אביב בלב / יהורם גאון
מילים ולחן: מנוס חאג'ידאקיס
תרגום: יואל ריפל
בבוסתן לבלב תפוח
שיבולים קדות ברוח
בחוצות קולות של ילדים
ושרידי דמעות הגשם
נוצצות על כר הדשא
אך קרני חמה בין עננים
העצים לבשו שוב מעטה ירוק
שוב פורחות להן האהבות
כי האביב שב אלינו מרחוק
ועימו חוזרות החסידות
כי האביב שב אלינו מרחוק
ועימו חוזרות החסידות
רוח אביבית נושבת
מבריחה את העצב
העולם עליז ללא סיבה
אך הנפש משתוקקת
רק לומר פשוט בשקט
לאביב ששב ברוך הבא
העצים לבשו שוב מעטה ירוק...
פתח דבר
זו אחת העונות היפות בשנה, כל הטבע מתעורר לחיים אחרי ששר החורף הישקה והרווה את האדמה וזו בעונתה (תרתי-משמע), מְצַמָחָת עֵלְווָה ירוקה רכה, כמו גורים של הטבע כיאה וכיאות לאימא אדמה דשנה ובשלה...
ולדימיר זלנסקי הנשיא האוקראיני אמר השבוע בשידור ישיר מעין קייב הנחרבת, "אביב קשוח" – ולא סתם הגדיר זלנסקי את האביב כעונה קשוחה, חודש מרץ מאז ומעולם נחשב לחודש לא יציב מבחינת מזג אוויר ומסתבר, שחוסר השקט הזה, מלעיט גם רוחות מלחמה רוסיה אוקראינה 2022 מי היה מאמין ...
שמתם לב שעדכוני הקורונה ירדו מהכותרות? שהכוכבת החדשה היא פוליו?
שמתם לב שכשבקצה השני של העולם מישהו מגהק ובישראל משלמים על זה בעליית מחירים לא מאוזנת בשום צורה ואופן?
והאם שמתם לב שהמושג "אביב" ו-"אביב העמים" בפרט, מהווה שם להתקוממות והפיכות לאומיות ברחבי העולם כולו, בין אם מדובר במדינות באירופה וגם במדינות ערָב ממש לפני כמה שנים – אביב העמים הוא הכינוי הקרוב ביותר למאבק על חירות, תיקחו את המושג "חירות" מקצה לקצה... בצורה כזו או אחרת, האביב הרוחש הזה, מלווה כל אחד מאיתנו באופן אישי לאורך בתקופות כאלו ואחרות וגם במעגלים הגדולים יותר של החברים – שווה התבוננות וחשיבה.
האביב מביא איתו תנופה, התעוררות והתאוששות אחרי תקופת החורף בה אנחנו ספונים בבתים מפאת הקור, הרוחות והגשמים (השנה קיבלנו גם שלג – אני תמיד משייכת את מתנות השלג לעצמי, עוד מישהו אוהב שלג כמוני?)
האימהות שביננו יודעות לספר שהאביב הוא העונה שמגלה לנו עד כמה הילדים גדלו, כשמחליפים את הבגדים מחורף לקיץ בארונות ושום דבר כברר לא עולה, או התרחק מאוד מקצה הקרסול או שורש כף היד, זה בדיוק הזמן שאנחנו רוצים לצאת החוצה, מחפשים את השמש, את המרחבים, את הנופים שהוריקו באדיבות הגשם שקיבלנו בנדיבות החורף, זה הזמן לצאת החוצה – אבל...
כמו בכל עונת מעבר, מזכירה לכם לשמור על הריאות, הן הראשונות להרגיש את השינויים והן לא אוהבות קור – לבשו גופיה מתחת לחולצה, תחזיקו סוודר קטן או מעיל רוח מקופל בתיק – זה עשוי לבוא לשימוש כשהשמש הופכת "שקרנית" כמו שהיא יודעת להיות בעונות מעבר.
רוחות, גם הן חלק ממעלליה של עונת מעבר אותן השרירים שלנו פחות אוהבים - כשנכנסת לגוף שלנו רוח, עצם המודעות והכנסת מעיל רוח לתיק, עשויה לעזור ברגעי האמת כשיהיה לכם מה לשלוף ולהתגונן מפני רוחות המעבר...
וגם כשיגיעו פירות הקיץ, משום מה הם נמצאים כאן גם בחורף (הרמב"ם מתהפך ודאי בקברו, "יש לאכול פרי רק בעונתו", אמר והתפוגג.. מול מעללי הקידמה) קחו פרי חדש, אחת לשלושה ימים ואם אין תופעות לוואי, המשיכו לפרי הבא...
גיליון מרץ 2022, מוקדש רובו ככולו לאיבר הגדול והמשמעותי בגוף האדם, הלא הוא הכבד האנושי, נביט על האיבר הכל כך עסוק ומיוחד הזה מאספקטים שונים ונצלול לעומק קסמי הטבע שיודעים לחולל בכבד שינויים מרחיקי לכת.
לאורך ההיסטוריה הרפואית ברחבי העולם וגם בישראל, למדנו להכיר את ה-"רוצח השקט", הוא היה לחץ דם גבוה בתחילת הדרך, אחר כך החליפו אותו הסוכר והשמנת היתר (אנחנו עדיין בעיצומה של "מגיפה") והשלב הבא בתור רבותי, הוא לא אחר מאשר "כבד שומני"... (גם הוא כבר כאן מזמן)
תשאלו ודאי מה המכנה המשותף לשלושת הקטלניים שמסתובבים להם חרש בתוך חיינו וגופינו ומבלי להתריע, מעוללים בגופינו שמות? – נו, יודעים את התשובה?...
מניחה שרובינו יודעים היטב את התשובה, שום דבר לא נסתר מעינינו – זה לא בהכרח אומר שאנחנו לוקחים צעד קדימה את הידיעה והתובנה ועושים איתה משהו, אבל אולי, אולי אחרי מקרא שורות אלו... אני אבחר באופטימיות זהירה..
חג-פורים שיתארח אצלינו יום ויומיים אחרי שגיליון זה יגיע אליכם, מביא איתו את המצווה לשמוח ב
חודש אדר – השנה יש לנו אדר כפול לשמוח ולשמח בו.
הרב שקידש את הבן יקיר לי שנישא בתחילת החודש הסביר, שהשמחה שמלווה את חודש אדר אין מקורה בעדלאידע או בתחפושות, אלא בנתינה לאלו שזקוקים לעזרתנו.. לנתינה, סגולה עוצמתית ויש לה משקל סגולי שסוחף ומעיף את נפשנו למקומות נעימים (עוד נרחיב על משקל סגולי בהמשך)..
לא בכדי בחרתי להקדיש את גיליון מרץ 2022 לכבד האנושי, הרפואה הסינית משייכת את התקופה הסמוכה לראש השנה הסיני לתקופה של התחדשות והתרעננות, אצלינו בישראל זו עונת האביב שכּה מתאימה וחופפת (כמו חלקים רבים מקבילים בין היהדות והרפואה הסינית) לעונת השנה, חגי ישראל והפיזיולוגיה האנושית ובפרט של אלו שחיים כאן בחלק המזרחי של אגן הים התיכון.
מאחלת לכולנו אביב פורח וזורח,
פורים שמייח, שתמיד נהיה בצד שנותן ברוחב לב
קריאה מועילה ונעימה.
שלכם כתמיד,
תמר
מי אתה "כבד" – Human Liver
קל זה לא יהיה,
קיראו לאט ובנחת, יש לא מעט מסרים משמעותיים בכתבה זו ויש ביכולתם לכונן ולחולל ניסים ונפלאות (לפחות בעיניי)...
- קחו אוויר ,זו אחת הכתבות התרפואטיות -
וכך כותב הקיסר הצהוב בספרו על הרפואה הפנימית:
"דברים חשובים על ההרמוניה של האטמוספירה של ארבעת העונות עם רוח האדם:
את שלושת חודשי האביב מכנים תקופת ראשית החיים והתפתחותם.
הנשימות של השמיים והארץ מוכנות לתת חיים, לכן הכל מתפתח ופורח.
לאחר לילה של שינה, האנשים צריכים להקיץ בבוקר השכם: הם צריכים לצעוד בזריזות מסביב לחצר: הם צריכים להשאיר את שיער ראשם חופשי ולהאט את תנועות גופם: אמצעים אלו יעזרו להם להשיג את רצונם לחיות בבריאות.
בתקופה זו האדם צריך לעודד את גופו לחיות ולא למות: האדם צריך להעניק לו ללא הגבלה ולא להחסיר ממנו: האדם צריך לפצות אותו ולא להעניש אותו.
כל הדברים האלה הם בהרמוניה עם הנשימה של האביב וכל הדברים האלה מהווים את שיטת ההגנה על חיי האדם.
אלו שלא יצייתו לחוקי האביב עונשם יהיה פגיעה בכבד. עבורם הקיץ המתקרב צופן בחובו דיכאונות ושינויים לרעה: לכן הם לא יוכלו לעזור לעצמם להתפתח בקיץ."
*
לואיז היי כותבת בסיפרה "רפא את גופך" שבעיות בכבד האנושי, מצביעות על מושב הכעס והרגשות השליליים אותם רק אהבה, שלווה וחדווה יהיו אלו שירפאו.
בעיות בכבד מתבטאות לדבריה בהתלוננות כרונית, הצדקת גילוי פגמים (ביקורתיות עצמית ועל הסובבים) כדי להוליך את עצמך שולל תוך הרגשה רעה.
ערכי כולסטרול גבוהים מעידים על תפקודי כבד לקויים אומרת היי, מבטאים חסימת ערוצי השמחה וחשש מקבלת שמחה. - נסתכל לרגע אחד על האנשים סביבנו – כמה מהאנשים שאנחנו מכירים סובלים מרמות כולסטרול גבוהות בדם?, כמה מהם נוטלים תרופות להורדת הכולסטרול? –
הייתכן לדבריה של לואיז היי שכל האנשים הללו חסומים רגשית ברמת השמחה שלהם?, נסו רגע להתבונן לאנשים האלו בעיניים, נסו להיזכר כמה באמת הם שמחים? כמה הם מסוגלים לשמוח בשמחתכם למשל? או בפשטות, מתי ראינו אותם שמחים ומאושרים בדרכם/חלקם?
*
סיפרה של דר' כריסטיאן נורת'רופ "גופה של אישה תבונתה של אישה – הדרך לבריאות גופנית ורגשית" מסבירה דר' נורת'רופ שקהילת הרופאים ברחבי העולם מודעת לכך שגוף האדם מחדש את עמו ללא הרף.
כך משווה נורת'רופ את גוף האדם לנהר של מידע ואנרגיה, לכל חלקיו יש תקשורת דינאמית עם כל החלקים האחרים. מחקרים רדיו-איזוטופיים הוכיחו לדבריה, כי תאי דם אדומים מחדשים את עצמם מדי עשרים ושמונה ימים ואילו את תאי הכבד, אנחנו מחדשים בתוך שישה חודשים. בבנייה מתמדת זו של הגופים הפיזיים שלנו, יש לנו אפשרויות יום יומיות ליצור כל יום הזדמנויות בריאות מחודשת ומתחדשת.
המדע של PNIפסיכונוירואימונולוגיה עוזר להסביר כיצד נסיבות חיינו יכולות להשפיע על גופנו.
מדע זה ומחקר קרוב לו מוכיחים כי האירועים ההורמונאליים והנוירולוגיים בגוף ובשדות האלקטרומגנטיים הקלושים סביב הגוף ובתוכו, יוצרים זיקה מכרעת בין הפגיעה התרבותית שאנו חושבים ל-"נפשית" ו-"רגשית", לבין הבעיות הגינקולוגיות או האחרות של נשים, שאנו חושבים לבעיות "פיזיות"...
(הניחו לרגע בצד את הספציפיקציה של כותבת הספר לטיפול בנשים והתעמקו במסר שמבקשת הכותבת להעביר, מה ההבדל בין גופה של אישה לגופו של איש כשמדובר בתקשורת של אברי גוף בינם לבין עצמם, אנחנו יכולים ללמוד מהמקום הזה לא מעט ואולי בעיקר את ההסבר לכך ששני אנשים שלוקים באותה בעיה רפואית יתנהלו באורח שונה עם מצבם, אחד יחלים והאחר לא –
לפני מספר שנים כתבתי על ההבדל שבשימוש האנושי בהורמונים בונים (אנאבוליים) לבין הורמונים הרסניים (קטאבוליים) בכתבה "מלחמה ושלום" וזה בדיוק עצם העניין, הדיבור העצמי גם אם ואינו מבוטא במילים בתוך המוח שלנו, אלא ההוויה, התחושה והבחירה האישית, היכולת לראות החלמה או לחילופין מוות, משפיעה על התנהלות בחירת המסלול על פיו הגוף פועל –
עד כמה מטורף שזה נשמע... הגוף (עם הנפש והנשמה וכל התחושות והרגשות) ניזונים בדיוק ממה שאנחנו מאכילים אותם, זו בחירה פשוטה כמו לבחור בין קפה שחור לקפה הפוך – אני מניחה שרק מי שאי-פעם עבר מחלה או טראומה משמעותית ומצא את עצמו בוחר בפועל בין חיים למוות, יכול להבין עד כמה הדברים מדייקים ועמוקים בפשטותם וגם להיפך – אלו הם כוחות הריפוי הטבעיים של בני האדם ומקורם בזכות הבחירה (אם מישהו מכם התחיל לחשוב על חג החירות והבחירות בחייו) – קחו כמה דקות למחשבה על הפסקה המודגשת הזו, יש לה השפעה מכרעת <לא פחות> על כל מערך החיים של כל אחד מאיתנו – שוב אזכיר את ההקשר, רק כדי לחזק את הקשר עם נושא הגיליון – הכבד האנושי – הוא זה שמייצר את הכולסטרול וממנו את ההורמונים ביניהם אנחנו בוחרים באמצעות התחושות, הרגשות והמחשבות עוד לפני שביטאנו אותם במילים...
ועוד ממשיכה נורת'רופ בסיפרה..
"האיברים הפיזיים שלנו מכילים אתרי קולטן לנוירוכימיקלים של המחשבה והרגש, והאיברים ומערכות החיסון שלנו יכולים לייצר את הכימיקלים האלה. פירושו של דבר, שהגוף כולו מרגיש ומבטא רגש – כל החלקים שבנו "חושבים" ו- "מרגישים".
תאי דם לבנים למשל, יכולים ליצור חומרים דמויי מורפיום, משככי כאבים, ואלה מכילים אתרי קולטן לאותם חומרים. וכך, אישה יכולה לווסת את כאבה ללא תרופות.
מחשבותינו, רגשותינו והמוח שלנו מתקשרים ישירות עם מערכת החיסון, עם מערכת העצבים ועם מערכת ההורמונים שלנו וגם עם איברי גופנו. זאת ועוד, אף כי מערכות גוף אלו נחקרות ונתפסות כנפרדות, הן למעשה היבטים של אותה מערכת !
אם הרחם, השחלות, תאי הדם הלבנים והלב, כולם יוצרים אותם כימיקלים שהמוח יוצר כאשר הוא חושב "היכן בגוף נמצאת הנפש"?, ובכן התשובה היא שהנפש נמצאת על פני הגוף כולו."
"הנפש והנשמה, המפעפעות בכל הגוף שלנו, רחבות הרבה יותר מכפי שהשכל יכול לתפוס. הקול הפנימי שלנו מגיע אלינו בראש ובראשונה באמצעות הרגשות שלנו ותובנת הגוף: לא באמצעות הבנה שכלית"
נחזור ברשותכם להתבונן שוב על הכבד האנושי ונזכור, שהחיים במילניום מאתגרים אותנו בלא מעט דרכים, חלק מהן מביא איתו קצב חיים שלא הכרנו קודם וה- "עלות" או ה-" מחיר" שנאלץ האדם בעידן זה של היקום לשלם על החיים בקצב המסחרר, נגבה מקופת הכבד האנושי – הכבד לא מכיר את הקצב בו אנחנו חיים והתגובה המיידית שלו, היא זיהוי המקצבים הללו, כ- "איום" על הישרדותנו ומכאן מתחילה שרשרת תגובות אוטומטית שמטרתה להציל אותנו מכל איום באשר הוא – זה נפלא, איזה מזל שכך ייצרו את גוף האדם, אלא שעל מנת שהאדם ישרוד, לכבד האנושי סידרת פעולות ברורות כשהראשונות בהן, הוא ייצור מיידי של כמות גדולה של כולסטרול ממנו מפיק הכבד את ההורמונים להם אנחנו זקוקים על מנת לשרוד (FFF) – אם מישהו מכם תהה איך קורה שבפנים האחרונות כמות האנשים בישראל ובעולם כולו סובלת מכבד שומני, הרי שחלק מהתופעה הזו נוצרת מקצב החיים בו אנחנו נתונים, במהירות הנסיעה בכבישים, בצורך לא לאחר, בתחרותיות הגוברת בעבודה, מול החברים והמשפחה – כל אלו כאמור, מתורגמים על ידי הכבד האנושי כמאיימים ובעקבותיהם, מופעל מנגנון ההישרדות המתחיל בייצור והפקת כולסטרול.
גם תרבות השפע המערבית המביאה לפתחינו אין סוף מאכלי רחוב, עתירי שומן, סוכרים וחומרים משמרים ו/או מהונדסים גנטית מאפשרת לנו להשיג ביתר קלות מאכלים עתירי שומן וסוכרים התורמים את חלקם להפיכתו של הכבד – לשומני
וגם רגשות כאמור,
אחרי המילים שהותירה עבורינו לואיז היי בסיפרה (בתחילת הכתבה) והתובנות של נורת'רופ, נותר לי אלא להאיר את העיניים והתובנה של כולנו שמשקלם הסגולי של רגשות שונה זה מזה...
רגשות של כעס, טרדות, תיסכול, פגיעות, חוסר וודאות במדינה בה אין שלום שלווה ובטחון ברמה היום יומית, עלבונות וכמובן לא נשכח את עומסי הפקקים היום יומיים הלוך ושוב - הם בעלי משקל סגולי גבוה יותר, הם כבדים יותר (תרתי משמע), קל להם יותר לשקוע בכבד ושם, להפוך את הכבד לשומני... נראה לכם הזוי ומופרך?, רחוק מהמציאות?
זיכרו שמשקלם הסגולי של רגשות טובים ומהנים קליל, הוא זה שבמשב נפש מניף אותנו מעלה (אני "בעננים" / "בשמיים") מול הרגשות הקשים המאוחסנים בכבד שמפילים אותנו מאיגרה רמה לבירא עמיקתא..
כשהתובנות הללו פרושות בפנינו רהוטות, קל לנו יותר להבין דברים כפשוטם ומציב את אפשרות הבחירה שלנו היכן אנחנו רוצים לחיות, באיזו אווירה, מלווה באילו רגשות, הופכת אפשרית וקלה יותר – בחירה בין בניה להרס, בין בריאות לחולי בפרט כשזוכרים שזהו תפקידו של הכבד האנושים שאמון על חילוף החומרים שכל שומנים, חלבונים וסוכרים - בוחרים באיכות החיים...
רחוב כבד שומני פינת שחמת הכבד...
אנחנו לא בהכרח מרגישים את התופעה השקטה המכונה "כבד שומני", עד שיום אחד קם מישהו ומחבר לנו את הנתונים הקיימים אל פני השטח ומניח את ההארה הברורה בפנינו...
עדיין, אחרי כל אלו, התעויוט (תודה אביב גפן) והתובנות, מה שאנחנו לא יכולים להרגיש הלכה למעשה, קשה לנו להירתם ולטפל בו...מדשדשים עד לרוע הגזירות
כבר הגעתם לבדיקות הדם ולרופאה שתסביר לכם שהכבד שלכם שומני ועוד דקה אחת לפני שנרשמות לכם תרופות לטיפול בהפרעות השומנים בדם שלכם, מוזמנים לקרוא את הכתבה הזו ואם אתם בעניין של לעשות עם עצמכם חסד, קיראו את כל גיליון 3/2022..
כבד שומני מדבר על אגירת שומן בכבד, ככל שכמות השומן הנאגרת בכבד גבוהה יותר, כך מוגדרים שלבי האגירה ומבטאים את יכולת הכבד להית יעיל בתפקודיו השונים. כבד שומני מוגדר ככזה, כבר מעל 5% שומן שהצטבר ברקמות הכבד.
דרגה 1 משקפת 10% ומעלה של תאי שומן בכבד, לרוב אנשים הסובלים מהשמנת יתר, מהווים חלק בנדבך הראשון לכבד שומני
דרגה 2 מדגימה תהליך דלקתי שנוצר על רקע ריבוי תאי שומן בכבד. שלב שני מדבר על "דלקת קלה" של הכבד אך עדיין אין הצטלקות של הרקמה בכבד
דרגה 3 מדגים גם את שלב הדלקת, לא פעם את החרפת מצב הדלקת בכבד ובעיקר התחלה של הצטלקות הריקמה הכבדית
דרגה 4 ממחישה מצב אקוטי שעשוי גם להיות מסכן חיים, שלב זה מדבר על מה שמכנה הרפואה הקונבנציונאלית צירהוזיס – שחמת הכבד או במילים אחרות הצטלקות קשה של הכבד וכמובן מצב דלקתי (אינפלמטורי/לא זיהומי) קשה של רקמת הכבד.
בהיותו של הכבד תחנת מעבר לדם שלנו ושותף פעיל שלא לאמר מוביל את תהליכי המטאבוליזם (חילוף חומרים) של שומנים, חלבונים וסוכרים, הרי שרוב האנשים שסובלים ממצב של כבד שומני, מארחים בגופם גם רמה זו או אחרת של תנגודת לאינסולין או מה שנקרא סוכרת (תנגודת לאינסולין היא רק אחת הסיבות לסוכרת)
אבל מעל לכך, חשוב להבין שמגוון התפקידים בם מעורב הכבד רב כל כך שככל ששלב הדלקת וההצטלקות מפושט יותר, כך מורגשים יותר הסימפטומים כפי שנוהגת הרפואה הקונבנציונאלית לכנות ובפועל רבותי, אניח כאן רשימה חלקית ממש של המקומות האופציונאליים בהם יורגשו הקושי של הכבד לתפקד:
חוסר נעימות ואף כאב בחלק הימני העליון של הבטן (מיקום הכבד),
תשישות גדולה וקיצונית עד כדי עייפות קבועה,
כאבי שרירים ומפרקים,
דאבת השרירים הלא היא פיברומיאלגיה,
בעיות עיכול ועיבוד מזון – זה עשוי להתבטא בעצירויות, שלשול, צואה שומנית (סטיאטוריאה), צרבות, נפיחות בבטן, בחילות, הקאות, שינויים בתיאבון –
כל מה שרפואת צמחי מרפא, רפואה נטורופתית והוליסטית מכנה "כבד נרפה" המתבטא בנפיחות וגזים לאחר האוכל, כאבי-בן, קושי לעכל מזון שומני, בחילות, שלשולים, חוסר יכולת להתמודד עם אלכוהול (אדמומית/תחושת בעירה בפנים למשל) כאב ברביע ימני עליון של הבטן האיזור בו שוכן הכבד והמחסנאי כיס-המרה, כאבים בכתף ימין ואף "משיכת כתפיים" ובפרט זו שאינה מודעת, תחושת עייפות ואנרגיה נמוכה ובפרט בבוקר ואחרי האוכל, באספקט הרגשי חוסר שמחה, כעס, עצבנות, חרדות ואפילו דיכאון.
כבד נרפה עשוי להתבטא גם בנפילות סוכר – היפוגליקמיה
עור מגורה ומגרד, מופעים על גבי העור שמופיעים על רקע חוסר יכולת להתמודד עם עודף רעלנים שנשטפים לזרם הדם, לפיכך גם בעיה בסילוק ופינוי פסולת מהגוף
מיימת – הצטברות נוזלים בבטן ואף קרסוליים מעובים על רקע אותם נוזלים והסיבוך הקשה ביותר יתבטא בכך שדם לא יצליח לעבור בכבד השומני והמצולק ולפיכך, ייווצרו כלי-דם חדשים. זה אמנם פתרון גאוני שהגוף מייצר במצבי סטרס כאלו, אלא שבמצבים אלו, כלי הדם החדשים שנוצרים מעידים על יתר לחץ דם במערכת השער בואך הכבד ויצירת דליות (זוכרים מגיליון פברואר 2022).
הבעיה עם דליות הנמצאות בחלק הטרמינאלי של הוושט בואך הקיבה (ספינקטר קארדיה) הוא שהדליות נוטות לדמם לתוך חלל הבטן וכאן מוגבר הסיכוי והסיכון לחיי אדם, כמו גם מה שנקרא ברפואה הסינית Liver fire או במונחים קונבנציונאליים – צרבות במצב ראשוני ובעיות לבביות ושל כלי-דם ולרוע המזל גם אירועים מוחיים כשהאחרונים, הם בבחינת מסכני חיים או משני איכות חיים מקצה לקצה.
לרפואה הקונבנציונאלית אין תרופה ספציפית להתמודד עם כבד שומני (בינתיים – דברים עשויים להשתנות כך קראתי), אך כן ישנן תרופות קונבנציונאליות לשליטה בערכי סוכר חורגים המהווים תסמין לכבד שומני, כמו גם תרופות לשינוי ערכי פרופיל שומנים בדם (כולסטרול, טריגליצרידים ושות').
אני מזכירה ברשותכם שוב, גוף האדם מייצר כולסטרול כל הזמן, כל החיים ובפרט בגילאי הצמיחה והגדילה (מי שראה פעם בדיקות דם של בני נוער יכול להגיד לכם שתפקודי הכבד שלהם בשמיים, לאור העובדה שהם בשיא ההתפתחות והכבד נדרש לספק את הסחורה – קרי <כולסטרול> חומר מוצא ליצירת כל ההורמונים להם נדרש לגוף נער ו/או נערה כדי להתפתח)
חלק מהקושי שלנו עם פרופיל שומנים חורג מהתוצאות המונחות על ידי בדיקות הדם שאנחנו מבצעים בקופות ובתי החולים הוא הפער שבין מה שאנחנו מכנים הכולסטרול הטוב ( (HDLלזה המכונה רע (LDL/VLDL) ככל שהפער והיחס ביניהם תקין, אין עניין בגובה הערכים מחד ובעיה נוספת במקביל היא ההתחמצנות של עודפי כולסטרול מסוג LDL/VLDL הנוטים להתחמצן באדיבות הקושי של הכבד לנטרל רעלנים ופעילות תוססת של רדיקלים חופשיים הגורמים להתחמצנות מצבורי כולסטרול ששקעו בדפנות כלי-דם וגורמות להיצרות, "פלאק" וקושי של דם לעבור בכלים ולהמשיך בדרכו...
ועוד לא אמרנו מילה על אלכוהול ואוכלוסיית האנשים המכורים לטיפה המרה אשר מארחים בגופם כבד שומני, שהרי עד שלא יתנזרו כליל מאלכוהול, הכבד שלהם ילך ויצטלק עד שיזדקקו להשתלה (במידה ומצבם הרפואי יאפשר להם לעמוד בתהליך מורכב שכזה ובמידה ותהיה להם ההרשאה הרפואית להגיע לתהליך הזה והכסף לממן את התהליך והשיקום גם יחד).
בטרם נעבור לכתבה הבאה העוסקת בצמחי מרפא לטיפול ושיקום רקמת הכבד, הרשו לי להקל על האווירה הקשה ולספר לכם על קסמי הטבע, שיש באפשרותם של צמחי מרפא לבצע.
כמו כן, למרות כל מה שכתבתי עד כבד, תפקודי כבד, סיבוכים של תפקודי כבד לקויים, הדרגות השונות של כבד שומני ועד שחמת הכבד – למרות כל אלו, הכבד הוא האיבר היחיד בגוף האדם שהוא בעל יכולת להתאוששות ובניה מחודשת.
קסמי צמחים – צמחי מרפא לכבד
רפואת צמחי מרפא – הרבליזם, מביאה איתה את חכמת הטבע ועושה בה שימוש נרחב לטובת האדם:
קסם הטבע המתנהל בשדרות הכבד, הוא אחד הניסים שניתן לראות בעיניים, לחוש בגוף ובאיכות החיים המשתפרת...
מבין צמחי המרפא המערביים בהם למדתי לטפל, אני אוהבת במיוחד את הצמחים היעודיים לטיפול בכבד, מבחינתי – הם ניסי טבע אמיתיים והשימוש בם דורש משנה זהירות ואומנות לשמה, כדי למנן את המינון והצירוף הנכון כדי לחולל ניסי בריאות מול העיניים.
תתקרבו, עוד קצת – מספרת לכם סוד... במהלך שנות לימודי צמחי מרפא, טעמתי כל צמח עליו למדתי, רציתי לחוש ולהבין את סוד הצמחים מבפנים, הבנת עומק, כדי שאוכל להעביר אותה הלאה למטופלים שיבחרו לצעוד איתי את הדרך.
כך, באחד משיעורי צמחי מרפא למדתי על אחד הצמחים והתאהבתי בו עוד לפני שהשיעור הסתיים וכהרגלי, הזמנתי לי פורמולה מזוקקת של הצמח להיכרות קרובה. בהמשך אותו שבוע כבר קיבלתי לידי את הבקבוקון המכיל את הצמח הנפלא והמתנתי לבוקר הבא (אני אוהבת לראות ולהבחין בהשפעתו של הצמח על הגוף ולכן מעדיפה להתנסות בצמח בשעות הבוקר – כך אגב, אני גם ממליצה על צמחים, תוספי מזון – תהיו ערים וערניים למתרחש בגופכם – תרגישו את עצמכם מבפנים) את השעות שלאחר דגימת הצמח, ביליתי הלומה במיטה, מינון הצמח היה עוצמתי מדי עבורי ולקח לי שעות להצליח להרים את עצמי מהמיטה. כן, הוא צמח לטיפול בכבד, הוא יעיל מאוד ולימד אותי פרק בקסמי הטיפול בצמחי מרפא יעודיים לכבד – הכבד מלמד לכבד היטב, בשפה מאוד ברורה...
שכיזנדרה – Achizandra Chinensis, Magnolia-vine, Wu Wei Tso
שכיזנדרה הוא צמח סיני, שמו הסיני Wu Wei Tso מעיד על חמשת הטעמים המרכיבים אותו: חמוץ ,מתוק, מר, מלוח ומעט חריף. מדובר בסוג של גפן הגדלה רק בצפון סין, בעלת אכולות של פירות אדומים שלדבריהם של הסינים, יכולים לעשות הכל – (אמרתי לכם שצמחי מרפא הם מעשי קסמים?..)
שכיזנדרה מכיל נוגדי חימצון עוצמתיים ולאחר מחקר מקיף, הוא נחשב לצמח "טוניק" – טוניק, היא יכולתו של צמח לגרום למערכת/איבר לפעול בצורה מקסימאלית, הטובה ביותר, לרוב מדובר בצמח שגורם לאיזון שלם לאיבר או מערכת.
שכיזנדרה הוכר כצמח מפחית מצבי תיאבון ועייפות, אנטי אייג'ינג מכנים היום את היכולת לעקב התפתחות תהליכי הזדקנות, משפר בריאות מנטאלית – אבל זו רק ההתחלה של מה שהצמח שכיזנדרה יודע לעשות, הרי לא בכדי בחרתי בו להופיע בכתבה זו.
שכיזנדרה ידוע ביכולתו להגן על הכבד מפני רעלנים, בעל השפעה על אנזימי הכבד, מכיל נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) רבי עוצמה, אדפטוגן משמעו, שהצמח משפר ביצועים פיזיים ו/או מנטאליים ומאפשר סיבולת ארוכה יותר בתנאי סטרס, מטפל היטב במצבי דלקת של הכבד המתבטאים בשלשולים, כאבי-בטן, חולשה וחוסר שינה. מאזן בעיות שינה, משפר יכולת מנטאלית ושיפור זיכרון, שכיזנדרה משפיע על המטאבוליזם של הגוף, מגביר שימוש בגליקוגן הכבד וגלוקוז הדם ובכך גם מוריד הצטברות חומצה לקטית, משפר שמיעה, ראייה, מרחיב שדה ראייה ומשפר את יכולת העין להסתגל לחושך (זה בדיוק מה שמשך את תשומת ליבי בהיכרות הראשונה ביננו, אבל כפי שהבנתם זה היה הדבר האחרון עליו חשבתי כשדגימת הצמח שיקפה לי שאני זקוקה למינון נמוך ועדין).
שכיזנדרה ידוע כצמח בעל פעילות הנקראת הֶפָּטיק כלומר, טוניק לכבד,, מביא את הכבד לאיזון ופעילות אופטימאלית.
הפטופרוטקטיב – משמעו שהצמח מגן על הכבד מתוקף תכולת נוגדי החימצון בו, יכולתו להגביר ייצור אנזימים נוגדי חימצון בכבד, מגביר ייצור גלוטטיון בעבד ומפחית תהליכים דלקתיים בכבד.
כולורטי היא פעילות המעודדת ייצור וזרימת מיצי מרה לטובת שיפור העיכול.
שכיזנדרה שונה משאר הצמחים לטיפול בכבד מתוקף טעמיו הרבים. רוב הצמחים לטיפול בכבד, מצטרפים להמלצותיו של הרמב"ם הממליץ לפתוח ארוחה באכילת זיתים מרים למשל, כדי לעורר את הכבד לפעילות מיידית לעיכול.
כך הוא טעמם של הצמחים לטיפול בכבד – מר, אף שגם הטעם החמוץ מעורר את הכבד לפעילות וזו אחת הסיבות להמלצה לפתוח את הבוקר בשתיית מים פושרים עד חמימים (למנוע מהכבד לעסוק בחימום המים) שיעירו את הכבד לנקז אל מחוץ לגוף את הרעלים שסינן במהלך הלילה כשישנו.
נהוג להשתמש בשכיזנדרה לטיפול במחלות כבד על רקע הצטברות כימיקלים כמו מתכות כבדות, לאחר נטילת עומס תרופות, לטיפול בדלקות כבד על רקע כבד שומני או ויראלי (הפטיטיס) ומצבי כבד ממאירים.
טיפל בכבד נרפה (מצב ביניים לפני הגדרה מוחלטת של כבד שומני), ניקוי הגוף מרעלים, לטיפול בייעפת – ג'ט לאג, לתמיכה בתקופות של סרס מוגבר, שיפור ביצועים פיזיים ומנטאליים של ספורטאים ו/או סטודנטים, מתאים לטיפול בהתאוששות ממחלות וטראומות (טוניק), לטיפול בנשים בתקופת המעבר הסובלות מגלי חום, הזעות ועידוד בלוטת האדרנל להפרשת אסטרוגן וכמובן, לטיפול בבעיות במערכת העיכול המתקשרות לעודף סטרס.
לאלו מכם שממש מעוניינים בפיקנטריה של צמח השכיזנדרה, הרי שידוע ששכיזנדרה באדיבות ניקוי הרעלים מהכבד גורם לעור להיות יפה וקורן, שימו לב – הצמח משפר מיניות בגברים וספירת זרע נמוכה כמו גם מעורר חשק מיני אצל נשים.
לשכיזנדרה יכולות נוספות נפלאות רבות בתחום העור, הרגעה, עמידות במצביי סטרס, שיפור הזיכרון וביצועים מנטאליים, הרגעה ושיכוך כאב אבל מזכירה לכם, קיראו היטב את הפתיח שלי למופע השכיזנדרה הפרטי שלי, הצמח אינו מתאים לכל אחד, ודאי אם אינכם מאוהבי הטעם החמוץ/מר.. קבלו הפניה מאיש מקצוע.
צמחים מרים – Bitter, אינם בעלי מבנה כימי משותף, אלא זה הטעם המהווה גורם משותף ביניהם ויכולתו של הטעם המר להשפיע כפי שאמר לפני כל כך הרבה שנים הרמב"מ, הטעם המר משפיע נחווה לראשונה על גבי הלשון ומשם מתחילה שרשרת פעילויות:
מעורר תיאבון, ממריץ הפרשת מיצי עיכול, אנזימי עיכול ובכך מכין הגוף את עצמו לקליטת מזון כדי לעכל אותו.
הטעם המר מעודד הפרשת רוק, מגביר כאמור ייצור מרה ע"י הכבד והפרשתה ע"י כיס-המרה, משפר את פעילות הלבלב ולכן מתאים כל כך לאימוץ דרך קבע על ידי אנשים המארחים סוכרת בגופם, יעיל לטיפול בזיהומי מעיים חוזרים ונשנים ובוודאי לטיפול בנגד טפילי מעיים למיניהם, באמצעות הגברת רמת החומציות שאינה מאפשרת להם לחיות בה.
בנוסף, צמחים מרים מאזנים את מערכת העצבים, יעילים לטיפול בדיכאון ובפרט אם זה מתבטא בירידה בתיאבון וירידה במשקל.
יעיל לטיפול במערכת חיסון חלשה באופן כללי ובהקשר למערכת העיכול במישרין. יעילים לטיפול באלרגיות הקשורות בעיכול לא מלא של חלבונים לרבות אסטמה, קדחת השחת, פסוריאזיס ומיני אקזמות.
יש לזכור שאין להשתמש בצמחים מרים במצבים של עודף חומציות (אותה יש לאבחן היטב, לעיתים היא מתנהגת בדיוק כמו חוסר חומציות, בפרט במה שמתבטא בצרבות עד כמה שזה נשמע מפתיע) ולאולקוס.
צמחים מרים לדוגמא הם: Cynara, Gentiana, Tarax.rad, Berberis vul, Medicago, Dioscorea, Artemisia Absinthum, Sweedish Bitters וצמחים רבים נוספים אותם יש להתאים אישית לאדם ולמצבו.
חשוב לי להוסיף צמח נוסף שאינו צמח מרפא מערבי מקובל, אך ברחבי מדינות מזרח אסיה נחשב לאחד הצמחים למאכל מחוללי הבריאות ובפרט בשל טעמו המר. הוא אחד הצמחים היפים לגדל כגדר חיה, פירותיו מרשימים ביופיים וטעמו מר כלענה, אך בהחלט ניתן וכדאי להתרגל אליו עם הזמן, הוא בהחלט מחולל בריאות – כעת לאחר קריאה והבנת יכולותיו של הטעם המר לחולל בגופנו, יתכן ותירצו להתנסות בצמח הנפלא המכונה Bitter Mellon. ולפני שתישאלו, חפשו אותו בחנויות ייעודיות לקהל התאילנדים בישראל – שווה !!!
הכבד בראי הרפואה הסינית
הרפואה הסינית מעניקה כבוד ותפקיד רב אחריות לכבד האנושי ולמעשה, מעניקה לו את מה שמכונה בישראל רמטכ"ל, או שר הצבא...
כי האדם, עץ השדה... / נתן זך
הכבד האנושי בעל תפקיד מרכזי בבריאות גוף האדם, בזרימת האנרגיה בגוף בכיוון הנכון, באופן חלק, שלם ומלא – מה שמבטיח בריאות בעיניי הרפואה הסינית.
בין תפקידיו הרבים והחשובים של הכבד הם ויסות והנעה של דם לכל חלקי הגוף אגב פיזור תקין של Qi- צ'י, מה שמבטיח שמירה על התנהלות דברים ופעילויות בסדרם הנכון והתקין וכמחולל בריאות.
כשאנחנו ישנים שנת לילה בחסות החשיכה, (אל תבדקו את הגוף בהגפת התריסים והשריית חשיכה, הוא קצת יותר חכם מזה) הכבד אוגר את הדם ומעשיר אותו, מעגן את הדם – ככל שהדם מעוגן בטמפרטורה הנכונה לו ובשלווה, כך השינה שלנו בריאה, עמוקה וטובה יותר ללא למשל חלומות או חלילה סיוטים.
הדם בכבד מלחלח (מלשון לחות) את השרירים והגידים ודואג לפעילות תקינה של אלו.
נשים בזמן הווסת יודעות לאבחן את איכות פעילות הכבד שלהן האמון על דימום הווסת. ככל שהדם בהיר יותר וחף מגושים, כך פעילותו של הכבד טובה יותר. נשים הסובלות מדימום רב, מאסיבי, נוטה לגושים, כך פעילות הכבד כבדה ורחוקה מבריאות. מטבע הדברים, "כבד לא רגוע", יתבטא בתופעות שהעולם המערבי מכנה אותן PMS רבות יותר או לחילופין בתופעות גיל המעבר קשות יותר ומעניין לראות שאלו, מטופלות לרוב בצמחים מרים כמו למשל Dioscorea המוזכר בכתבה הקודמת על צמחי המרפא לטיפול בכבד.
הכבד משכן ומעגן בתוכו את הנשמה האחראית על יכולת התכנון ומציאת הכוון בחיים, על יצירתיות חזון והתאום שבינו לבין הביצוע בפועל - אין ביצועיסט מוצלח יותר מהכבד האנושי ואם אתם גם פרפקציוניסטים עם הפרעת קשב וריכוז או איך שאני מכנה אותה "מופעי קצב וריקוד" - ובכן, ברוכים הבאים, אתם עץ, אתם אנשי הכבד.
הכבד משכן ומעגן בתוכו את הנשמה האחראית על יכולת התכנון ומציאת הכוון בחיים, על יצירתיות חזון והתאום שבינו לבין הביצוע בפועל - אין ביצועיסט מוצלח יותר מהכבד האנושי ואם אתם גם פרפקציוניסטים עם הפרעת קשב וריכוז או איך שאני מכנה אותה "מופעי קצב וריקוד" - ובכן, ברוכים הבאים, אתם עץ, אתם אנשי הכבד.
תסתכלו סביבכם או במראה, אלו הגבוהים והחטובים שבחבורה, בעלי תווי פנים מחודדים, בעלי עצמות לחיים גבוהות ובולטות, אנליטיים, יזמים, אלו שתמיד קוראים נכון את המפה, נחושים זו מילה עדינה והם אלו שכדאי לכם לתת להם לתכנן את המסע הבא, הם ממוקדים, אסרטיביים ויודעים בדיוק לאן להגיע, מתי, מה קודם, מה לקחת ותעשו לעצמכם טובה, תלמדו מהם להכין גם את המזוודה – תהיו מאוד רגועים, הם חשבו על כל תקלה אפשרית בדרך, הכינו מענה לכל מקרה שלא חלילה יקרה, תאתגרו אותם ותקשיבו היטב עד איפה הם חשבו (יש להם הכל מכל וכל בתיק/משרד/מגירה/בית...
יחד עם זאת, הם אלו שצוברים מתח, תוכלו להרגיש את הכתפיים שלהם כמו זוג אבנים, את הצוואר והעורף נתפסים וגם כואבים בלי להיתפס, יש להם נטייה לסבול ממתח שריר גבוה ומן הסתם להתכווצויות רק בגלל המתח בלי שום קשר לספורט ואותם תוכלו למצוא על המנעד שבין הדחקה שקטה המאיימת להתפרץ ועד להתקף זעם "מכובד" (אני כמעט ומתפתה לאמר שאנחנו הישראלים, הכי עץ שאפשר, אנחנו בולטים כשאנחנו יוצאים לחו"ל, אבל יש לא מעט אנשי מתכת, מים, אוויר, אדמה – אז לא אסתבך, אבל כנראה שזה המשפט שהכי מבהיר מי הוא איש עץ טיפוסי)
הצבע הירוק הוא הצבע של אלמנט העץ, הוא גם הצבע התואם את עונת האביב בה הלבלוב, הצמיחה והפריחה בעיצומם. הטעם החמוץ הוא הטעם המשפיע על הכבד, גורם לו להתכווץ ולהוציא מתוכו את כל מה שאסף כזכור במהלך הלילה לכדי יציאת בוקר אם הכבד שלכם עובד כשורה.
מבין הפתולוגיות שהכבד יודע לייצר בעיני הרפואה הסינית, הנפוצה והרווחת בקרב האוכלוסיה ובעיקר בעידן בו אנחנו חיים היא תקיעות של צ'י הכבד – אם תרצו liver qi stagnation בשפה המקצועית.
אפשר לראות את התקיעות מתבטאת בשני וורידים מתחת ללשון מימין ומשמאל למרכז אורך הלשון– תעמדו מול המראה, הרימו את קצה הלשון מעלה לכיוון החך העליון או השיניים העליונות ואם תראו שני ורידים כחולים כהים עמוסי דם, תדעו שאתם עם אלו שהצ'י שלהם, תקוע בכבד...
התחושות המלוות את תקיעות הכבד ירגישו סוג של כבדות בחלק הימני עליון של הבטן – בו מצוי הכבד, צורך לנשום עמוק ולהוציא הרבה אוויר – אולי אפילו לשחרר כמה אנחות טובות (שחרור אנחות אגב, מומלץ לכל אדם, מדי ערב או בעת שחש עומס – לנשום עמוק תוך הנפת ידיים מעלה ולהוציא את האוויר אגב פליטת אנחה קולנית ככל הניתן עד שנגמר לכם האוויר תוך כדי כיפוף כלפי מטה – תנסו את זה, גם בריא וגם סוג של שחרור עצום, בפרט אם אתם אלמנט העץ הוא זה המארח אתכם) מתח וכיווץ בחגורת הכתפיים והצוואר, כאבי-ראש ומיגרנות, חלומות רעים עד סיוטים של ממש, כבדות להתמודד עם ארוחות גדולות וכבדות ובוודאי אם הן עתירות שומן או מטוגנים, כבדות עד התשה של ממש אחרי הארוחה הגדולה – נשמע לכם מוכר?
היות והכבד הוא כאמור "שר הצבא"/"רמטכ"ל" וזה שאמון על עיגון ושמירת הדם בזמן שהלב הוא מקור התנועה הראשי של הדם בגופנו, נוכל לראות "שיתופי פעולה" לא עלינו בין שני אלו, מה שיראה בשורה התחתונה כאירוע לבבי – מאוד אופייני לשעות הצהריים, שעת השיא של הכבד
אתם מחכים ודאי שאומר מילה או שתיים על ניקוי רעלים או ניקוי כבד שמאוד נפוץ בקרה האוכלוסייה בשנים האחרונות ובכן, לכבד תאים ספציפיים העוסקים דרך קבע בסילוק רעלים ושאר פולשים שאינם "בני-בית" בגופנו, באופן טבעי כשיש הרבה מאוד רעלים, העומס מעיב על שאר התיפקודים הרבים של הכבד. היות והעונה אליה משויך הכבד היא עונת האביב כפי שקראתם בתחילת הכתבה, מן הסתם זו העונה המדויקת לביצוע תהליך ניקוי רעלים מהכבד.
קיימות אינספור שיטות לניקוי רעלים, המנעד בין שיטות קלות ופשוטות לקשות ומסוכנות עצום והחכמה, היא לדעת להתאים את השיטה הנכונה, בעיתוי המושלם ובעיקר להתאים את השיטה והדרך ליכולות הפיזיולוגיות של האדם הספציפי, כדי למקסם את הצלחת התהליך וחלילה, לא לגרום לו נזק ולכן, עשו לעצמכם טובה אישית, מה שעבד לשכנה/חברה/כל בת משפחה, לא מתאים בהכרח לגוף שלכם, למצב הרגשי בו אתם נמצאים כרגע, פנו לאיש מקצוע שילווה אתכם ויתאים לכם תכנית אישית (תעמדו על כך) שתתאים לכם ותביא לכם את התוצאות אותן אתם רוצים לראות.
מילה נוספת שמתבקשת שאומר כאן היא שקיימים גם ניקויי כבד בתזמונים אחרים, הם באים לתת מענה לצורך אישי למי שסובלים מעומס רעלים, עומס תרופות אחרי תקופה סוערת, או חלילה טראומות של חשיפה עוצמתית לרעלים – שוב, הקפידו לעשות תהליכים שכאלו עם איש מקצוע – למענכם ולמען בריאותכם !
עוד נספר שכל איבר פנימי בגוף האדם מתבטא בפנינו – אם הריאות מתבטאות בשפתיים, הכליות מתבטאות באוזניים והכבד? – הכבד מתבטא בעיניים. כך למשל תוכלו לזהות אנשים שסובלים מצהבת, לפי הצבע הצהוב שעוטה על לובן העין שלהם. אנשים הסובלים מעומס רעלים בכבד או תקיעות של אנרגיית (QI) הכבד, עשויים להרגיש שינויים בראיה ואם לקחת את הדברים צעד אחד קדימה, אנשים הסובלים מדרגה 4 של כבד שומני בואך שחמת הכבד, עשויים לסבול גם מראייה כפולה.
עוד חשוב לי להאיר כי היות והכבד שולט וחולש על הגידים, שרירים, מפרקים ואפילו הציפורניים כחלק מהמשכם של אל, אם אתם מארחים בגופכם את מחלת דאבת השרירים הלא היא פיברומיאלגיה, ראוי וכדאי לשים דגש הטיפולי על מתן תשומת לב משמעותית לטיפול בכבד בכל האמצעים העומדים לרשותכם – תזונה, טיפול רגשי לסילוק רגשות בעלי משקל סגולי גבוה, דיקור, רפלקסולוגיה, ניקוי רעלים ועוד.
ואחרי כל אלו, מתבקש שתשאלו – מה בעצם תוקע את אותה אנרגיית/QI הכבד, למה זה קורה?
ובכן, יתכן שההתחלה היא באורחות חיים, תזונה עתירת שומנים, חסרת נוטריאנטים (ירקות/פירות/ויטמינים/מינרלים), אכילה לא סדירה בשעות לא נוחות למערכת העיכול ושלל תפקודי הכבד – או במילים אחרות, ארוחות שחיתות באמצע הלילה זה ממש לא הסגנון המועדף על הכבד – יש אנשים שזה לא יפריע להם, אני מוכנה לחתום שהם לא שייכים לאלמנט העץ שזה ממש מפריע לו.
חוסר פעילות גופנית, עישון, ריבוי אלכוהול גם במנות גדולות וגם במרווח זמנים קצר או מספר רב של פעמים במהלך השבוע לדוגמא.
עומס תבלינים ממריצים בנוסף למזג הנמרץ של טיפוס הכבד הקלאסי, אבל מה שהכי פועל ומפעיל את טיפוסי העץ שהכבד שלהם עסוק יותר מאשר אצל כל טיפוס אחר הם הרגשות הסוערים, כל הרגשות שדיברנו עליהם בהקשר של משקל סגולי כבד, הקושי להתמודד עם דברים שלא מצליחים – כל מה שמעורר תיסכול, כעס ועד זעם, נקמנות כבר אמרנו?- זה הזמן והמקום להוציא את פנקס הרישומים, כן גם פנקסנות כאן –
אנשי עץ צוברים הרבה כעסים ותסכולים בכבד שלהם, הם מוכרחים ניקוי כבד בעונת האביב לפחות..
אם לא תמיכת ניקוי כבד, אז פעילות גופנית לשחרר את המתח והסטרס שהם חיים בו, אורחות חיים הכוללים תזונה נכונה ובפרט שינה טובה ומספקת בלילה, הם בבחינת MUST לטיפוסי עץ.
ואם גם אלו לא מספיקים, יש דיקור, יש צמחי מרפא, יש את ההזדמנות ללכת ברגליים יחפות על פני האדמה שמאוד מרגיע אנשי עץ, גם חיבוק עץ או עבודות בעץ ו/או אדמה (אפילו חימר) עשוי להטיב ולשחרר את עומס הרגשות מהכבד (לכל אדם ובפרט לאנשי העץ).
תודה תמר.השכלתי מהמאמר .מאד מעניין ומרתק.