top of page

גיליון פברואר 2025 - מגזין באופן טבעי

beophentivey
בתמונה, שדה חיטה בראשית חודש פברואר בפאתי קיבוץ אייל
שדה חיטה מוריק בראשית חודש פברואר, פאתי קיבוץ אייל.

פתח דבר

פברואר2025 מביא איתו בעיקר חוסר וודאות, מזג האוויר המשתקף במופעי פריחה מוקדמים, מופעי מזג האוויר בארץ דומים יותר לאביב שמשי מהוסס משהו והנה בשעות אלו שאני כותבת גיליון זה, גשם ניתח ארצה במֶרֶץ בו בזמן שקרני שמש קורצות בשובבות בֵּינוֹת העננים. מבולבל משהו...


הבלבול חולש כנראה לכל נדבך בחיינו, אף אחד מאיתנו לא יודע לומר בוודאות לאן נושבת הרוח הישראלית, הפוליטית/מדינית, איזה פרס יעניק לנו טראמפ אם בכלל, מה המחיר שנשלם בעבור ה..."פְּרָס" הזה, האם גאנדי מתהפך בקברו לאור רעיונות הטרנספר של טראמפ, האם תרעד האדמה בפאתי האומה ההאשֶמית הירדנית כשהם יצטרכו באדיבות טראמפ לבלוע את הצפרדע הפלשתינית שגירש המלך עלינו במאה הקודמת?, אני לא רוצה לחשוב על התעסוקה המבצעית של ציר פילדלפי אחרי גירוש גוש פלשתיני מעזה למצרים – יהיה עסיסי אצל עסיסי...


ואחרי כל אלו, עם עין צופה ומצפה לשובם של כל החטופים כולם – היתכן שתנופת האביב הערבי שעבר ממדינה למדינה, עצר בסוריה והפיל את משטר אסד (אל תשכחו להודות לנו – תרמנו לא מעט) וכעת הוא כאן אצלינו בבית? – ה א מ נ ם?

 

כך או אחרת, ההתחממות הגלובאלית בכל מובן אפשרי ניכרת גם בנוף הנשקף אל מול עינינו (תצאו, תצאו קצת לטבע לנשום אוויר ולאוורר את הנשמה) ניצנים חדשים ואלו מסמלים בעיניי, התגלמותה של תקוה – תאמרו לי אתם, היש טוב מופלא כמו התחדשות הטבע?

 

באופן מפליא וקסום, השם "פברואר" קרוי על שם "פֶבְּרוּאָה" פסטיבל רומי שנחגג בחודש השני של השנה הגרגוריאנית והשם, לקוח מהמושג הלטיני פֶבְּרוּם שמשמעו טיהור – ואם הטבע מביא איתו באופן טבעי את הזמן והעיתוי המדויק לטהר הכל, מי אנחנו שנעמוד מנגד ולא נצטרף לתהליך הכל כך משמעותי ונדרש אחרי למעלה משנה כל כך מאתגרת בלשון המעטה?


אזכיר כאן שעם בואם של ניצני האביב, משתלבים הסינים ועדת מאמיניהם לתהליך ניקוי רעלים כדי למצות ולפנות את הרעלים שהצטברו בגוף ובנשמה במהלך תקופת ההסתגרות החורפית – זה הזמן לנקות מחשבות, רגשות וגם את הגוף שמארח את כל אלו (כמובן עם תוספות על יד...).

 

דרום אדום שמצוין כל אמצע ינואר ועד סוף חודש פברואר המביא את שיא פריחת הכלניות האדומות לא מתקיים השנה בדרכו המסורתית – השנה נראה התייחסות שונה ומה שהיה פעם פסטיבל דרום אדום, יהיה השנה "דרום בלב" שמזמין את הציבור הרחב לתמוך בעסקים מקומיים והלוואי והדרום (ובכל מקום בארצנו) נוכל לחזור לשגרה, פריחה, שגשוג, לבלוב מאפשרי התפתחות בריאה ושפויה.

 

היום האחרון של חודש פברואר מביא השנה את יום המשפחה, הוא שהיה עד לפני כמה שנים "יום האם" – לא יודעת מה דעתכם בדבר, נראה שמה שייחסו פעם לאם הבית והמשפחה, הפך נחלת המשפחה כולה – כך או אחרת, אם לא כל יום בשנה טרחתם על משפחתיות, אחוות משפחה וכיבוד הורים – תהיו בני-אדם, ותעשו מחווה לפחות פעם בשנה (מזכירה שיש פְּרָס ברור על כיבוד אם ואב מדאורייתא)

 

 

 

בנימה אופטימית ובתנופת ניצנים ראשונים של אביב ממש מוקדם,

מאחלת לכולנו התאוששות, התנקות וטיהור מטיבים

פריחה ושגשוג מחודשים.

 

 

שלכם באהבה,

 

 

תמר. 


 

 

האם קיים באמת תהליך ניקוי רעלים?


בתמונה, ברז פתוח משחרר מים עכורים אופיניים להופעה אחרי הפסקת מים

בפרסומת מִקְִרית ברשתות החברתיות, התראיין מאמן כושר וענה על השאלה – "האם קיים באמת תהליך ניקוי רעלים" והשיב בשלילה... ה א מ נ ם?

 

לא סוד הוא שחלק מהאוכלוסייה נוטים לחשוב שתהליך ניקוי רעלים מהגוף הוא סוג של "ממבו-ג'מבו", סוג של כישוף מהעבר אלא שבפועל רבותי וגבירותי, אם לא עברתם תהליך מסוג שכזה – וקיימים לא מעט סוגי תהליכי ניקוי, הרי שלא אוכל להסביר בשום מילה מאלו שאני מכירה, את תחושת ההקלה, את תחושת האִוְורור הפנימית, את הקלילות ואת ההודיה שהגוף מבטא בכל דרך אפשרית למי שגר בתוכו.

 

את תהליך ניקוי הרעלים הראשון שלי, עשיתי במסגרת לימודי נטורופתיה בגישה שמבהירה בעיניי, שמה שלא התנסיתָּ בו – לעולם לא תוכל להבין ו/או להשתמש בו בתהליכי ריפוי. כך, כשם שהתנסיתי בכל צמח מרפא, כל שמן נדיף (אתרי), כל תמצית פרחי באך והבנתם של תוספי תזונה על בוריה – כך בדיוק לקחתי על עצמי לחוות כמה סוגים של תהליכי ניקוי רעלים.


לפני הבנת תהליך ניקוי רעלים, נכון יהיה להגדיר מי ומה הם "רעלים" ונתחיל באלו שהם לכאורה מובנים מאליהם, קל לנו להבין שתזונת רחוב מתועשת למשל, רוויה בשמנים שאנחנו ממש לא רוצים לדעת כמה זמן הם עומדים שם, באלו תנאי היגיינה, באלו טמפרטורות ובפרט, האם המטגן נטל את ידיו בסבון ומים היטב - אם אנחנו חושבים/חוקרים או בודקים הלכה למעשה מה קורה לשמן טיגון בטמפרטורות גבוהות בסיבוב הראשון ועל אחת כמה וכמה בהמשך השימוש בשמן עד שהוא מושלך לזבל (ואני לרגע אחד לא רוצה לחשוב מה קורה לאדמה שסופחת את השמן הזה שעבר כל כך הרבה פעמים הרתחה והכיל עשרות חומרים שרחוקים מהטבע ואמא אדמה)


אנחנו מכירים את דבר המחקרים והמדע בדבר "רדיקלים חופשיים" אותן מולקולות בלתי זוויגות שמחפשות "פרטנר" כדי להיות כביכול מושלמות – כדרך הטבע, אטום חמצן מסתובב תמיד עם אלקטרון חופשי אחד נדיב ביותר ששמח להצטרף לכל הרפתקה רדיקלית – והתהליך הזה, מוכר לנו מהמושג "חלודה" – הרי לא בכדי אני מביאה בפניכם את דוגמת החלודה, היא זו שמעווה את הפנים ואף אחד מאיתנו לא מעוניין בה. נסו לשוות בנפשכם כיצד מתנהל מנוע שחלקיו חלודים?, אתם לגמרי מוזמנים להשתמש בהשאלה ולהחליף את המושג "מנוע" בגוף האדם...


הקידמה ותרבות השפע, גם ירקות ופירות שבאים משדות השפע ובעיקר בעלי הנכסים הללו, עושים כל שביכולתם כדי להגדיל את הרווחים וגם, היכולת לעמוד בקצב ובכמות הצריכה, מביאה את היצרנים באשר הם לבצע תהליכים ולהשתמש בחומרים שמזרזים את ההבשלה של מוצרים טבעיים כדי לעמוד בקצב.


העולם בו אנחנו חיים ברבע הראשון למילניום רוצה את הכל סביבנו יפה, מקורי, חדשני, טעים – גם כאן נכנסת הנדסה גנטית לתפקידה כדי לספק את הסחורה, בין אם באמצעות חומרים טבעיים (מה שדורש בדיקה פרטנית וקפדנית) ובוודאי באמצעות חומרים סינתטיים – בואו ניקח לרגע נשימה עמוקה ונצלול לעומק הקרביים של תרנגולת מטילת ביצים –

על מנת שתוצרת הלול תהיה רווחית, אף אחד לא יכול להמתין שגברת תרנגולת (ההיא עם כרבולת קטנה יותר מהגבר הקורא – במידה והתעורר) בעל הלול שולט באור ובחושך שמשפיעים בתורם על המערך ההורמונלי של התרנגולת כדי להאיץ הטלה מוגברת של ביצים – מישהו צריך להתפרנס ואין זמן להמתין למחזור הטבעי של המטילות. בהתאם, מוגשת תזונה עתירת הורמונים שתאפשר ריבוי הטלות – כל החומרים הללו, נמצאים בכל תזונה "טבעית" ככל שתהיה סביבנו.


סין, מעצמת האורז הגדולה בעולם מייצרת למעלה מ-200 מיליון טונות אורז בשנה וזה נתון מעודכן לשנת 2016 (כמה מקורות הראו שסין חצתה בשנת 2024 את קו ה-700 מיליון טונות, אבל הדעות חלוקות כך שאני מעדיפה להשתמש בנתון שנראה גם כך מופרך, אבל יותר הגיוני – מי לוקח על עצמו לבדוק נתונים לאשורם?)

נגיד שהאדמה והשלולית המפורסמות בהן גדל האורז נקיות וטהורות ואינן ניזונות מחומרים משביחי זן, מזרזי גדילה, מגדילי תוצרת – אם אלו התנאים, אפשר לומר שתזונת אורז חפה ונקיה מרעלנים – אך לא על האורז לבדו יחיה האדם – גם אם הוא חי בסין או כל אחת ממעצמות האורז ממזרח ומערב.

כעת כשלמדנו להתבונן נכוחה על פני החקלאות שכוללת גם את הדגה למשל, עוד לא בדקנו איך נראית תעשיית גידול עופות/הודו ובשר לצריכה תזונתית (ירחם השם, אם לא מתחשק לכם להפוך צמחוניים/טבעוניים מטעמים אידיאולוגיים – אל תבדקו...תחסכו מעצמכם את הסרטונים הקשים לצפייה)


נחזור לשדות, שצריכים להתמודד עם שינויי מזג האוויר המשפיעים על גדילת הירקות והפירות, הם גם משפיעים בה במידה על טיב ואיכות האדמה, המים, האור, מזג האוויר וכמובן – על אלו שהחקלאים מכנים אותם מזיקים שרוצים גם הם חלק במה שצומח בשדה... וכמובן שהם משאירים בשדות את הנזקים שלהם – כלומר, על מנת שחקלאי ירוויח מעמל כפיו וההשקעה האינסופית בעבודת אדמה, הוא צריך להיעזר בחומרים מתקדמים – כימיים ברוב המקרים על מנת למגר מזיקים ובוודאי על מנת להגדיל את התפוקה וגם על מנת להוציא "סחורה" יפה ככל הניתן על מנת להיות מועדף לעולם הממתין בארנק פתוח ופיות רעבים


כעת נשאלת השאלה, האם אנחנו יכולים ומסוגלים לתאר לעצמינו, כמה גלגולים עושה חיטה לדוגמא מהיום שהחלו להשתמש בה לצורכי תזונה עולמית בהיקפים גדולים?, כמה חומרים והנדסה גנטית עבר כל זרע חיטה מאז נחשף לראשונה?

בואו נשאל שאלה רלוונטית נוספת, מתי התחילה להיות נפוצה מחלת הצליאק?, מתי גוף האדם הפסיק להיות מסוגל לעכל את מולקולת הגלוטן ולמה – ואני משאירה את התהייה והתשובות לכם הקוראים והמאזינים – שווה בדיקה...

 

נחזור לרעלנים, אלו שאף אחד מאיתנו לא רוצה לארֵח בגוף שלו. אנחנו מרגישים רעלנים? – חד משמעית !


אבל בואו ולא נמהר להאשים חלילה בהרעלה... מה לגבי "אי-סבילות"?, מכירים את התחושה הזו שכל פעם שאתם אוכלים מוצר מסוים, הגוף שלכם מגיב בחוסר נוחות שמתבטאת בבטן, בעור, בנזלת שקופה, גרד בעיניים, בכאבי ראש – מוכר?, ודאי שמוכר

 

נתקדם עוד צעד קדימה, מה לגבי אלרגיה? ואני מתכוונת לאלרגיה של ממש הנשקפת ועולה מבדיקות הדם של מערכת החיסון – היתכן שגוף האדם לא מזהה חומרים חדשים שלא היו כאן קודם ונולדו עם עידן הקידמה? – מי אמר אלרגיה לגלוטן?, מי אמר אלרגיה לחלב? מישהו מכם הקוראים והמאזינים טעם פעם חלב ישירות מעטין פרה שגדלה בתנאי בית? עז?, כבשה?, באפלו?, נאקה רחמנא ליצלן? – נו... זה דומה לחלב שאתם מכירים מהשקית או הקרטון?


חומרים בהם עושים שימוש חקלאים (שוב, הכוונה גם לדגה, לולים, רפתות וכו') מסייעים להם לעמוד בתנאי הצריכה ואופי התוצרת הנדרשת בשווקים של היום.

דומני שכעת, יש לנו מושג התחלתי על רעלנים, - נהייה עדינים ונכנה אותם חומרים שגוף האדם לא מכיר ולא מזהה כנכון לעיכול וכעת יהיה קל יותר להבין, את הצורך לנקות את הגוף מרעלים לפחות פעם בשנה.


אלא שרעלנים אינם רק תזונה או ליתר דיוק, מה שאנחנו שמים בין השיניים...מה לגבי תזונה רגשית?, מנטאלית? – כמה פעמים הלב נפל לכם לתחתונים במהלך השנה האחרונה?, כמה שעות דאגה, בלבול, פחד (שלא לומר חרדות) ומחשבות הקדשתם במהלך השנה החולפת? – מזכירה שוב שדאגה, חרדות, חוסר שינה, עודף מחשבתי הם כולם תרגומים למה שהגוף מבין כ"איום על הקיום" ובהיותנו חיה הישרדותית, הגוף מותאם להישרדות ובכל פעם כפי שהסברנו כל כך הרבה פעמים שכשהגוף חש באיום או סכנה, מתבצעת שרשרת פעילויות אוטומטיות על מנת להגן על עצמינו – לשרוד.


הפעילויות הללו שמבצע הגוף בכל מקרה של מקלל/עוקף/דורס בדרך לעבודה או בחזרה (וזה בלי פלאפונים בדרך, חדשות ושאר טילים ירחם השם) מייצרים טעויות מולקולריות, מולקולות בודדות – אלו שמחפשות פרטנר – כן, ההוא עם אלקטרון החמצן וכל הכימיה הלא מועדפת הזו, מסתובבת לנו בגוף וגורמת הזדקנות מוחשת והרבה לפני זמנה, ירידה בחיוניות, ירידה בתפקוד מערכות הגוף ובוודאי שינויים קוגניטיביים... אנחנו מרגישים את ההרעלה? – חד משמעית, אנחנו ערים וערניים לשינויים ביכולת הריכוז והתפוקה שלנו – תגידו אתם כמה פעמים אמרתם או שמעתם סביבם את המשפט, "אני כבר לא כמו פעם"...


נהיה הוגנים וענייניים, גוף האדם בחוכמתו, יודע לנקות, לטהר, להיפטר ממזיקים בעצמו – זה לגמרי חלק מהתוכנה הבסיסית הישרדותית של בני-האדם באשר הם. יחד עם זאת, אנחנו מכירים כל כך הרבה מקרים ומצבים של עודף. אומר בעדינות שהעולם באשר הוא בעידן השפע, סובל יותר ממצבי עודף מאשר ממצבי חסר – למעט באמת מדינות נכשלות של עולם שלישי.


עודף ושפע מתבטאים גם בחומרים שהגוף שלנו פחות מסתדר איתם, (ואני אישית מכלילה בכלל זה גם מצבים רגשיים איתם כולנו מתמודדים חדשות לבקרים – בפועל, מי שלא מעודכן בחדשות משל הוא אינו קיים) מה שיכול להסביר תופעות פיזיולוגיות רבות שלא היו כאן לפני לא הרבה שנים.

אתם לגמרי מוזמנים להוסיף עישון, זיהום סביבתי, עשן (באזור מגורי חלקים באוכלוסייה נוהגים לשרוף את הפסולת. הריח נוראי והזיהום בהתאם), גם אנטנות באדיבותן יש לנו קליטה סלולרית, ארונות תקשורת – ואני מוכרחה להוסיף סביבת עבודה לא נעימה בלשון המעטה, מריבות, ויכוחים, מניפולציות ושאר משחקי שליטה נלוזים - כל אלו נחשבים גם הם למזהמים.

אגב, כל פעילות גופנית עצימה במיוחד מייצרת בפני עצמה כמות עצומה של רעלנים – רדיקלים חופשיים, פעילות גופנית עצימה היא בהחלט סטרס לגוף.

 

כעת, רק אחרי שהרחבנו מעט את יריעת ההתבוננות וההבנה, אנחנו יכולים לחשוב על תהליכי ניקוי רעלים.

מה שאנחנו מכירים בשנים האחרונות כטרנד שנקרא ניקוי רעלים, הוא תהליך עתיק יומין שמגיע מהגישה הסינית.


הגישה הסינית מאמינה שהאנרגיה המאפיינת את שינויי מזג-האוויר משפיעה גם על הסביבה ומתוך כך, בהיותנו חלק מהטבע, אותה אנרגיה משפיעה גם עלינו בני האדם ועל גופנו.

עונת מעבר לשיטתם של הסינים, מתאפיינת באנרגיה שמתפרצת מן הפְּנים אל החוץ ובפועל, כל אמא שעומדת מול ארון הבגדים של הילדים שלה, יודעת לתאר את תנופת הגדילה המתפרצת לקראת פסח – עונת האביב, בה היא מבינה הלכה למעשה, כמה גדל הילד שלה, מתוך הבגדים שהפכו קצרים וקטנים מלהכיל.


אנרגיה של אביב, מסייעת לנו להניע ולהזיז דברים שהיו מוצנעים במהלך החורף. זו בדיוק ההזדמנות הנאותה להניע רעלנים שהצטברו מהלך תקופת הקור וההתכנסות בחורף וכעת הם זמינים לשחרור. רגשות שהודחקו ואוחסנו במקום בלתי נגיש, יהיו זמינים יותר בזמן האביב לצאת החוצה ולאפשר הקלה לסוחבים את עומס משקלם.


מקרי קיצון יודעים לשקף מצבים שקשה לנו להבין או לקבל – כך למשל נוכל לראות אנשים במצבי חולי קשים שחלק ממסע הריפוי שלהם כלל תהליך ניקוי רעלים – הם יוכלו להסביר את עוצמת ההבדל הפיזי, מנטאלי ורגשי בעקבות תהליך הניקוי – שווה בדיקה.

 

 

קיימות גישות ושיטות ניקוי רעלים רבות, בעיניי חכמת האסכולות הטבעיות להתאים את הגישה לכל אדם באופן אישי, היא הגישה הרלוונטית והיעילה ולכן, לא אוכל להמליץ על גישה ספציפית – מה שנכון לאחד, לא בהכרח אפשרי בכלל לאחר (וזה עוד הרבה לפני שהחרגנו אוכלוסיית ילדים קטנים, אנשים מבוגרים בני הגיל השלישי, אנשים שחולים במחלות כרוניות שדורשות התייחסות אישית, נשים הרות ועוד). כך או אחרת, גישות ניקוי רעלים מביאות שינוי תזונתי לתקופה מוגדרת ומוגבלת על מנת לאפשר לאברי מערכת העיכול "לנוח" – זו אחת הסיבות שחלק מהגישות לניקוי רעלים כוללות צום, צום מיצים וצומות נוספים. הרעיון הוא לאפשר תזונה בסיסית (תרתי-משמע) תוך הקפדה על שתייה ייעודית ממוקדת לאברי מערכת העיכול.


לא נוכל לסיים את הכתבה לפני שניגע בקצה המזלג במה שכרוך בניקוי רגשי, מניחה שתוכלו בקלות להסכים איתי שקשת רגשות קשים, לא פשוטים לנו לעיכול רגשי, יושבים לנו בנשמה וגורמים לנו לתנודתיות במערכת העצבים, לשינויים הורמונליים (באדיבות הורמוני הסטרס - מבית פועלו של הכבד) וכמובן לקשת השלכות לעיצבוב יתר כל אחד באיבר החלש שלו.


קיימות שיטות וגישות נפלאות לניקוי ריגשי ואני ממליצה עליהן בחום, בסופו של דבר הן שומרות על השפיות שלנו – בואו, בתוך עמי אני חיה וישנם מצבים שיכולים להוציא אותנו מהדעת ואנחנו נושאים בגוף ובנפש את הנזקים – כך שבהחלט מומלץ לחפש את הדרכים לנקות מעלינו צֶבֶר רגשות קשים.


זה כנראה הרגע הנכון לסגור מעגל בראי הגישה הסינית המסביר שהאיבר שנושא ומכיל את הרגשות הקשים כמו כעס, קינאה, תיסכול הוא הכבד. הכבד גם בראי הרפואה הקונבנציונאלית הוא האיבר האחראי לסינון הדם וככזה, הוא האיבר אותו אנחנו מבקשים לסנן ולנקות בעונות מעבר, כדי לשמור על תיפקוד שלם, מלא ותקין של אחד האיברים בעל כל כך הרבה תפקידים.



 

"כי האדם, עץ השדה" דברים כ', פסוק י"ט

 

בתמונה, עץ לבדו בהשתקפות שבין השמים והמים
"...עץ לבדו איתן, לו רק ניתן ואלמד, את דרכו של עץ אחד"

ארז, אלון, אלה, אורן, שקד ואפילו ברוש הם שמות של עצים מוכרים וגם שמותיהם של ילדים ונראה שלא רק שמותיהם של ילדים ועצים חופפים, אלא גם תכונותיהם והאנרגיה שלהם עוברת כדרכה של אנרגיה הלאה...

 

עֵץ הַשָּׂדֶה – נָתָן זַךְ, שָׁלוֹם חֲנוֹךְ

כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה

כְּמוֹ הָאָדָם גַּם הָעֵץ צוֹנֵחַ

כְּמוֹ הָעֵץ, הָאָדָם נִגְדַּע

וַאֲנִי לֹא יוֹדֵעַ אֵיפֹה הָיִיתִי וְאֵיפֹה אֶהְיֶה

כְּמוֹ עֵץ הַשָּׂדֶה

 

כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה

כְּמוֹ הָעֵץ הוּא שׁוֹאֵף לְמַעְלָה

כְּמוֹ הָאָדָם הוּא נִשְׂרַף בָּאֵשׁ

וַאֲנִי לֹא יוֹדֵעַ אֵיפֹה הָיִיתִי וְאֵיפֹה אֶהְיֶה

כְּמוֹ עֵץ הַשָּׂדֶה

 

אָהַבְתִּי וְגַם שָׂנֵאתִי

טָעַמְתִּי מִזֶּה וּמִזֶּה

קָבְרוּ אוֹתִי בְּחֶלְקָה שֶׁל עָפָר

וּמַר לִי, מַר לִי בַּפֶּה

כְּמוֹ עֵץ הַשָּׂדֶה, כְּמוֹ עֵץ הַשָּׂדֶה

 

כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה

כְּמוֹ הָעֵץ הוּא צָמֵא לְמַיִם

כְּמוֹ הָאָדָם הוּא נִשְׁאָר צָמֵא

וַאֲנִי לֹא יוֹדֵעַ אֵיפֹה הָיִיתִי וְאֵיפֹה אֶהְיֶה

כְּמוֹ עֵץ הַשָּׂדֶה

 

*

לא בכדי מיקמתי כתבה זו אחרי הכתבה שעסקה בניקוי רעלים, אחת הגישות לניקוי אנרגטי, רגשי, מנטאלי ונפשי גם יחד (אף שאני לגמרי מאמינה שכל אלו גם יחד, מעוררים ניקוי פיזי/פיזיולוגי של ממש) הם מה שהרוּחְניקים מציעים – חיבוק עצים, הליכה יחפה על אדמה.

 

אני ממשיכה ברשותכם את קו הגישה הסינית המייחסת רגשות קשים לאיבר הכבד האנושי ושואלת אתכם באותה נשימה, אם אתם מכירים את התחושה שעומס רגשי רובץ עליכם – בחובכם?, - כן... אנחנו מכירים את התחושה הכבדה הזו, גם הכבד מכיר את התחושה הזו ויתרה על כן, הרפואה הסינית מזהה עודף ברגשות קשים שמקורם בכבד לתופעה שנקראת liver fire שעשויה להתבטא בשרשרת תרחישים פיזיולוגיים לגמרי כמו חוסר שקט, נטייה להתפרצויות זעם, טיניטוס (צפצופים באוזניים), שבץ/אירוע מוחי, חֵרְשוּת, כאבי-ראש (בשני צידי הרקות/טמפורלי), סחרחורות, פנים סמוקות, עיניים "בוערות" (אדומות), צמא (נכון יותר יובש בפה), טעם מר בפה - <אחת התופעות המעידות על עומס רעלנים בכבד>, חלומות קשים/סיוטים שמעירים מהשינה, עצירות (צואה בצורת גללי עיזים), דם מתפרץ מהאף, בשיעול, בצואה ויכולתי להמשיך לפרט עוד ועוד את ההתבטאויות השונות של כבד לא מאוזן.

אלמנט העץ מתאפיין בצמיחה והתפתחות תמידיים, תוך חיבור יציב ואיתן לקרקע וכך גם אנשים שמוטיב העץ בם הוא המוטיב המוביל. נראה אותם בעלי יכולת לפרוץ קדימה, הם יהיו דינמיים, יצירתיים, בעלי יוזמה ויכולת תכנון והוצאה לפועל של התכנון תוך ראיית הנולד, אסרטיביות ונחישות – זה מזכיר למישהו תכונות של אנשי צבא?


לא בכדי שאלתי, כיוון שאנשים שאלמנט העץ הוא האלמנט המוביל באישיותם, הם אנשי צבא – מצביאים ולאחר למעלה משנה של מלחמה בכל החזיתות (כמובן שהחזית הרגשית נלחמה בתוכנו כולנו), כל אחד מאיתנו הפך אלמנט עץ במידה זו או אחרת בתקופה כל כך מאתגרת.


אלמנט העץ קשור לכבד ולכיס-המרה. איכות אלמנט העץ קשורה לתנועה ראשונית וחלקה של האנרגיה בגוף, כלומר הכבד וכיס-המרה אחראיים על הזרמת התנועה בגוף ומכאן גם למצבים בהם האנרגיה אינה זורמת, אינה חלקה.


לפיכך, תקיעות אצל אלמנט העץ עשויה להתבטא בקושי לנוע ומכאן לחסימה או לחילופין לעודף תנועתיות (עודף תנועה, הוא בדיוק ההסבר להתפרצות זעם, זו שמכונה בשפה המקצועית liver fire) ומכאן יציאה מאיזון.


אנשים שאלמנט העץ הוא האלמנט המוביל והדומיננטי בחייהם הם טיפוסים אנליטיים, מאורגנים, מסודרים והכל אצלם מתוכנן כמה וכמה (ועוד הרבה כמה) מהלכים מראש.

נסו להפֵר או להמרות את פיהם או חלילה לפעול באופן שונה מהתכנון שלהם ותוכלו לחזות במופע התפרצות זעם מחד או לחילופין הדחקה רועמת מאידך.


חלק מתפקידי הכבד הנשלטים בידי אלמנט העץ הוא לווסת ולהניע את הדם לכל חלקי הגוף תוך פיזור תקין של ה-Qui האנרגיה תוך שמירה הדוקה של סדר ופעילות תקינה של אברי הגוף. כפי שהבנתם,  עלולות בתורן לגרום לאש בכבד לפרוץ כלפי מעלה ולהעלות את הפתולוגיות שפירטתי בפסקה הקודמת מה שמתקשר לצורך של כולנו (בעיניים שלי) בניקוי רעלים, בשחרור של אנרגיות וכעסים שנתקעו בכולנו מאז 7 באוקטובר 2023.

  

אם הייתי צריכה להמשיל את אש הכבד הייתי בוחרת בהתפוצצות של סיר לחץ – בעיקר משום שבילדותי סיר-לחץ פיזי התפוצץ במטבח ביתנו - חוויתי את החוויה המבהילה הזו, מדובר בהתפרצות חסרת שליטה.

 

דרך אחרת להבין את עוצמת הכבד היא לשוות בנפשכם מה קורה בכל סוג של מנוע שאמור לעבוד עם נוזל סיכוך כלשהו כדי להחליק ולהטיב את התנועה, אלא שחומר הסיכוך מתמעט והחיכוך גדל וגדל, מעלה את הטמפרטורה וכעת אני מניחה שאתם כבר מרגישים ומבינים את ההתפוצצות הקרבה והולכת – ככה בדיוק אנחנו מרגישים כשאנחנו עמוסים מדי ברגשות קשים, אנחנו מאבדים את הסבלנות, לא מצליחים להכיל (בשיטת הקש ששבר את גב הגמל) ואנחנו מרגישים את הצורך להתרחק, להיות כמה רגעים עם עצמינו לסדר את המחשבות והרגשות במקומם.

 

כל עיר חדשה שנבנית, כל פרויקט שיקום עירוני יודע זה מכבר שעל מנת לייצר סביבה אורבנית מכבדת ומאפשרת חיים, צריך לדאוג לריאות ירוקות בין כל קומות הבטון, המדרכות, המדרגות, הכבישים והשבילים – כן, זה מוסיף לנו ירוק לעיניים וזה מכבר ברור לנו שהצבע הירוק הוא הצבע המָרְפֵּה והמְרָפֵּא, זה המקום ללכת אליו לנשום אוויר ולא כמושג, אלא בפועל, אלו העצים שקולטים את דו-תחמוצת הפחמן CO2 וממירים אותה לחמצן שאנחנו נושמים.


זוכרים לאן הלכנו בילדותנו להסתגר עם המחשבות?, עם הכעס, התסכול ושאר הרגשות הקשים? – כן, טיפסנו על עצים והיה לנו בית עץ שם רוקנו את הרגשות האלו וחזרנו רגועים הביתה...

 

המושג "מחבקי עצים" הופיע לראשונה בשנת 1965 כשמשמעו נגזר לטובת אנשים התומכים בשימור יערות.


עצים דומים כל כך לנו בני-האדם, לנו יש גוף – לעצים יש גזע. לנו יש זרועות, לעצים יש ענפים. לנו יש רגליים ולעצים יש שורשים, לעצים יש קליפות ולנו יש עור והאמת היא גם העצים וגם בני האדם נולדים ובוקעים אל החיים, גדלים, צומחים ומזדקנים בערוב ימיהם.


בכל פעם שאנחנו נדרשים למבחני אישיות כאלו ואחרים, אנחנו מתבקשים לצייר עץ והציור מעיד עלינו, על המקום בחיים בו אנחנו נמצאים בזמן הציור, על תכונות אופי, על התפיסה העצמית שלנו, על טראומות בעבר (לא תאמינו עד כמה אפשר לדייק אפילו בהגדרת גיל הטראומה), פענוח ציורי עץ נותן לנו אינדיקציה מצויינת על האדם ותכונותיו ויכולתו:

מיקום העץ במרחב הדף משקף את הדימוי העצמי של המצייר ואת יחסו לחברה. (מרכז הדף, דף מונח לרוחב/אורך, גודל העץ ביחס לדף...

העץ שבוחר אדם לצייר, האופן בו מְצוּיָיר העץ, הצבעים, הצבעים/עפרונות שנבחרו לצייר את העץ – מעידים על המציֵיר ומה טמון בנפשו.


חלקו העליון של העץ – הצמרת, מייצגת את עולם הרוח והשכל. צמרת העץ משקפת את מערכות היחסים של המצייר עם סביבתו, פעילותו, שאיפות, מיצוי פוטנציאל והגשמת השאיפות.

אמצע העץ – הגזע, מייצג את העולם הרגשי, זה לרוב המקום בו אנשים מציירים "עין" של עץ המבטאת טראומה וקיים חישוב מדויק של גזע העץ כדי לאבחן את השנה בה אירעה הטראומה.  הגזע משקף את מידת החוסן הנפשי של המצייר.

נשים לב גם ליחס שבין גזע העץ לצמרת, אלו ישקפו את מידת ניצול הפוטנציאל האישי של המצייר.

חלקו התחתון של העץ המתבטא בשורשים, מייצג את תת-המודע, מסמלים זיקה למסורת, למשפחה ולעבר. בנוסף, שורשים מצביעים על יציבות, על דחפים ורמת מודעות.

  

פרחים ופירות מבטאים אופטימיות ואת ההצלחות שבדרך.

 

ניתן כמה דוגמאות:

אדם שמצייר צמרת עץ תחומה וסגורה, יבטא אדם שמרגיש בנוח בתוך מסגרות ברורות, יעיד על אדם בעת משמעת עצמית והצורך בה, יעיד על אדם שזקוק למסגרת וגבולות כחלק משמירה על עצמו, על צורך בשמירה על פרטיות.


עץ שנוף העלווה שלו אינו תחום במסגרת, יעיד על אדם בעל פתיחות מחשבתית, אדם שזקוק לעצמאות וחופש (פעולה) במרחב.


עץ שהצמרת שלו תחומה בתוך קוו תלתלי או קפיצי, יעיד על אדם בעל רמת אנרגיה גבוהה שובבי משהו, מה שעלול להתפרש גם כחוסר סבלנות או אי-שקט.


צמרת בעלת ענפים ללא עלווה יעידו על חוסר סבלנות, על אישיות שמחפשת תכלית ברורה או בעלת גישה ישירה שעלולה להיות חסרת טאקט.


צמרת עם עלים מעידה על תנופת צמיחה ולבלוב ממש כמו זו המופיעה בעונת האביב ואליה מצטרפת תחושת אופטימיות ממנה אפשר להתקדם הלאה.


אם כבר נגענו בנושא העלים, נציין שעלים נושרים עשויים להצביע על אדם רגיש, בעל יכולת נתינה והזדהות, הקרבה ותחושת החמצה ואכזבה.

 

גזע העץ משקף את העוצמה שלנו, את החוזק, את הרגישות והאגו. גזע רחב יעיד על אדם בעל עולם רגשי רחב, על חום, על נתינה רחבת ידיים ולעומתו גזע צר ישקף אדם עדין, צנוע או לחילופין בעל קושי בביטוי רגשי.


גזע ישר וזקוף כמו של עץ ברוש, יעיד על אדם נוקשה ומקובע, הפועל מתוך שיקול דעת והיגיון.

 

השורשים מסמלים כאמור את תת-המודע שלנו, הם גם מספרים על העבר, על ההיסטוריה של המצייר. מעניין שברוב המקרים אנחנו לא רואים את השורשים מעל לפני האדמה למעט כמה סוגי פיקוסים ועצי תאנה פורעי חוק ומרצפות – שורשים הם החלק שמוסתר בתוך האדמה כך שאנשים שנוטים לצייר שורשים ישקפו את יכולתם לגלות את ליבם – תכונה זו נחשבת ילדותית משהו. ציור מפורט של שורשים עשוי להצביע על עיסוק וטרדות בהקשר של העיסוק המקצועי שמטריד את המצייר.

 

אחרי שחלקתי כמה אנקדוטות שציור תמים יכול להעיד על איכות האדם שאנחנו, אומר באותה נשימה שתמיד כשאני מצרפת כלים גרפולוגיים להרצאות שאני מוסרת, קמים אנשים ואומרים שבפעם הבאה הם ישנו את האחיזה בכלי הציור, או לחילופין ישנו את עוצמת החזקת כלי הציור – אומרת גם שם וגם כאן, מי שעוסק בפענוח ציורים ידע לזהות באופן מיידי כל שינוי שתעשו כיוון שההתבוננות על ציור אינה נקודתית רק על קו או צורה... הכי קל להיות מי ומה שאתם ולזכור שציור, משקף לרוב את כאן ועכשיו..


השנה החולפת איתגרה ועודנה את החושים, הרגשות והשכל שלנו מקצה לקצה. אני ממליצה בחום לכולנו – לצאת אל הטבע, לנשום אוויר צח שזה עתה נשטף בגשמי ברכה, לחלוץ נעליים וליהנות מתהליך הארקה באופן טבעי ואם אפשר, חבקו לכם עץ, הישענו, תאווררו את המרחב האישי הפנימי – שווה ממש.



 

גדילן מצויSilybum Marianum


בתמונה, צמח הגדילן
גְּדִילָן

מזג-האוויר בתקופה הנוכחית, קלאסי להופעתו של הגדילן. קל לזהות את הצמח המתפאר בשמיכת תחרה לבנה על עליו, הוא טעים ובעיקר בעיניי, מהווה נס חי וגלוי של ממש.

 

כעת משקראתם והקשבתם לתכונות המובילות של אנשים שאלמנט העץ הוא האלמנט המוביל בדמותם, אחרי שהבנו שכולנו בצורה ובמידה זו או אחרת העמסנו על הכבד שלנו רגשות קשים של תסכול, כעס וזעם ובצדק נוכח התלאות שכולנו (מי יותר ומי פחות) החל מהשבעה באוקטובר לשנת 2023, ברור הוא שמשהו צריך להשתנות.


אחד הצמחים שיכולים לעשות שינוי ולהשפיע באופן ניכר על הכבד האנושי הוא גדילן.

גדילן מגן מספר אחד – numeri uno בהגנה על הכבד, הוא נוגד חמצון עוצמתי, הוא מגביר ייצור של אנזימים ונוגדי חימצון בכבד, מגביר ייצור של חומצה אמינית גלוטתיון (מסלקת רעלים) בכבד, מפחית תהליכים דלקתיים בכבד, מחדש תאים בכבד, מעודד גדילת תאים חדשים בכבד (במצבים של סרטן בכבד נמצא שגדילן מעודד רק גדילת תאים בריאים וזה משמעותי ביותר), גדילן מעודד יצירת חלבונים חדשים בכבד כשחלק מחלבונים אלו, בונים את הממברנות (מעטפת התאים) המקשות על חדירת רעלים.

גדילן נחשב הֶפָּטיק – טוניק לכבד, משפיע על מסיסות מלחי מרה, אנטי אוקסידנט חזק פי 10 מוויטמין C, ביטר (מר) עדין – טעמי המר והחמוץ הם הטעמים המפעילים ומשפעלים את פעילות הכבד בעיני הרפואה הסינית ולכן, תוכלו למצוא גם את הרמב"ם ממליץ לפתוח ארוחה באכילת כמה זיתים מרים כדי לעורר את פעילות הכבד לייצר מלחי מרה שיסיעו בתורם, לעיכול חלבונים ושומנים.

עוד נאמר על הגדילן שהוא ידוע כמעודד יצירת חלב ולכן יעיל לנשים מניקות, משלשל עדין – בשל החומר הפעיל סילימרין הממריץ את פעולת הכבד וכיס-המרה, דֶמוּלְצֶנְט – בעל ריריוּת משקמת ריריות ואף נוגד דיכאון.


נהוג להשתמש בגדילן

לטיפול בדלקות כבד (הפטיטיס) אקוטיות וכרוניות.

 

טיפול במחלות כבד ניווניות המתאפיינות בשינויים של ערכי שונים בדם, מה שאנחנו נוהגים לכנות "כבד שומני".


כל שינוי וירידה בתפקודי הכבד ויש למעלה מחמש מאות שכאלו.


תמיכה בחולי סרטן לפני הטיפול, במהלכו ולאחר הטיפול.


שחמת הכבד – גדילן הוא אחד הצמחים הנחשבים מאריכי חיים.


מתאים לטיפול באבנים בכיס-המרה, מונע היווצרות אבנים חדשות ובמקביל מוריד מסיסות (בפרט בשילוב צמחים  כוֹלָגוֹגיים נוספים)


לטיפול בתקיעות דם המתבטא בטחורים או דליות


לטיפול בנזקים בכבד על רקע שימוש בתרופות לאורך זמן, כימיקלים למיניהם, אלכוהול

ובמלנכוליה-עגמומיות.


גדילן

 מעניין לראות שלשימוש בגדילן אין תופעות לוואי, מדובר באחד הצמחים הבטוחים ביותר לשימוש, כולל בנשים הרות ומניקות.

אם תצאו אל המרחבים, תוכלו למצוא את הגדילן צומח וכאמור, קל לזהות את הצמח על פי מופע התחרה הלבן על גבי העלים.

כמובן שיש להשתמש במגדיר צמחים או כל אפליקציה דיגיטלית המאפשרת את האופציה הזו לזיהוי מוחלט שמדובר בגדילן.

אפשר לקצוץ את הקצוות הקוצניים של הצמח, לשטוף ולאכול את העלה בשלמותו, לקצוץ ולהוסיף לסלט, להכין תבשילים בשילוב עשבי תיבול גם משפר את הטעמים וגם כמובן תורם את תרומתו התירפואטית.

 




מטבע הדברים, על מנת ליהנות מעוצמתו של גדילן, יש להיעזר בנטורופת או הרבליסט קליני על מנת לקבוע מינון נטילה של הצמח היבש או לחילופין טינקטורה – מיצוי אלכוהולי.

 

ולמען הרחבת הדעת וההגינות, לא על הגדילן לבדו יחלים ויתאושש הכבד. ישנם צמחי מרפא נוספים לא פחות מנפלאים שיודעים לתת מענה ופתרון לבעיות של תפקודי כבד ירודים ובוודאי בשילוב עם גדילן וצמחים נוספים – אז הנה אמרתי, ישנם עוד צמחים נוספים ולא אנקוב בשמותיהם, על מנת שחלילה אחמיץ אחד מהם ואעלוב בכבודם, מה שיגביר את התקיעות או ההדחקה בכבדו של מאן דהוא...



 

כבד, כל כך כבד...

 

בתמונה נעל מלאה אבנים הממחישה את הכבדוּת שבהתנהלות על רקע רגשות כבדים

סרקנו את משמעו של אלמנט העץ המסמל את פעילויותיו של הכבד, הבנו את עומק הרגשות שהכבד הוא ביתם וגם את העוצמות שיודעות להגיע מהכבד, הן בשתיקות המודחקות והן בהתפרצויות רועמות – בהחלט ברור מה כל כך כבד לו, לכבד.

 

נשאלת השאלה, איך מקלים עליו, איך ניתן לסייע לכבד להירגע, לזרום בתנועה חלקה ושלווה על מנת לאפשר לו לבצע את כל תפקידיו הרבים הן בהתבוננות הקונבנציונאלית והן בהתבוננות הטבעית/סינית וכו'...

 

הרפואה הסינית משייכת תכונות ברורות לכל אלמנט והאיבר בו הוא מתבטא ובמקרה שלנו, אלמנט העץ יבוא לידי ביטוי בתפקודי הכבד.


עוד חשוב לדעת שכל איבר פנימי בגוף בא לידי ביטוי בפָּנים כך שכליות למשל יבואו לידי ביטוי באוזניים ובאיכות השמיעה הכבד לעומתן, מתבטא בעיניים.

כשמטפל בגישה סינית פוגש אדם בעל עיניים אדומות, המקום הראשון שהוא ירצה לבדוק יהיה הכבד וקשת תפקודיו.

 

קיימות דרכים מעניינות להקל על עומסי התנועה או עומסי התקיעות בכבד. חלק מהגישות עשויות לעבור דרך גישות רגיעה – stress management, פעילות גופנית מתונה, תרגילי נשימה ומדיטציה על מנת להשיג רגיעה ושלווה שתאפשר את החלקת תנועת הדם בכבד ותפקודיו בהתאם.

 

 

שימוש בצמחי מרפא, וכמובן בתזונה, בירקות ופירות שמעוררים ותומכים בכבד לפעילות מיטבית.

הצבע שמשייכים הסינים לכבד הוא הצבע הירוק ומכאן שכל עשבי התיבול, הירקות העליים תורמים לפעילות טובה יותר של הכבד. גם בעיניי הרפואה הקונבנציונאלית תוכלו לשמוע שאנשים שנוטלים לא עלינו תרופות מדללות דם, מונחים באופן רהוט וברור שלא לצרוך עלים ירוקים בתפריט שלהם בשל פעילותם מדללת דם.


אם כבר נגעו בירקות עליים, נעצור לרגע במשפחת המצליבים בכלל ובכרוב בפרט. כרוב ירוק עשיר בפיטו-כימיקלים שתומכים בפעילות הכבד. חומרים גופרתיים בכרוב תומכים ומעודדים פעילות אנזימתית בכבד ומסייעים לנטרול וסילוק רעלים מהכבד.


הצבע הירוק של עשבי תיבול, כרוב, ברוקולי ועוד מכילים כלורופיל שנוצר בתהליך הפוטוסינתזה. כלורופיל הוא אחד החומרים המשובחים המעניק תמיכה לכבד בפעילות ניקוי וסילוק רעלים.

בנוסף, ירקות עליים וירקות ירוקים עשירים בנוגדי חמצון, ויטמינים מסוג A, B, C, K ובחומצה פולית ובמינרלים כמו – אבץ, ברזל, מגנזיום, מנגן, סידן וסלניום.


עוד נדבר בשבחם של הירוקים בתכולת סיבים תזונתיים, דלי שומן ופחמימות ומאידך עשירים בחלבון כך שכל אסופת התכונות המוֹריקות, מסייעות למערכת העיכול ובעיקר לכבד להיפטר משאריות מזון ורעלים שהצטברו במערכת.

 

נזכיר שתפוח ירוק חמוץ, אספרגוס, סלרי, ארטישוק, ברוקולי, כרוב, קישוא, תרד, רוקט, גרגיר הנחלים, נבטים, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, נענע, חסות למיניהן, סלק ולימון עליו נדבר בהמשך, נחשבים לירקות ספציפיים שמטיבים את פעילות הכבד.

 

 

לימון כך אומרים התגרנים בשווקים – מוסיף המון והאמת היא שהם בהחלט צודקים ויש לא מעט בדבריהם.


היתה תקופה לא מכבר שאנשים שעוסקים בירידה במשקל המליצו לקהל מאזיניהם לשתות מים חמים עם לימון עם היקיצה כדי לרדת במשקל ותקופה לאחר מכן היו מי ששללו את הסברה – בואו נעשה סדר.

כאמור בעיני הרפואה הסינית הטעמים חמוץ ומר הם הטעמים המעוררים ומשפעלים את פעילות הכבד. כפי שהזכרתי קודם לכן, המליץ זה מכבר הרמב"ם הלכין את מערכת העיכול לארוחה באמצעות אכילת זיתים חמוצים מרים שמעוררים בתורם את הכבד לייצר מלחי מרה לפירוק שומנים וחלבונים יעיל.


לפיכך, כשהכבד האנושי פעיל בשעות הליל בתפקידי סינון הדם הדבר הראשון שאנחנו רוצים לעשות עם בוקר, קרוב ככל הניתן להשכמה לעזור לכבד לשחרר את אסופת הרעלים שהכבד סינן במהלך הלילה.

לצורך כך, ההמלצה היא לשתות מים פושרים עד חמימים עם לימון. הרעיון העומד מאחורי שתיית מים חמימים היא למנוע מהגוף את הצורך להשקיע אנרגיה בחימום המים לטמפרטורה קרובה לטמפרטורת הגוף ובכך לאפשר לכבד להיעזר בטעמו החמוץ של הלימון כדי לעורר ולתמוך בפעילות סילוק הרעלים שהצטברו במהלך סינון הדם בלילה אל מחוץ לגוף – כלומר הרעיון הוא לעודד פעילות מעיים מוקדם בבוקר בסמוך להשכמה.


אם יש ביניכם אנשים שמכירים את סדרי תפילות הבוקר תזכרו ודאי את תפילת השחר ובוודאי את הברכה "אשר יצר" הנאמרת לאחר ריקון מוצאות (עשיית צרכים). הברכה מודה על תקינות נקביו ("נקבים נקבים חלולים חלולים") של אדם ושימושם לפינוי הפסולת אל מחוץ לגוף – התודה היא לבורא עולם שהפליא לעשות ולבנות את גופנו כך שהפסולת יוצאת אל מחוץ לגוף ואינה נשארת בו ומזיקה לו.

 

נסגור את דילמת המים והלימון דבר ראשון על הבוקר, מטרתה בראי הרפואה הסינית לסייע לכבד לפלוט החוצה את הרעלים שסינן הכבד מהדם במהלך הלילה כפי שטען גם הרמב"ם.

ככל שאדם מקפיד על שתיית מים חמימים עם לימון סחוט טרי, כך תהליכי העיכול פועלים טוב יותר והתוצאות ניכרות בשחרור ופינוי פסולת תקועה בגוף שהיא תופעה מוכרת של עודף משקל.

אז נסכם בכך ששתיית מים חמימים עם לימון סחוט טרי אינה גורמת לירידה במשקל באופן ישיר, אלא מעודדת את הכבד לפנות את הפסולת מהכבד ומהמעיים וכפועל יוצא לכך, עשויה להיות גם ירידה במשקל.

 

יחד עם זאת, מי סובל מעודף חומציות, מבחילות יודע בוודאי לומר שמים עם לימון מקלים על תחושת הצריבה. טעמו של לימון אמנם חמוץ, אבל בתוך מערכת העיכול הוא גורם לסביבה בסיסית שמקלה על תחושת הצרבת ובחילות.

 


 

  

לסיכום גיליון פברואר 2025 נציין את טו' בשבט – חג האילנות שמגיע בתום תקופת החורף הנושקת לתחילת עונת האביב בדרך כלל והשנה, יחד עם ההתחממות הגלובלית של כדור הארץ ואני מניחה שגם חלק מהשפעת המלחמה, הטילים, הפצצות, העשן השפיעו גם הם בתורם על הכדור כך שניתן לראות את שינויי מזג האוויר על הטבע.

 

מומלץ לכולנו – ללא קשר למלחמה ובוודאי בהקשר למלחמה ולכל הרגשות שעלו בכולנו, מוטב לכולנו להתנקות, לשחרר ולהקל על הנשמה, על הנפש ובוודאי על תפקודי הגוף ובכלל זה הכבד שאמון על פינוי פסולת ורעלים מהגוף יום יום ובתקופה סוערת שכזו על אחת כמה וכמה.

בין אם אנחנו מארחים אלמנט עץ דומיננטי בחיינו ובין אם לאו, מומלץ לכולנו לצאת אל המרחבים, אל הטבע המוריק המשרה על כולנו רגיעה ומאפשר לשחרר את המטענים שהצטברו אצל כולנו בממ"ד, בעודפי המחשבות ובקושי להתמודד מול התובנות והמראות הקשים.

 

מאחלת לכולנו שהחורף ימשך עוד קצת,

שיואילו עוד גשמי ברכה לשטוף מעל כולנו את אבק הדרכים

שישובו כל החטופים לשיקום, מתינו שיובאו לקבורה מכובדת

ושהאופטימיות שמייצג כל כך יפה הטבע בעונת האביב

יאפשר גם לנו לרוות אגלי אופטימיות מהטבע.

 

 

שלכם באהבה,

 

תמר.

 

 

 

 

Comments


תרצו לקבל הפתעות משמחות למייל?

הירשמו וקבלו עדכונים על המגזין, כתבות חדשות, מבצעים ועוד ישר למייל!

פרטי התקשרות

טלפון
דוא"ל

המידע המופיע באתר זה  לרבות בכתבות, מגזין, פודקאסט ומתכונים מובא לידיעתכם בלבד ואינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעת מחלות כלשהן. המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי.

 © כל הזכויות שמורות לתמר תאומים , אין להעתיק ולהשתמש במידע המופיע באתר ללא אישור בכתב יד ובאישור חתימה של תמר תאומים.

האתר עוצב ע"י גלי קרס- עיצוב ומיתוג gali.gdesign@gmail.com

bottom of page