top of page

סדרת כתבות - פטריות מרפא - רעמת האריה

בתמונה, פטריית רעמת האריה שאינה דומה לפטריה שעומדת על רגל עם כובע על הראש, רעמת האריה נראית כמו אלמוג לבן/בג'
פטריית רעמת האריה - היריסיום - Hericium Wrinaceus

נתחיל בגילוי נאות, כל פטריית מרפא מסקרנת אותי באופן אישי, הפוטנטיות, החיבור של חומרים פעילים לגוף האדם והתגובה של הגוף, דרך הקבלה של חומרים טבעיים, מייצרת שיתופי פעולה מעוררי השתהות ובעיניי מופעי קסמים של הטבע בגופנו – אז גילוי נאות, אני מודה ומתוודה, אני מתרשמת מפטריות מרפא (אני אומרת את זה גם על צמחי מרפא, על פרחי באך, על שמנים נדיפים ובעיקר על גוף האדם עצמו)


בואו להתרשם יחד איתי והפעם, מפטריית רעמת האריה הכל כך מיוחדת ופוטנטית:

רעמת האריה, יוּמָאבּוּשִיטָאקֶה, הוֹ-טוּ-גוּ, פטריית האלמוג, הִירִיסְיוּם (קיפוד) – כולם שמות נוספים ממקומות שונים בעולם לאותה פטריה. רעמת האריה פטריה יפהפייה ושונה מאוד בנוף הפטריות בצורתה, מגיעה אלינו מאסיה העתיקה, בעיקר מסין ויפן שם היא צומחת בעיקר על עצים עתיקים או מתים. נוכל למצוא אותה גם במדינות צפון אמריקה, אירופה ובקנה מידה קְטָן היקף במעבדות מחקר ולשימוש רפואי.

 

מעבר ליופייה המיוחד של רעמת האריה שנראית יותר כמו קיפוד (ומכאן שמה היריסיום) לבן/בג', היא גם ידועה בסגולותיה לאורך מאות שנים ברפואה הסינית לחידוד ושיפור הזיכרון אבל לא רק. ביפן נזירים בודהיסטים השתמשו בחליטת רעמת האריה לשיפור היכולת שלהם לְמָדוֹט – מה שדורש רמות ריכוז גבוהות מאוד.


מחקרים מראים פעילויות נרחבות של רעמת האריה ונסקור כמה מהם:

·       מחקר יפני מראה שרעמת האריה מטיבה במצבים של חרדות ודכאון קל. שימוש רצוף ברעמת האריה לאורך 4 שבועות הראה הפחתה משמעותית ברמת חרדות, דיכאונות ועצבות יתר. מחקרים ממש חדשים על רעמת האריה עוסקים בשיפור וייצוב מצב-רוח. מחקרים קודמים בנושא זה, היו על חולדות ונתנו תוצאות טובות ומשם התקדם המחקר לבני-אדם, שווה להתעדכן במידה והתחום רלוונטי עבור מי שנוטה לדכדוך, קושי עם מצב רוח בכלל ובעונת החורף מה שנקרא דיכאון דוב כשהשמש מסתתרת מאחורי העננים.


·       בשנת 2019 פורסם מחקר המעיד על כך שרעמת האריה מסייעת לשיפור רשתות עצביות במוח, מה שמוביל לשיפור תפקודים קוגניטיביים תוך מניעת ירידה קוגניטיבית אפשרית. לכן רעמת האריה מומלצת לאנשים בני הגיל השלישי. מחקר אחר על רעמת האריה הֵרְאָה צמיחת תאי מוח ובמקביל שיפור זיכרון (באמצעות שיפור זרימת דם למוח, חומרים נוגדי דלקת במוח ושיפור רמות האנרגיה ישירות דרך השפעתה על מנגנון הפקת מטבעות האנרגיה ATP) בקרב אנשים שכבר חָווּ ואנחנו נקרא לזה "שיבושים" בזיכרון בדרגות שונות. אותו מחקר יפני הראה שרעמת האריה מסוגלת למנוע נזק עצבי למוח תוך הפחתת הסימפטומים המתבטאים במצבים של אובדן זיכרון.

 

נסכם אם כך, לרעמת האריה אפיניות נוירולוגית כלומר למערכת העצבים. משפרת מצבים של ירידה בתובנות, ערפול חשיבתי, זיכרון, קושי או ירידה ביכולת המנטאלית קוגניטיבית, מסייעת לחדות ומיקוד. מסייעת למצבים של אלצהיימר ובפרט ככל שמקדימים בנטילת רעמת אריה– כך יכולת השפעתה גדולה יותר.

 

·       לאורך ההיסטוריה ניתן לראות שימוש נרחב ברעמת האריה בהקשר של מערכת העיכול. היסטורית נוכל לראות שימוש בפטריה לתמיכה בטחול. בעיני הרפואה הסינית הטחול הוא האיבר המרכזי בהשפעתו על מערכת העיכול, על חילוף חומרים, על מנגנון רעב ושובע וכמובן על כל מה שכרוך בהשמנת יתר. במקרים רבים שלא נראים כְּמְשוּיָכים ישירות למערכת העיכול, נראה התערבות טיפולית ישירה באמצעות תיפקודיו של הטחול כמו למשל ריבוי ליחה במערכת הנשימה, כמיהה למתוקים בהקשר הורמונאלי ובפרט נשים לקראת הווסת, מנגנון רעב/שובע לא מאוזן, מה שגורם בתורו להשמנת יתר, חולשה ועייפות, קנדידה וגינאלית, גזים ונפיחות של מערכת העיכול, סימני שיניים בצידי הלשון, אי-סדירות של מערכת העיכול ונטייה למעי רגיש ורגיז, אקנה, מופעי הרפס, אבצסים, טחורים ודליות ברגליים, תחושת כבדות מה שנקרא dampness – שמכבה בנו את האש, קראתי לזה מחלה שנקראת עודף לחות ויש כל כך הרבה תפקידים נוספים של הטחול, כי כשהטחול לא מאוזן או חלש, נראה את כל התסמינים שציינתי וקיימים עוד רבים, מה שמעיד על עוצמת חשיבותו של הטחול בעיני הרפואה הסינית.

אם כן, רעמת האריה גם מסייעת לאזן גלוקוז בדם, גם משפרת את המטאבוליזם – חילוף חומרים, גם נוגדת דלקת ולכן עשויה לשפר מצבים של דלקת בקיבה, כיבי קיבה ומחלות מעיים דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס (בפרט שרעמת האריה נותנת מענה גם למערכת החיסון שמשמעותית במקרים של מחלות מעיים דלקתיות).

 

·       רעמת האריה מסייעת לשיפור זרימת דם חלקה ומכאן גם לאיזון לחץ דם כשבמקביל, מסייעת לאיזון רמות חריגות של שומנים בדם (קרי

ערכי כולסטרול גבוהים ובעיקר לא מאוזנים)

 

·       שימוש היסטורי נוסף נעשה ברעמת האריה למצבים בהם נדרשת מערכת חיסון כמו למשל תמיכה בחולים, עצירת דימום מפצעים, ריפוי ומניעת מחלות כרוניות. ישנם כמה מחקרים שמראים שרעמת האריה תומכת ומחזקת את מערכת החיסון, גם על רקע ריבוי נוגדי חימצון בפטריה וגם על רקע חומרים נוגדי דלקת. ישנם מחקרים שמראים שרעמת האריה מסייעת להתמודד עם נוירופתיה – נתון משמעותי לאנשים שסובלים מסוכרת הידועה כמחלה של מערכת החיסון.

 

את רעמת האריה ניתן לאכול נא – לא מבושלת. מדובר בפטריה טעימה כך שניתן להוסיף אותה כחלק מסלט או כחלק מתבשיל.

ניתן להשתמש בפטריה לחליטה, בכמוסות או כאמור בבישול.

 

 

התוויות נגד / קונטראינדיקציות

ככלל, רעמת האריה נחשבת פטריה בטוחה לשימוש, אין מידע משמעותי על תופעות לוואי משמעותיות כתוצאה מהשימוש בה.

יחד עם זאת, אם יש לכם אלרגיה או אי-סבילות לפטריות, כדאי להתייעץ עם נטורופת או הרבליסט קליני לפני השימוש בפטריה.

אנשים רגישים או אלרגיים לפטריות עלולים לפתח פריחה/גרד/נפיחות בפָּנים ו/או בשפתיים. כמו-כן יתכנו גם קלקול קיבה, בחילות ו/או הקאות אצל הרגישים או אלרגיים.


בתמונה מופיעה פטריית רעמת האריה - היריסיום במלוא הדרה גדלה בתוך עץ גזע עץ שבור או כרות
רעמת באריה במלוא הדרה גדלה על גזעו של עץ כרות או שבור

פטריות מרפא - רעמת האריה - 19

Comments


תרצו לקבל הפתעות משמחות למייל?

הירשמו וקבלו עדכונים על המגזין, כתבות חדשות, מבצעים ועוד ישר למייל!

פרטי התקשרות

טלפון
דוא"ל

המידע המופיע באתר זה  לרבות בכתבות, מגזין, פודקאסט ומתכונים מובא לידיעתכם בלבד ואינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעת מחלות כלשהן. המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי.

 © כל הזכויות שמורות לתמר תאומים , אין להעתיק ולהשתמש במידע המופיע באתר ללא אישור בכתב יד ובאישור חתימה של תמר תאומים.

האתר עוצב ע"י גלי קרס- עיצוב ומיתוג gali.gdesign@gmail.com

bottom of page