פתח דבר
מבין התפרים המחברים את קצה החורף ותחילת האביב, מרץ מכבד אותנו במופעי חילוף מזג אוויר מקצה לקצה, לא מפליא איפה שמכנים אותו "מרץ המשוגע" – היציבות, ממנו והלאה...
חודש מרץ מביא איתו את בשורת האביב ( 21/3 ) ,אחת השדות המוריקים, פרחי הבר ושלל פריחות עצי הפרי – כמו הבטחה מופלאה שהיקום הזה, יהיה כאן גם מחר.
חג פורים מגיע השנה יחד עם פתיחת האביב וכולי תקווה שהשנה, שלא כמו בכל שנה, יתחשב שר החורף בילדים הקטנטנים לובשי התחפושות ויאפשר לאביב לזרוח בשמי הארץ ולכל הילדים ומשפחותיהם, ליהנות מחג שמח חמים ונעים.
קריאה מועילה ומהנה, חג פורים שמח
שלכם כתמיד,
תמר.
מים ספורים אחרי שתקבלו את גיליון מרץ 19 לתיבות המייל שלכם, נצא כולנו לחגוג את החג העליז והשמח, הלא הוא חג פורים. פורים, מזמן לנו אינספור הזדמנויות לעטות על עצמינו כל בגד ומסיכה, להרגיש קצת אחרת תחת מעטה דמות מוכרת, דמות שונה ואחרת ולשמוח עד דלא ידע.
החיות בטבע לא מחכות לחגי ישראל כדי להשתמש במסיכות, למעשה צורתן החיצונית מותאמת באופן מושלם לתנאי השטח בו הן חיות כשהמוטיב המרכזי והחשוב בצורתן וצבעיהן, הוא המנגנון ההישרדותי הפשוט – חיות טורפות מותאמות באופן מושלם לתנאי הסביבה בהן הן חיות, בוודאי שהחיות הנטרפות חייבות להגן על עצמן ולהתאים את גופן לצבעי ותנאי השטח בו הן מתגוררת, אך האם הפשטות הבהירה הזו נמצאת גם אצלינו בני-האדם?
מסתבר שגם אנחנו בני-האדם, עוטים על עצמינו מסיכות וממש כשם שבעלי החיים מגינים על עצמם הישרדותית, גם בני-האדם משתמשים במסיכות על מנת להגן על עצמם מפני פגיעה ובדידות חברתית:
חלק מאיתנו מעמידים פנים שהכל אצלינו בסדר, שאנחנו מסתדרים נהדר על אף כל המהמורות שהחיים סיפקו לנו, אלו בדיוק האנשים שלא יראו שום סימן על פניהם גם כשהם עוברים תקופות קשות, כשרע להם ואפילו כשהם סובלים כשלמעשה, הם ימשיכו לחייך כאילו לא ארע דבר. המסיכה מעידה על הקושי להתמודד עם החלקים שבעינינו הם פחות מוצלחים, האמונה שהסתרת החלקים הפחות מוצלחים בנו משיגה אולי פחות חשיפה עצמית ופגיעה אופציונאלית, אבל היא בעיקר מרחיקה אותנו מעצמינו, מהאותנטיות שבנו ומהיכולת שלנו לשגשג מתוך הייחוד שבנו.
מסיכה נפוצה אחרת היא מסיכת הנחמדות האינסופית, אתם ודאי מכירים את האנשים שתמיד מוכנים לוותר על הצרכים שלהם למען הכלל או כל מי שיבקש מהם, הם מחייכים גם כשהם כועסים מבפנים ולא אומרים ישירות מה באמת מפריע להם. מסיכת הנחמדות מנסה להשיג את המעורבות החברתית, את התחושה שאנחנו נחוצים ואהובים, שרוצים בקרבתנו ולמעשה מאחוריה, עומד החשש הגדול להביא את עצמינו כמו שאנחנו פן לא יקבלו אותנו כפי שאנחנו באמת.
ויש את הכועסים, אלו שיודעים לתקוף את כל מי שלא חושב ומתנהל כמוהם במדוייק –האנשים מאחורי המסיכה הכעוסה חוששים מדחייה חברתית ומעניין שדווקא השימוש במסיכה הכועסת וההודפת, מרחיקה עוד יותר את האנשים מהם, כך שלמעשה הם מבוהלים ובודדים אך נתקלים בקושי להסיר מעל פניהם את המגננה ולחשוף את האני האמיתי שלהם מה שעשוי לאפשר להם לייצר מערכות יחסים קרובות.
אנחנו מחליפים מסיכות בזו אחר זו כשאנחנו חוששים להביא את עצמינו בדרך הכי פשוטה ואמיתית, שמא לא יקבלו אותנו כפי שאנחנו, פן נפגע, אחרי ככלות הכל אנחנו, בני-האדם חיים חיי "עדר"/"שבט" והחריגה מחוקי השבט, עלולה לגרום לשינויים חברתיים בלשון המעטה ולהביא לבידוד ודחייה.
עד כאן תאמרו בוודאי, "מה הבעיה, הכל בסדר עם מסיכות, הן מספקות הגנה" – ללא כל צל של ספק מסיכות מספקות לנו הגנה חברתית, אך במקביל למגננה יש גם "תשלום" על המסיכות והמחיר נמדד במרחק שלנו מה"אני" האותנטי שכל אחד מאיתנו, מהיכולת להתמודד עם פחדים וחששות, מהיכולת לבטא את הייחוד הפנימי ולממש את הפוטנציאל הגלום בתוכנו ועוד לא דיברנו על המרחק שהמסיכה יוצרת מריפוי הפצעים שהביאו אותנו למן ההתחלה לצורך להשתמש במסיכה והמאמצים הרגשיים והפיזיים שמשקיעים כדי לעטות את המסיכה ולתפקד באמצעותה בתרחישי החיים המשתנים מעת לעת.
בינתיים, בקצה השני של העולם בשנת 1933 של המאה הקודמת, פועל במרץ דר' אדוארד באך, רופא אימונולוג שמתמחה גם בהומיאופתיה, מגיע לתובנות ומסקנות מעניינות בדבר המחלות האנושיות ואלו הם דבריו:
" למצבו הנפשי תפקיד חשוב בשמירת הבריאות הפיזית של האדם, ובתהליך החלמתו" וגם גרס דר' באך, "חולי, הוא היעדר אהבה".
כאמור בשנת 1933 יצאו ממעבדתו של דר' באך 16 תמציות ראשונות ועוד תריסר יצאו בשנה שלאחר מכן ומאז ועד עצם היום הזה, אינספור אנשים נעזרים בתמציות פרחי באך ואישית אני יכולה להעיד שחרף העובדה שמדובר בעבודה אנרגטית, פרחי באך מסייעים לנו להגיע לתובנות, לשחרר חסימות ולהצליח לראות דברים באופן שונה כך שבעזרת התמציות, ניתן לסייע הן למצבים אקוטיים והן למצבים כרוניים.
גם דר' באך התמודד עם מסיכות ומשמעותן בחיי בני-האדם ובערכת פרחי באך, קיימת תמצית ספציפית המסייעת לאנשים העוטים על עצמם מסיכות, להגיע לכדי איזון.
צמח האבגר, Agrimonia הוא הצמח המוביל בערכת פרחי באך לעיסוק במסיכות, בשימוש ועבודה נכונה, התמצית מסייעת להסיר מסיכות כמו גם מסייעת לאדם לחיות בשלום עם כל הצדדים באישיותו. צריך לזכור שאין כל פסול בשימוש במסיכות, כאמור הן מספקות לנו הגנה, השאלה היא האם המסיכה מנהלת את חיינו, כמה כוחות פיזיים ונפשיים אנחנו משקיעים בלהחזיק ולפעול בתוך חיינו עם המסיכה, האם אנחנו מצליחים לממש את מלוא הפוטנציאל שלנו מבלי להשתמש במסיכה, האם אנחנו אותנטיים – כאן, בנקודות אלו מסייעת התמצית Agrimony. אפשר כמובן ליטול את תמצית Agrimony ללא תוספות, אבל לאור העובדה שבבסיס הצורך במגננה ושימוש במסיכה, נמצאים גם רגשות אחרים, נכון להרכיב פורמולה שלימה, מלאה ובעיקר סינרגטית, על מנת לתת מענה שלם למכלול הצורך.
עבודה עם פרחי באך, היא עבודה עדינה ואיטית (אף שתמציות מסויימות יודעות להיות חזקות ומטלטלות, כמו גם לגרום למשבר מחלה) שעובדת לעומקם של דברים ויש צורך בסבלנות והתמדה כדי להגיע למיצוי התהליך.
יש לי רומן עם אגס...
סקרנות ואהבתי לכל מה שבא מן האדמה והטבע הביאו אותי לרכוש את זני האגסים החדשים ולטעום אותם ומה אגיד?, אני מאוהבת באגס 😊
(וכנראה שאני לא היחידה, הומרוס כינה את האגס "מתנת האלים") ומזמינה אתכם להכיר, לטעום וללמוד שלא רק זן הספדונה הגדל בארצנו קיים בעולם האגסים, אלא שמדובר בעולם קסום המונה כחמשת אלפים זנים שונים שיש להם מה להציע ובכלל, אגס הוא אחד הפירות הנוחים יותר לעיכול, עם סגולות נפלאות ששווה להכניס לתפריט. האגס, בן למשפחת הוורדיים, פורח באביב פריחה לבנה ומופלאה (ואם אתם מגדלים עץ אגס בבוסתן או בחצר הבית, אל תפספסו את ההזדמנות להכניס אגס צעיר לתוך בקבוק ובתום הבשלתו, תוכלו ליצוק לבקבוק יין/ליקר/או כל משקה אלכוהולי אחר שייצור טעם מיוחד עם האגס שבתחתית – גם יפה, גם מקורי וגם טעים ומיוחד) דבורים אגב, מאוד אוהבות צוף פרחי אגס ולכן קחו זאת בחשבון במידה והחלטתם להוסיף עץ אגס לנוף הסביבתי שלכם. האגסים מוכרים לנו למעלה משלושת אלפים שנה ולאורך כל ההיסטוריה נחשב האגס לפרי מיוחד ובעל סגולות נפלאות.
ב-100 ג' אגס טרי נמצא:
%2 שומן, 83.7ג' מים, 3.1 ג' סיבים תזונתיים, 23יחב"ל ויטמין A, 4.2 מ"ג ויטמין C, 4.5 מק"ג ויטמין K, 9 מ"ג סידן, 7 מ"ג מגנזיום, 11 מ"ג זרחן, 119מ"ג אשלגן, 1מ"ג נתרן, חומצות אמינו ובטא קרוטן בשפע.
למרות כמות הסוכר (פרוקטוז-סוכר הפירות) שבאגס, תכולת הסיבים התזונתיים המסיסים שבו, מורידה את האינדקס הגליקמי, מעודדת פעילות מעיים, מהווה מצע אפקטיבי לחיידקים ידידותיים במעיים כך שלמעשה, אגס נותן פתרון מצויין לבעיות של מערכת העיכול ולפרי שמתאים הן לתינוקות (אגס נחשב לפרי היפואלרגני ולכן מתאים כל כך לתינוקות העוברים לתזונה מוצקה) בתחילת דרכם עם מזונות מוצקים והן למתבגרים ומבוגרים.
יחד עם זאת, אנשים שסובלים ממחלות מעיים דלקתיות (קרוהן, קוליטיס וכו') לא יתמודדו טוב עם כמות הסיבים, להם עדיף לאכול אגס מבושל או אפוי.
הרפואה הסינית המפרידה בין המזונות על פי הטמפרטורה שלהם, או נכון יותר מבדילה בין השפעותיהם הקשורות בטמפרטורה על הגוף, מסווגת את האגס כבעל טמפרטורה מקררת, מפליא לראות שהאגס פורח באביב ובשל בקיץ לאכילה, בדיוק בעונה שאנחנו זקוקים לכל מה שיעזור לנו לצנן את הגוף מהחום.
השימוש באנרגיה מקררת לעיל, יעיל גם למצבים של עודף חום או לחילופין למצבים של יובש המקובלים בשפה הרפואית הסינית, כך למשל נכון יהיה להוסיף אגס לתפריט למי שסובל מדלקת בקיבה (גסטריטיס) או בוושט (אזופגיטיס) או סובל משיעול יבש ונבחני(סטרידור) וזה המקום שוב להזכיר את אלו שסובלים ממחלות מעיים דלקתיות המייצרות מטבע הדברים חום (דלקת), להם מתאים להשתמש באגס מבושל או אפוי ולא בתצורתו הטבעית המעמידה בפני הגוף את האתגר להתמודד עם הכמות הנאה של סיבים תזונתיים – מה שלא מתאים ללוקים במחלות מעיים דלקתיות כאמור.
עוד נספר על האגס שהוא מכיל כמות נאה של נוגדי חימצון (פיטוכימיקלים)
>>תוכלו לקרוא בהרחבה על חשיבותם של נוגדי החימצון בכתבה בהמשך גיליון זה<<.
הרפואה האקלקטית השתמשה לאורך השנים באגסים על מנת לטפל באלרגיות, בעיות עור, הקלה על שיעול רטוב על ידי סיוע בקיוח, או לחילופין להרגעת שיעול יבש ונבחני, הורדת חום (ע"י שתיית כוס מיץ אגסים – מאוד מקרר) ואף מומלץ האגס לחולי אי ספיקה כלייתית המוגבלים בשתייה.
חרף כל הסגולות הייחודיות לאגס וטעמו העדין והמתקתק, האגס פרי מאוד רגיש, בעל אורך חיי מדף קצרצרים. לכן כשאתם בוחרים לכם אגסים, חפשו את האגסים הקשים, אך את אלו שמחייכים אליכם עם לחי סמוקה באדום. על מנת שלא תצטרכו להתמודד עם הבשלת כל כמות האגסים שרכשתם בבת אחת, תוכלו לארוז את חלקם בשקית נייר חומה ולהכניסם למקרר, את השאר שלהערכתם תצליחו לאכול בימים הקרובים (לא הרבה), השאירו בחוץ ותנו להם להבשיל ולהתרכך מעט, כך האגס יהיה גם פריך וגם עסיסי ומתוק.
אגס ניתן לאכול כמנת פרי בפני עצמה, אבל בהחלט ניתן לשלבו עם יוגורט וגרנולה, להוסיפו לסלט ירוק (משתלב נהדר) ואפילו לאפות אותו או לבשל ביין, ולהשתמש בו כמצע למנה מבושלת, לחלוטין משדרג את המנה – ובקרוב, כשיגיע חג הפסח, תוכלו להשתמש באגסים בתפריט שאתם מכינים לארוחת החג.
רדיקלים והמתנגדים
משחר ההיסטוריה, העולם נחלק לרדיקלים המהפכנים ולמתנגדיהם, את כל סיפורי המלחמות העתיקות אנחנו מכירים כבר מילדותנו, אבל לא כולנו יודעים ו/או מכירים את משמעות הרדיקלים ונוגדיהם ברמה הפיזיולוגית בגוף האדם וכדאי מאוד !!!
רדיקלים חופשיים הם תופעת לוואי של תהליכים כימיים שמתרחשים דרך קבע בגוף האדם, אבל במקביל ובה במידה, הם עשויים להיות חלק מהתזונה שלנו, הן מרכיבי מזון והן מדרכי הבישול בהן אנחנו משתמשים.
רדיקלים חופשיים הן סוג של מולקולה לא יציבה, משום שהיא מסתובבת בזרם הדם ומחפשת אלקטרון נוסף כדי להשלים את המולקולה (מה שגורם לה להיות מולקולה לא יציבה). חמצן שנע גם הוא בזרם הדם, הוא מולקולה הנחשבת "נדיבה" כיוון שמולקולה של חמצן מתאפיינת באלקטרון פנוי, מכאן כבר ברור לכם שכשרדיקל חופשי פוגש מולקולה של חמצן, מתרחש כאן תהליך של חימצון (חמצן מוסק אלקטרון לרדיקל חופשי ומחמצן אותו).
למה הדבר דומה? – הדבר דומה לתהליכי התהוות קורוזיה/החלדה (שיתוך בעברית) המתרחשים בכל מפגש של ברזל למשל עם מים וחמצן.
ניקח את תובנת החלודה/קורוזיה ונשייך אותה לגוף האדם וכך, יהיה קל יותר להבין את ההשפעה של רדיקלים חופשיים (המושאלים לקורוזיה) על איברים, מערכות, רמת חימצון ברקמות ובדם ומחלות שמשויכות לרמות חימצון גבוהות הן ברמת הרקמות, האברים והן ברמת בדם.
כדי לפשט את פני הדברים, אסביר שהנזקים שנגרמים בעקבות ריבוי רדיקלים חופשיים מתחילים מרמת התא (שינויים גנטיים ברמה התאית), עבור בחולשה של אברים כמו למשל עצמות ומיפרקים, רקמות חיבור למיניהן, טרשת עורקים ומחלות לב וכלי-דם, סכרת, אלצהיימר ואפילו סרטן. כלומר, ככל שכמות הרדיקלים החופשיים בגופנו גבוהה יותר, כך נוצרת סביבה חומצית יותר וזו בתורה, מהווה פוטנציאל דלקתי (אינפלמטורי) גבוה וזה בפני עצמו, מהווה מצע, קרקע ופוטנציאל מצויין להתהוות מחלות.
אם ניקח למשל את מערכת כלי הדם הפרושה על פני כל הגוף שלנו ונבין את המשמעות של שקיעת עודפי כולסטרול למשל המתחמצנים (ממש כמו חלודה כפי שתואר בפסקה קודמת), נוכל להבין באופן פשוט וקל, מדוע טרשת עורקים משוייכת לאחד הנזקים הגדולים שרדיקלים חופשיים יוצרים בגופנו.
התשובה/המענה הרלוונטי לרדיקלים חופשיים הם כמובן נוגדי חימצון. לנוגדי חימצון יש יכולת חיזור (ההיפך מחימצון) ובכך, הם מצמצמים את תהליכי החימצון סביבם בכך שהם עצמם מתחמצנים, אך היות והם הופכים למולקולה יציבה ואינם גורמים נזק לגוף ואיבריו. המחקרים האחרונים גורסים שנוגדי חימצון לא מבטלים את הפעילות של רדיקלים חופשיים אלא שהם מפעילים מסלולי אותות תאיים שמאפשרים בתורם לתאים להתמודד ולהתגבר על הנזקים שיוצרים רדיקלים חופשיים.
סטרס, פעילות גופנית עצימה, תזונה מתועשת, חוסר שינה, עבודה מאומצת או כל חריגה מאיזון למעשה, גורמת להיווצרות של רדיקלים חופשיים וכמובן שככל שאנחנו חורגים מהאיזון הפנימי הנדרש לנו, כך נוצרים יותר ויותר רדיקלים חופשיים.
תזונה מטבע הדברים, כמו גם אורחות חיים, לוקחים תפקיד מכריע בהיווצרות רדיקלים חופשיים כך שככל שאורחות החיים שלנו אינם מאוזנים או לחילופין ו/או במקביל, התזונה שלנו מבוססת על תזונה מתועשת עתירת חומרים משמרים, חומרי צבע וטעם, כמו גם תהליכי בישול בהם נוצרים רדיקלים חופשיים (טיגון למשל), כך נוצרים בגופנו יותר ויותר רדיקלים חופשיים.
לפיכך, אורחות חיים הכוללים פעילות גופנית מאוזנת, סטרס מנג'מנט, שינה בריאה וטובה ותזונה המורכבת מחומרים שגוף האדם מכיר ויודע להשתמש בם בקלות לטובת הזנה והפקת הנוטריאנטים להם הוא זקוק כדי לבנות את עצמו ולייעל את התהליכים המתרחשים דרך קבע, כך נוצרים פחות רדיקלים חופשיים, כך הגוף יכול באמצעות התזונה ואורחות החיים המאוזנים להתמודד בקלות עם הרדיקלים החופשיים שנוצרים באופן טבעי בגוף.
בעידן המילניום בו אנחנו חיים, אנטי אוקסידנטים או נוגדי חימצון אם תירצו, הם המושג הלוהט במוצרי המדף שתמצאו בחנויות טבע, בתי מרקחת וחנויות לממכר מוצרים קוסמטיים וכנראה לא בכדי, אם אנחנו לוקחים בחשבון את הנזקים שכבר ידוע לנו (באדיבות המחקרים והמדע) שרדיקלים חופשיים יודעים לגרום.
* רגע לפני שאעלה כמה דוגמאות של נוגדי חימצון, חשוב להדגיש וחשוב לי שתקראו את הפסקה הזו לעומקה, גם אם ונוגדי חימצון נתפסים בעיניי רובנו כמועילים, הרי שמינון גבוה שאינו תואם את הצורך לאדם ספציפי, או שימוש בנוגד חימצון מסויים אצל אדם מעשן לדוגמא, יכול לגרום נזק גדול יותר מאשר הנזק שרדיקלים חופשיים יוצרים בפני עצמם. בנוסף, שילוב של תרופות עם נוגדי חימצון צריך להיבדק נקודתית ולעומקם של דברים על מנת למנוע ביטול פעילות פרמקולוגית או יצירת התוויות נגד (קונטראינדיקציות) שבין תרופות לנוגדי חימצון – לכן, אין להקל ראש וכמו שאני תמיד כותבת לכם, אל תשתמשו במוצרים שלא קיבלתם עליהם הנחיה והפנייה ברורה מאיש מקצוע שלקח את כל הנתונים שלכם בחשבון רגע לפני שהמליץ לכם על מוצר זה או אחר.
דוגמא טובה לשימוש לא נכון ולא מומלץ בנוגדי חימצון הוא דווקא לאנשים מעשנים: שימוש בוויטמין C , או לחילופין בטא קרוטן לא רק שאינם מומלצים למעשנים, אלא מהווה סכנה ביצירת נזק עצום – שימו לב לדברים, זה בהחלט ראוי וחשוב !
כשאנחנו עוסקים בנוגדי חימצון, ראוי מן הסתם להתחיל בתזונה, היא המקור הגדול והעיקרי לאיכות של מה שאנחנו מזינים את גופנו:
לפיכך, ככל שהתזונה שלנו מורכבת מירקות, פירות, אגוזים למיניהם, דגנים מלאים, קטניות ודגי ים-צפוני, אנחנו מספקים באורח קבע ויטמינים, אנזימים ותרכובות שיודעות בתורן להתמודד עם רדיקלים חופשיים – תוך תקווה שאורחות החיים מאוזנים גם הם (ללא חריגות סטרס, פעילות גופנית עצימה, בעיות שינה וכו'). אחרי ככלות הכל, החיים שלנו הם מארג או תצרף של כל מה שאנחנו יוצקים לתוך חיינו או במילים אחרות וקצת יותר פילוסופיות לצורך העניין, רצף הבחירות שלנו –(חומר למחשבה).
יותר מבכל כתבה אחרת שכתבתי במהלך שמונה השנים האחרונות בהן אני כותבת ומפיקה את המגזין הזה, חשוב לי להדגיש את המענה התזונתי בהתייחס לבעיית היווצרותם של רדיקלים חופשיים, כי לתזונה מאוזנת ומבוקרת המציעה שפע ירקות ופירות יש סגולות ויתרונות ברורים (מגובים מחקרית) שאני בספק גדול אם תוספים (טובים ומוצלחים ככל שיהיו) מכילים את התרכובות הטבעיות הקיימות באופן טבעי בירקות ופירות וחשוב לא פחות היא יכולתו של הגוף להשתמש בחומרים הטבעיים שקיימים בפירות וירקות. כמובן שיש לסייג כאן את השימוש בחומרי הדברה, הנדסה גנטית וכו' שטומנים בתנובת הטבע פוטנציאל רדיקלי עוד לפני שהגיעו אלינו לצלחת.
ויטמין C – מבין המוכרים לכולנו, מוכר וידוע כנוגד חמצון עוצמתי בפרט כשהוא מגיע באופן טבעי מירקות ופירות. תוכלו למצוא ויטמין C בגיואבה, תותים, פלפל אדום, פטרוזיליה, קיווי, כרובית לא מבושלת, אפרסמון, קולרבי, פפאיה, פירות הדר – לתשומת לבכם הירקות והפירות רשומים לפי גובה תכולת ויטמין C שבהם, לפיכך בגויאבה יש הכי הרבה ויטמין C ופירות הדר נמצאים בתחתית הרשימה – כמובן שישנם ירקות ופירות נוספים שמכילים ויטמין C, אך בכמויות קטנות מאלו שבפירות הדר.
ויטמין E– בניגוד לוויטמין C, ויטמין E הוא ויטמין מסיס שומן כלומר, ויטמינים מסיסים במים מתפנים מהגוף בדרך הטבע באמצעות השתן אולם ויטמינים מסיסי שומן נאגרים בגוף (ויטמין E נאגר בכבוד, בשרירים, בתאי שומן על פני העור, בבלוטות יותרת הכליה, יותר המוח, בכדוריות הדם האדומות, טסיות דם, אשכים ושחלות). לכן, יש לנתר את רמת הוויטמינים מסיסי השומן רגע לפני הנטילה, על מנת למנוע מצבי רעילות הנוצרים מעודף. חשוב שתדעו שתזונה מתועשת, או לחילופין מה שאנחנו מכנים ג'אנק פוד, רווית חומצות שומן רב בלתי רוויות מדללת את מאגרי ויטמין E בגוף עד כדי יצירת סימפטומים של חסר של ויטמין זה.
ויטמין E תוכלו למצוא בדגניים מלאים, שיפון, שעורה, אורז, חיטה, תירס, שעועית, שקדים, בוטנים, פקאנים, זרעי חמניות, סויה, אגוזי לוז, שמן זית, שמן נבט חיטה ושמנים נוספים (שימו לב תמיד לכבישה קרה).
ויטמין P – ביופלבנואידים – קבוצה זו נמנית על נוגדי החימצון החזקים המוכרים לנו, מדובר בקבוצה היוצרת באופן טבעי את הצבעים הכחולים, סגולים, אדומים המפארים את הפירות והירקות (אוכמניות, סלק, דובדבנים, ענבים אדומים כדוגמא). אם תחפשו בכתבות מגיליונות קודמים, תמצאו בוודאי כתבה נרחבת על רזברטרול, נוגד חימצון רב עוצמה ספציפי לכלי-דם שנמצא בענבים ועליו מושתת ההסבר לפרדוקס הצרפתי. אם כבר הזכרנו את הרזברטרול, חשוב לי לציין בפניכם שמחקרים אחרונים מראים שדווקא יינות המופקים מענבים שגדלו בישראל, מכילים כמות גבוהה יותר של רזברטרול איכותי יותר, בגלל קרינת השמש בישראל – שווה קריאה.
תת קבוצה של הביופלבנואידים היא הקוורציטין, ברומלין ואנטוציאנידים:
קוורציטין – תת קבוצה זו מביאה ומביעה את הצבעים הכתומים והצהובים שבירקות והפירות. גם כאן מדובר בנוגד חמצון יעיל ואיכותי, כמו ויטמין E גם הוא בעל סגולות נוגדות דלקת, קוורציטין ידוע גם כנוגד אלרגיה איכותי.
קוורציטין תמצאו בעיקר בבצל, אך גם באוכמניות, שעועית ירוקה, משמש, תפוחי-עץ, פול ירוק, תה ירוק ועוד.
קרוטנואידים – גם הקרוטנואידים הם צבענים (פיגמנטים), האחראים על צבעי הצהוב והאדום של פירות וירקות. פעילים טוב יותר על עיניים, עור, עיכול, מערכת חיסון וריריות בגוף ונחשבים לנוגדי חימצון חזקים המסייעים גם למניעת סרטן.
אסטנזנטין / אסטקזנטין Astaxanthin – משתייך למשפחת הקרוטנואידים אך הייחוד שבו, הוא שאינו מתחמצן כמו נוגדי חימצון אחרים כפי שהסברתי בראשית הכתבה. את האסטנזנטין ניתן למצוא במה שנמצא בים כמו למשל אצות, שרימפס, סרטנים ואפילו דגי סלמון (זיכרו את הצבע של הסלמון), מחקרים סבורים שהאסטנזנטין הוא זה שמקנה לדגי הסלמון את היכולת לשחות נגד הזרם. בנוסף, אסטנזנטין גם מסייע להקלת כאב ודלקת, משפר ביצועי כושר (זיכרו את הסלמון שוחה נגד הזרם), מסייע לבריאות העיניים, מנקה ברמה התאית, מסייע לשמירה והגנה מפני נזקים על פני העור – היום הוא מכונה "מלך נוגדי החימצון"
ליקופן - משתייך גם הוא לקבוצת הקרטנואידים, מוכר לכם ודאי מקליפת עגבניות מבושלות או אבטיח, ספציפי יותר כנגד השפעות של קרינה אולטרה סגולה וגם נזקי חימצון כאמור.
ברומלין – ברומלין הוא אנזים שניתן למצוא בשפע באננס – תודו שזה נפלא. לרוב משמש כאנזים המטיב עם העיכול על אף שהוא גם נוגד חמצון. לאנזימי ברומלין השפעות מצויינות על קיצור וסילוק תהליכי ותוצרי דלקת, מסייע לדילול דם (לכן לא מומלץ לנוטלי מדללי דם), מדלל ומפרק עודפי לחות וליחה ופעילויות נפלאות נוספות.
אנטוציאנידים – מוכרים יותר בשמם "פיטוכימיקלים" ובעיקר אנחנו מצביעים על פיקנוגינול, תמצית תה ירוק, ג'ינקגו בילובה וצמחי מרפא נוספים. לתת קבוצה זו שני יתרונות בולטים: הם יעילים לפעילות נוגדת חימצון הן בפני רדיקלים חופשים מסיסי מים והן מסיסי שומן. המבנה המולקולרי שלהם, מאפשר להם להתמזג ביעילות לממברנות התאים ולעבוד ישירות על ממברנות התאים, הידועים כמקום הראשון שרדיקלים חופשיים יוצרים נזקים. למרות יעילותם המופלאה, הם אסורים לאנשים הנוטלים מדללי דם ו/או נוגדי דלקת.
פוליפנולים – זרעי ענבים הם מקור נפלא לנוגדי חמצון רבי עוצמה (מסוג פרואנטוציאנידינים) המיועדים נקודתית לנזקים הנגרמים למערכת כלי הדם בעקבות רדיקלים חופשיים כמו במקרים של טרשת עורקים, דליות, טחורים, בעיות עיניים אצל סכרתיים, מצבי דלקת כרוניים, טרשת נפוצה, אלצהיימר, פסוריאזיס וסרטן.
אחד היתרונות של זרעי ענבים מתבטאת ביכולתם להרחיב כלי-דם וכפועל יוצא להוריד ערכי לחץ-דם תוך חיזוק, הגמשה ושיפור תיפקודם של כלי דם.
קיימים בשוק אינספור מוצרים יעודיים בהתייחס לאיזון שבין רדיקלים חופשיים ונוגדי חמצון, כך למשל משתמשים בפטריות מרפא שאישית אני מאוד אוהבת את העבודה איתן וכמוהן משתמשים גם באצות כנוגדי חימצון.
לסיכום, ודאי כבר הספקתם להכיר אותי ואת הגישה הטיפולית בה אני דוגלת, אני מאמינה באמונה שלימה ביכולתו של הגוף "לתקן" את עצמו ולכן, אני מעדיפה להשתמש בתוספים למיניהם רק לתקופות קצרות, כדי להעלות את הגוף על דרך המלך ולאפשר לגוף לפעול בעצמו, אחרי ככלות הכל, גוף האדם חי, מתקיים ומתקדם עוד הרבה לפני שלמדנו אנטומיה, פתולוגיה ופיזיולוגיה או שיטות וכלי מחקר כדי להבין מה בעצם קורה שם במכונה המופלאה הזו המכונה – גוף האדם. מבין כל שפע התוספים שקיימים בארץ ובעולם, אני מאמינה שנוגדי חימצון (בעיקר ברמה התזונתית הקבועה) חשובים לנו, בפרט בעידן המילניום על כל משמעויותיו.
כשנכון תמיד לבדוק את עומסי הרדיקלים החופשיים בגוף ובמקביל לתוצאות והסימפטומים המשקפים את העומסים הללו, בראש ובראשונה להשלים ברמה התזונתית את הפערים, לוודא ספיגה יעילה ורק אז להשתמש בתוספים היעודיים על פי צרכיו של כל אדם באופן אישי.
פ ר ג....
הייתי צעירה, צעירה מדי כשקראתי לראשונה את הספר המופלא של פרל בק "האדמה הטובה" בגרסתו המקורית, רק שנים ארוכות מאוחר יותר, משקראתי שוב את הספר, הצלחתי להבין את משמעות הפרג, השפעותיו דאז וגם היום..
בחנויות ובמרכולים אוזני המן כבר עומדים סדורים וארוזים על המדפים, אבל אין, אין כמו מאפה בייתי ובכלל, תמיד נראה לי שהגרסה התעשייתית שמה דגש על הבצק ולא על המלית ועם כל הכבוד לתעשייה, מבחינתי, העטיפה היא צורך בלבד לטעם האמיתי של התוכן – הפרג.
ב- 100 ג' פרג, תוכלו למצוא:
קלוריות, 5.95 ג' מים, 17.99 ג' חלבון, 28.31 ג' פחמימה ומתוכה 2.99 סוכרים, 41.56 ג' שומן, 26 מ"ג נתרן, 195 ג' סיבים תזונתיים, סה"כ 2.503 ויטמינים ממשפחת ויטמיני B ובעיקר:B1, B3, B5, B6 , 82 מק"ג חומצה פולית, 1 מ"ג ויטמין C, 1.77 מ"ג ויטמין E, 9.75 מ"ג ברזל, 1438 מ"ג סידן )לא, זו לא טעות – פרג הוא פצצת סידן(, 347 מ"ג מגנזיום, 870 מ"ג זרחן, 79 מ"ג אבץ, 719 מ"ג אשלגן.
תודו שבשביל חופן גרגרים קטנטנים, מדובר במעצמה של נוטריאנטים, זו בדיוק הסיבה שניתן וכדאי להוסיף פרג לתפריט וליהנות מסגולותיו:
כמות הסידן וזרחן שקיימות בזרעי הפרג הן שילוב מצויין לשמירה על בריאות וחוזק עצמות השלד, השיניים ורקמות החיבור. אלו מכם שסובלים מהידלדלות העצם (אוסטיאופורוזיס) יכולים להשתמש במתכון המופיע בסוף הכתבה כמקור עשיר לסידן תוך תקווה שהספיגה שלכם תקינה ובמקביל, שזכרתם להוסיף ויטמין D לשיפור הספיגה.
כמות הסיבים התזונתיים הנאה שיש בזרעי הפרג, יעילה למניעת עצירויות, גם כאן חייבת לסייג ולהזכיר שעל מנת שהסיבים שבזרעיי הפרג יהיו אכן יעילים למניעת עצירות, יש להקפיד על שתיית מים רצופה ושוטפת, סיבים תזונתיים סופחים נוזלים ובמידה ולא תקפידו על שתייה מושכלת, רק תחריפו את העצירות. בנוסף, אותם סיבים תזונתיים פועלים בכלי-הדם כמעין "מברשת" כמו זו שהשתמשנו בה בעבר לניקוי בקבוקי התינוקות, כך שככל שהתפריט שלכם יהיה עשיר יותר בסיבים תזונתיים, כך כלי-הדם שלכם יהיו נקיים מ"פלאק" או ליתר דיוק עודפי כולסטרול שנוטים להתגבש ו להתחמצן בכלי הדם ולגרום להחלשת כלי-הדם עצמם, לסתימתם וכתוצאה מכך לבעיות לב וכלי דם שכולנו מכירים.
כמות האשלגן הנכבדה שבזרעי הפרג בשילוב עם כמות הסידן, נתרן ומגנזיום (בתוספת כלור) חיוניים לתיפקוד כיווץ והרפיית שרירי השלד, אם אתם סובלים מרגליים עצבניות בשעות הערב restless legs, כף אחת של פרג בהחלט יכולה לסייע לכם (ראו מתכון בהמשך). מחקרים מראים שככל שרמות האשלגן נמוכות יותר, כך הסיכון ללקות ביתר לחץ דם ו/או שבץ גבוהים יותר. יחד עם זאת, חשוב להזכיר שאין ליטול מינרלים באופן עצמאי ללא הנחיה והדרכה של איש מקצוע, כיוון שיש חשיבות עצומה לאיזון שבין המינרלים השונים בגוף. עודף אשלגן או יצירת חוסר איזון בין אשלגן לסידן למשל או מינרלים נוספים, עלול בעצמו להוות בעיה רפואית.
ראוי לשים לב שאנשים שסובלים משלשולים כרוניים כמו למשל במצבים של מעיים רגיזים או מחלות מעיים דלקתיות, סובלים בהכרח מחוסר אשלגן (הן על רקע השלשולים והן על רקע ספיגה ירודה) ועל כן יש הן לנתר את מערך המינרלים ובמקביל לאזנם.
חרף כל הסגולות וישנן עוד רבות הנגזרות מהרכב הנוטריאנטים שבזרעי הפרג, חשוב לשים לב לכמות השומן שמכיל הפרג, כך שבמידה והוספתם את הפרג לתפריט שלכם, שימו לב להוסיפו במתינות ותכנון.
אותו ספר עליו סיפרתי לכם בראשית הכתבה, מזכיר בחלקים נרחבים את תעשיית האופיום והשימוש הנרחב בסין, פרג הוא מקור להפקת אופיום – חשוב שתדעו שמעבר לשימוש של אופיום כסם, אופיום מהווה מקור להפקת תרופות קונבנציונאליות כמו מורפין, נרקוטין, קודאין, פפוורין ועוד.
אופיום, הוא למעשה השרף שמופרש מלקט זרעי הפרג ומסתבר שגם אם ואכלתם כמות קטנה של פרג, רמת רגישות הבדיקות המעבדתיות יודעת לזהות קיומו של "סם" בבדיקות שתן. לא מעט אנשים יספרו לכם על מצבים ואפיזודות לא נעימות שחוו אחרי שאכלו פרג והתבקשו לבצע בדיקת דם לזיהוי סמים. האמת היא שלאור רגישות הבדיקות הללו, מעבדות בארה"ב שינו את רגישות הבדיקות, על מנת להמנע ממצבים של אנשים שאכלו פרג ולא נטלו סמים. יחד עם זאת, חייבת לציין שכבר ראיתי מספר אנשים שמגיבים לאכילת פרג במצב רוח שמח ועליז במיוחד, כך שאם פורים מזמין אותנו לשמוח עד דלא ידע, יתכן שמלית הפרג תורמת למצב הרוח המרומם 😊
חשוב שתדעו שפרג נכלל ברשימת המזונות האלרגניים, מדובר בתופעה יחסית שכיחה היות ותעשיית המזון משתמשת יותר ויותר בפרג הן במאפים שונים והן לצרכי הסמכת רטבים. לכן אם יש לכם חשש או ידיעה ברורה שאתם אלרגיים לפרג, חשוב שתקפידו לקרוא ו/או לברר אם יש או אין פרג במוצרי המזון שלפניכם רגע לפני אכילתם.
תסמיני אלרגיה לפרג יכולים להתבטא בתחושת עקצוץ וצריבה בשפתיים, בפה, בגרון. תיתכן נפיחות בשפתיים ובגרון, מופעי פריחה ו/או אקזמה על פני העור, כאבי בטן, בחילות, שלשולים, שיעול דמוי אסטמה וחלילה שוק אנפילקסיס.
אם החלטתם למלא את אוזניו של הרשע המן בפרג, העדיפו לרכוש פרג בחנות תבלינים ובקשו שיטחנו את הפרג מולכם – וזאת על מנת להמנע משימוש בפרג שמקורו בשקיות שעומדות זמן רב וטעמו של הפרג מר.
מרירות הפרג נובעת מקיומו של חיידק על פני זרעי הפרג השלמים (לא רעיל). החיידק לא יכול לפצח את קליפת הזרע. אך כשטוחנים את הפרג, החיידק חודר לפרג הטחון ועם הזמן גורם לפרג למרירות.
מתכון לכדורי פרג מתוקים / כדורי סידן מתוקים
- 1/2 כוס פרג טחון (מול העיניים שיהיה טרי טרי) - 1/2 כוס שומשום מלא טחון - 1 X כוס קשיו טחון - 8 X תמרים קצוצים - 2 X כפות ממרח שקדים או חמאת שקדים - קוקוס טחון או פרג שלם או קשיו טחון או שומשום מלא לגלגול הכדור
אופן ההכנה:
טוחנים היטב את כל הרכיבים יחד לעיסה אחידה. יוצרים עיגולים קטנים כמו של כדורי שוקולד, מגלגלים במה שהחלטתם קוקוס/שומשום/פרג שלם/שומשום מלא/קשיו טחון ומניחים בצלחת הגשה או בקופסא להקפאה.
2 כדורים = מנה במקפיא ניתן לשמור עד חודשיים, לכן שווה לרשום תאריך על הקופסא.
Comments