת המכונה "פלורה" לעשות עבורי בריאות איתנה הלכה למעשה.

מחקרים מראים שמיקרוביום משגשג הוא מפתח משמעותי לבריאות מכל אספקט אפשרי, קחו את זה רחוק ככל הניתן לכם מפיזיולוגיה ועד רגישות ונפש גם יחד.

 

הכוכב הפעם – הוא אורגנו, אזובית פשוטה, הצמח שאנחנו מכירים בשם זעתר (דומה, אך לא זהה)

 

 אוֹרֵגָנוֹ (שם מדעי: Origanum vulgare), או בשמו העברי אֲזוֹבִית פְּשוּטָה הוא שיח רב-שנתי ממשפחת השפתניים. עלי האורגנו משמשים לתיבול ונפוצים מאוד במטבח הים-תיכוני בכלל והאיטלקי בפרט והריח האינסופי הזה רוחש לו אצלי מתכונים וצירופי חומרי גלם שמעירים בי יצירתיות וחדוות יצירה.


אורגנו מזכיר מאוד את מה שמכנים בערבית זעתר, אלו שני צמחים דומים אך לא זהים. לפני כעשור, שילבו והכליאו במכון הוולקני בין שני הצמחים השונים/דומים, ויצרו זן חדש חזק ועמיד יותר בפני מזיקים ושמו בישראל אֲזוּבְזוּבִית.

 

כמה זני אורגנו נפוצים סביב הים התיכון, ובכולם נהוג להשתמש כתבלין. אורגנו כמו צמחים רבים אחרים, מושפע מתנאי אקלים, והקרקע בה הוא גדל. שלושה זנים עיקריים נמצאים בשימוש נפוץ באגן הים התיכון: יוון, טורקיה, איטליה, בחצי-האי הבלקני ובמערב אסיה.

 

מקור השם origanum בשפה היוונית. Orus =הר ו-ganus=שמחה, וביחד: "שמחת ההר". ככל הנראה, השיח היה נפוץ בהרים ובגבעות. כשתפגשו בטבע את האורגנו, תראו בעצמכם כיצד הצמח נאחז גם על הקרקע וגם על גבי סלעים.


כבר בימי היוונים והרומאים, זכה אורגנו למקום של כבוד כצמח מרפא מוביל. היוונים נהגו לעטר את ראשי הזוגות הנישאים בענפי אורגנו כנגד עין הרע ולמזל טוב. גם בימי הביניים ייחסו לצמח סגולות הגנה מפני כישוף – כמו תמיד, לא רק... השתמשו באורגנו לטיפול וריפוי פצעים ומיני חבלות, כאבי שרירים, לטיפול במופעים של מערכת העיכול (הקאות, שלשול, צהבת), למערכת הנשימה, כאבי שיניים, בעיות לבביות והרגעה.


עוצמתו של צמח ובמקרה שלנו האורגנו, משתנה בהתאם לאקלים בו הוא גדל, לסוג וטיב האדמה והזן אליו הוא משתייך. הזן המקסיקני של אורגנו, ידוע כחריף יותר עד כדי עקצוץ בלשון.

 

הניחוח... - אי אפשר להתעלם מהניחוח הייחודי של אורגנו, תכונה זו משותפת לבני משפחת השפתניים הידועה כעשירה בשמנים נדיפים/אתריים. וגם על השמן עצמו נרחיב את הדיבור – בהחלט יש על מה.

 

מה שעושה את האורגנו מיוחד ומשמעותי כל כך, הם שני חומרים (טימול וקָרְבָקְרוֹל – thymol, Carvacrol) מעניינים מאוד שמשתייכים לקבוצת חומרים הנקראת פנול. לפנולים מיוחסות תכונות וסגולות מרשימות ובמקרה של שני החומרים הללו (טימול, קרבקרול) המצויים בכמות רבה ומאפשרת לאורגנו סגולות חיטוי משמעותיות חיצונית ופנימית, נוגדות חיידקים, נוגדות וירוסים, נוגדות חימצון, נוגדות דלקת, נוגדות פעילות פטרייתית והגנה על הכבד, מה שמסביר את השימוש הקדום באורגנו ובוודאי לאורך השנים, הקידמה והמחקרים שמגבים את תכונות האורגנו. שני פלבונואידים נוספים באורגנו הם גלנגין וקוורציטין שפועלים יחד בהתמודדות מול גידולים סרטניים.

 

לאור החומרים המצויים באורגנו, משתמשת בו הרפואה הטבעית לטיפול בהליקובקטור פילורי, טפילי מעיים, קנדידה, תולעים, שיפור עיכול וספיגה, קרמינטיבי-מסייע לספיחת גזים,  כאבי בטן, עצירות/שלשול, טיפול חיצוני בפטרת וחיטוי שלל פצעים ומיני חבלות, הרפס.


אפטות בחלל הפה, דלקות חניכיים, דלקות גרון, זיהומים ודלקות במערכת הנשימה עליונה ותחתונה, אורגנו מסייע לכייח ליחה , צינון, שיעול – אנטי עוויתי (א. ספסמוטי) למער' הנשימה, יעיל לטיפול בסינוסיטיס, טיפול בזיהומים של מערכת השתן, נוגד דלקת, משפר זרימת דם לפריפריה, נוגד חימצון משמעותי אחרי כל אלו, גם יעיל להרגעה על רקע השפעתו על מערכת העצבים...

 

שמן נדיף/אתרי אורגנו

שמן אורגנו  מופק מהעלים והפרחים באמצעות קיטור, לרוב מיובא מטורקיה או צ'ילה.

מדובר בשמן יעיל ביותר, מרגיע, משכך כאבים, יעיל מאוד כנגד כינים, בעיות בדרכי הנשימה, לוחם ללא חת בשמרי קנדידה, נוגד פטרת, אנטי היסטמיני, נוגד גודש בריריות.

גם השמן מסתמך על הפנול הטבעי שקיים בצמח עצמו לפעילות אנטי מיקרוביאלית, חומר אנטיספטי פעיל. יש שמשייכים לשמן תכונות ממיסות צלוליטיס

 

*השימוש בשמן אורגנו אסור בהיריון

*בהנקה יש לנהוג במשנה זהירות

*שמן אורגנו אינו מומלץ לסובלים מכיבים בקיבה או בדרכי העיכול

* לא מתאים לשימוש לאנשים שנוטלים תרופות נוגדות קרישה

 

ואחרי כל הטוב הזה באדיבות הטבע, נסו להכניס עלי אורגנו לסלט ירקות שלכם, לחליטות, ללחם או לכל מאפה, כמטבל בליווי בצל ירוק, שמן זית, לימון ומלח  או כטוויסט לקינוחי לימון ו/או פירות יער.

 

 לבריאות ונפגש בפרק קצרים הבא...



Comments


תרצו לקבל הפתעות משמחות למייל?

הירשמו וקבלו עדכונים על המגזין, כתבות חדשות, מבצעים ועוד ישר למייל!

פרטי התקשרות

טלפון
דוא"ל

המידע המופיע באתר זה  לרבות בכתבות, מגזין, פודקאסט ומתכונים מובא לידיעתכם בלבד ואינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעת מחלות כלשהן. המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי.

 © כל הזכויות שמורות לתמר תאומים , אין להעתיק ולהשתמש במידע המופיע באתר ללא אישור בכתב יד ובאישור חתימה של תמר תאומים.

האתר עוצב ע"י גלי קרס- עיצוב ומיתוג gali.gdesign@gmail.com

bottom of page